Podziel się wrażeniami!
Witam.
Zapowiadaja w weekend, burze, a wiec pomyslalem sobie, ze warto by bylo, poprobowac swoich sił i sprobowac postrzelac troche zdjec. Tylko teraz nasuwa sie pytanie, jak ? Totalnie nie wiem. Prosze o wasze porady, co i jak, bede bardzo wdzieczny
Być moze pojawil sie taki temat, nie wiem czy uwierzycie, ale wyszukiwarka mi nie dziala, no a jesli juz sie pojawil, to sory
Z wyszukiwarką tutaj też mam problemy (ale wystarczy wejść w zaawansowane wyszukiwanie i da się o wiele więcej znaleźć )
Propos burzy to też zawsze ciekawiło mnie jak wykonać zdjęcie pioruna ?
ad. wyszukiwarka - ja korzystam wyłącznie z zaawansowanej
ad. pioruny - potrzebny jest statyw.
Dłuugi czas naświetlania. Duża wartość "f"
i trzeba mieć burzę
Ostatnią burzę fotografowałem Zenitem 12XP. Otwierałem migawkę na B, przysłona na 22 i czekałem po ciemku na polance aż coś się pojawi na niebie. Po błysku zamykałem migawkę i tak do końca filmu. A ostrość na nieskończoność.
Sorki! Przysłona na 16 była.
i tego się trzymajcie
chociaż najlepiej kiedy ani my, ani sprzęt nie moknie - więc róbcie zdjęcia z jakiegoś pomieszczenia (mieszkanko, chatka puchatka itp )
kris napisał(a):
chociaż najlepiej kiedy ani my, ani sprzęt nie moknie - więc z jakiegoś pomieszczenia (mieszkanko, chatka puchatka itp)
Creatoor napisał(a):
Otwierałem migawkę na B
ale do tego to chyba wężyk byłby potrzebny, co nie ?
Zaopatrzony w statyw jestem, w wezyk nie ale wiem ze sie przydaje
"Ostrosc na nieskonczonosc", nigdy tego nie rozumiem, moglby mi ktos to wytlumaczyc ?
Probowac raczej bede z pokoju, wiec nie ma problemu co do ochrony aparatu przed deszczem Czyli co, dlugi czas naswietlania, wysoka wartosc przesłony statyw... i to wszystko ?
norbertus20 napisał(a):
"Ostrosc na nieskonczonosc", nigdy tego nie rozumiem, moglby mi ktos to wytlumaczyc ?
norbertus20 napisał(a):
Czyli co, dlugi czas naswietlania, wysoka wartosc przesłony statyw... i to wszystko ?
ale do tego to chyba wężyk byłby potrzebny, co nie ?