Podziel się wrażeniami!
Jak w temacie - jakoś nie mogę ustawić jednego czy drugiego . (to drugie to zdjęcie)
Monitor LCD z laptopa jakbym go nie podniósł tak na nim widać (wiadomo)
gdyż minimalna nieświadoma zmiana pozycji -użytkownika-powoduje iż inaczej postrzegamy obraz na LCD a tym samym cienie, kolory, nasycenie itd.
Jest jakiś patent na otwarcie laptopa wiem że to śmieszne bo sam pisząc to mam
no ale jak mam dobrze obrobić foto to muszę je dobrze widzieć -wiadomo
1. Tak więc pytanie -jest jakiś patent?
2. - co wy na to?
-"a Tata Marcina powiedział " iż 95-105 stopni powinno rozwiązać a przynajmniej standaryzować widok.
Tata Marcina powiedział, że na lapku to sobie można fotki na n-k obrabiać. Do zdjęć potrzebny jest monitor. Najlepiej dobra bańka, albo bardzo dobry LCD. Ale te naprawdę dobre zaczynają się od 3kzł (do ok. 8kzł w porywach) np EIZO. Ale i na tych "do grania", jeśli mają możliwość regulacji, da się coś zrobić.
Jeśli jest dobry laptop, z dobrym ekranem i możliwościami regulacji, to po skalibrowaniu, ostatecznie też się da pracować
Taa.. w smumie stać cie na aparat to i monitor możesz kupić
NIE, muszę z tym jakoś żyć.
To szukajmy rozwiązania tego problemu pomijając jakość n-k
Dzięki Tadeusz
Rozwiazaniem jest monitor CRT, ja majac monitor CRT 17" w miare dobrej jakosci, widze w obrobce roznice typu niebo a ziemia miedzy nim a laptopem. Miinusem jest to, ze zajmuje troche miejsca na biurku.
zgadzam się ale postęp poszedł na tyle do przodu że crt już praktycznie nie ma zostaja jedynie komisy.
teraz wyobraź sobie jak tuptam z 17 calowym crt do domu
wyobraź sobie minę postępowej pedantycznej żony nie znającej sie na rzeczy.
wiesz spaść ze schodów to jeszcze pół biedy ale spaść ze schodów z CRT 17' w rękach...
Na świecie akurat CRT'ków produkuje się najwięcej. moze i w polsce trudno je dostać ale zawsze mozna sprowadzic z innego kraju
Sqarpi napisał(a):
Rozwiazaniem jest monitor CRT,
Tadeusz napisał(a):
no chyba, że EIZO z matrycą PVA (ale wtedy bym nie pograł - a też lubię)
w robocie mam parę do zdjęć rtg są wysokiej rozdzielczości ale za to monochromaty
Dell 2408WFP, Matryca S-ips. Po kalibracji - rewelacja polecam. Choć koło 2400 trzeba dać. Na allegro nawet 1700 zł się trafiają. Ale warte każdej złotówki i 24 cale. Pozdrawiam.