anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Burza.

norbertus20
Początkujący

Burza.

Witam.

Zapowiadaja w weekend, burze, a wiec pomyslalem sobie, ze warto by bylo, poprobowac swoich sił i sprobowac postrzelac troche zdjec. Tylko teraz nasuwa sie pytanie, jak ? Totalnie nie wiem. Prosze o wasze porady, co i jak, bede bardzo wdzieczny :D

Być moze pojawil sie taki temat, nie wiem czy uwierzycie, ale wyszukiwarka mi nie dziala, no a jesli juz sie pojawil, to sory :)

72 ODPOW. 72
profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Creatoor napisał(a):

Statyw miałem własnej roboty

poduszka z ryżem (kaszą czy co tam innego można włożyć do szmacianego woreczka) czy coś bardziej na kształt profesjonalny ?

Creatoor
Początkujący

poduszka z ryżem (kaszą czy co tam innego można włożyć do szmacianego woreczka) czy coś bardziej na kształt profesjonalny ?

Dokładnie nie pamiętam od czego to było, ale to był faktycznie statyw od jakiegoś teodolitu czy innego sprzętu geodezyjnego. Na warsztatach szkolnych dorobiłem sobie do tego głowicę.

norbertus20
Początkujący

Dobra, to mniej wiecej wiem jak mam sie do tego zabrac, teraz tylko na burze czekac :D

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Co do pierścienia maksymalnie w lewo....lepiej sobie ustawić ostrość na jakimś odległym obiekcie i jak aparat potwierdzi po prostu przełączyć się w MF.

Mając wężyk łapanie piorunów to pestka 8-)

norbertus20
Początkujący

:) Dzieki ze cos wrzuciłes.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

norbertus20 napisał(a):

Mógłbym prosic o exif :)? Ciekawy jestem.

ale tam są exify ;)

mat_czok
Expert

norbertus20 napisał(a):

"Ostrosc na nieskonczonosc", nigdy tego nie rozumiem, moglby mi ktos to wytlumaczyc ?

Po włączeniu aparatu automatycznie ostrość jest ustawiana na nieskończoność (patrz instrukcja)

norbertus20
Początkujący

Czyli najlepiej odpalic aparat (ustawi na nieskonczonosc) przelaczyc na MF i strzelac :>?
Nie czytalem instrukcji od deski, do deski, wiem przydalo by sie, jednak watpie abym to zrobil :)
Jesli czegos nie wiem, to szukam w internecie badz prosze o pomoc wlasnie tutaj :D

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

norbertus20 napisał(a):

:slight_smile: Dzieki ze cos wrzuciłes.

Nie ma sprawy

najprostszy sposób na pioruna..

Potrzebne: burza :smileymrgreen: , statyw lub jakiś jego substytut, wężyk spustowy, naładowana bateria, parasol lub jakiś namiocik czy cokolwiek co ochroni przed deszczem (o ile pada)

1. Ustawiasz statyw, lub zapewniasz stabilne podłoże i ochronę przed deszczem.
2. Przykręcasz aparat i celujesz w obszar gdzie błyska.
3. Ustawiasz kadr, blokujesz ostrość.
4. Ustawiasz ISO 100, tryb M, przysłonę dobierasz tak, żeby spokojnie z 20-30 sekund nie prześwietliło zdjęcia, wybierasz czas BULB, podpinasz wężyk.
5. Otwierasz migawkę (za pomocą guziczka w pilociku wężyka) i trzymasz ją otwartą aż pojawi się błyskawica.
6. Jak piorun już błyśnie, puszczasz guzik w pilociku co zamknie migawkę.
7. Czekasz, aż aparat odszumi sobie zdjęcie i cieszysz się piorunem.

To jest metoda pewna.

Można robić na chybił trafił, seriami po 20-30 sekund, ale czasami kilka minut minie zanim cokolwiek się złapie. ;)

norbertus20
Początkujący

Ja chyba bede musial na chybil trafił, chcialem zaopatrzyc sie w wezyk, ale z tego co mi wiadomo to na miejscu go nigdzie nie dostane, a jak mam zamowic z allegro, wezyk wart 20 zł i zaplacic za przesylke 10 zł, to dla mnie jest to bez sensowne :)

Przy okazji z tym odszumianiem, czy to w ogole cos daje ? Ja robiac zdjecia na dluzszych czasach, aby doczekac sie mozliwosci robienia nastepnego, wylaczam odszumianie, i szczerze mowiac, nie widze roznicy, tak ogolem patrzac :)