anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-42W705B + PS3 + DAV-TZ230 połączenie

ROZWIĄZANE
PuhZerd
Poszukiwacz

KDL-42W705B + PS3 + DAV-TZ230 połączenie

Witam serdecznie :slight_smile: Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem TV KDL-42W705B. W domowym zaciszu posiadam również NC+ z najprostszym dekoderem HD, PS3 oraz kino DAV-TZ230. Teraz pytanie i zarazem ogromna prośba jak dać dzwięk z TV na kino ? Dodam tylko że kino ma tylko jedno HDMI i jedno scart.

Domniemam, że kino zapewne jest już wiekowe i warto by było je zmienić... i teraz kolejne pytanie :slight_smile: na jakie ? co byście polecili ?

i ostatnie pytanie :slight_smile: jaką klawiature kupić żeby działała z wyżej wymienionym smart tv ?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Teoretycznie możesz podłączyć wtedy Twój sub pod jedno z wolnych wyjść głośnikowych. Ale nie jest to rozwiązanie prawidłowe. Systemy kina domowego typu 5.1, 7.1 itd. są tak przygotowane, że właśnie oznaczenie x.1 oznacza jeden subwoofer i właśnie w tym kanale są przekazywane dźwięki o niskej częstotliwości. Nie oznacza to, że w pozostałych kanałach 5.0 sygnału niskiej częstotliwości nie ma. Jednakże może być okrojone dolne pasmo np. do 40Hz a w kanale sub będzie 20Hz (większy bas). Ostatecznie stracisz efekt zamierzony przez twórcę. To tak w skrócie :). 

Zamiast klawiatury proponuję użyć dedykowanej aplikacji TV SideView do ściagnięcia z GooglePlay.

Co do klawiatury to raczej nie zadziała. Możesz jedynie podłączyć myszkę. Co do kompatybilności to różnie z tym bywa.

Pozdrawiam

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 ODPOW. 11
profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Szkoda, że kino nie posiada HDMI z ARC (zwrotny kanał dźwięku) albo przynajmniej cyfrowego optycznego wejścia. W związku z tym podłączenie jakiego musisz dokonać wygląda następująco. Do gniazd HDMI podłączasz zognie ze stroną:

http://pdf.crse.com/manuals/14HE334111/PL/c_t_europe_no3d_bottom.html

HDMI 2 -> DAV-TZ230 - to połączenie nie jest konieczne ale zaewni Ci najlepszą jakość obraz z kina na TV.

HDMI 3 -> nc+

HDMI 4 -> PS3

Dodatkowo aby dźwięk docierał z telewizora do kina muisz też podłączyć kabel SCART do gniazda AV1:

http://pdf.crse.com/manuals/14HE334111/PL/c_t_europe_no3d_rear.html

I wybrać na wszelki wypadek [Nagryw. SCART wł.].

Jeśli szukasz nowego kina zastanów się najpierw jakie masz potrzeby. Nowe kina posiadają np. tylne głośniki bezprzewodowe. Pytanie czy tego potrzebujesz? Lustrzane odbicie obrazu ze smartfona itp.

W razie pytań - pisz pomogę.

Pozdrawiam

PuhZerd
Poszukiwacz

Podłączyłem wszystko jak napisałeś ale dzwięku jak nie było tak nie ma... mało tego nie mogę nigdzie odszukać funkcji [Nagryw. SCART wł.]. Pamiętam że po zakupie przeglądając menu tv gdzieś o oczy mi się to obiło jednak teraz nigdzie tego nie ma a według Twojej wskazówki i instruskcji tv być powinno... możliwe że po automatycznej aktualizacji zmieniło sie menu ?

Jeśli chodzi o zakup kina to nie musi mieć super bajerów :slight_smile: Ważne aby było to Sony i miało wszystkie potrzebne wejścia/wyjścia aby cały sprzęt dobrze się ze sobą zgrał... głośniki spokojnie mogą być przewodowe bo kable i tak są schowane w ścianie, funkcja z odbiciem również nie jest potrzbna.

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Sprawdź przycisk OPTIONS i wybierz opcję [Nagryw. SCART wł.].

Pozdrawiam

PuhZerd
Poszukiwacz

Opcja [Nagryw. SCART wł.] dostępna jest jedynie w zakładce [TV]. Po przełączeniu na kanał HDMI gdzie mam podłączony dekoder NC+ i widzę obraz takiej opcji nie ma...

Czy da się aby programy nadawane przez dekoder NC+ były w menu głownym TV ? czy jest możliwy ich podgląd ?

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

"Czy da się aby programy nadawane przez dekoder NC+ były w menu głownym TV ? czy jest możliwy ich podgląd ?"

Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi.

Z tym dźwiękiem to widzę, że jest trochę lipa, ale jest jedno rozwiązanie. Możesz wykorzystać gniazdo słuchawkowe TV - muisz się zaopatrzyć w kabel typu wtyk Mini Jack -> Scart. Ważne aby kabel przesyłał sygnał z Mini Jack do Scart a nie odwrotnie. Możesz go też sam go zrobić - potrzebna lutownica, wtyk Scart, kabel z Jackiem i schemat pinów ze Scarta. Rozwiąznie to zapewni Ci zawsze dźwięk w kinie niezależnie czy to będzie sygnał z nc+, PS3 czy anteny. Wadą tego rozwiązania jest tylko to, że jak masz w nc+ np. sygnał DolbyDigital to do kina i tak pójdzie Stereo. Jedynie nowe kino zapewni Ci lepsze rozowiązania.

Co do nowego kina. Jeśli nie potrzebujesz bajerów możesz coś nabyć z poprzednich kolekcji np. BDV-N590 lepszy dźwięk dzięki głosnikom Magnetic Fluid lub BDV-E2100 który ma np. Bluetooth i NFC. Najlepiej przejdź siędo sklepu i posłuchaj. Nie kupuj kota w worku bo możesz sie rozczarować, że dźwięk gorszy niż wTwoim starym kinie :slight_smile:

Pozdrawiam

PuhZerd
Poszukiwacz

http://www.hdtvtest.co.uk/news/kdl50w829b-201403023650.htm

Powyżej jest link a w dziale [Operation] jest zrzut z ekranu z menu tv na którym widać podgląd programów. Chodziło mi o to czy korzystając z dekodera mogę tam mieć programy nadawane z nc+ ?

A może orientujesz się czy można pominąć całkowicie dekoder kupując moduł ? Jeśli tak to jaki ?

Sprawdzałem - Wtyk Mini Jack -> Scart działa ale tak jak pisałeś dźwięk przesyła stereo tj. na dwa głośniki czego efektem jest grajacy sub oraz lewy przedni głośnik :slight_smile: nie da się słuchać :wink:

Za Twoją radą podjadę do kilku sklepów na odsłuch i przy okazji zapoznam się z modelami przez Ciebie wymienionymi...

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Co do menu nie pomogę.

Za to mogę powiedzieć, że moduł CAM powinien działać. Najlepiej zpytaj nc+, który polecają do twojego TV. 

Jeśli chodzi o dźwięk to powinieneś mieć sygnał z dwóch głośników i suba przy połączeniu stereo. Czyli albo Mini Jack jest mono albo coś jest źle podłączone w Scart.

Pozdrawiam 

PuhZerd
Poszukiwacz

Powiedz mi jescze proszę... obecnie sub z kina TZ230 mam zabudowany w meblu. Jest on podłączony na zwykłym kablu jak pozostałe głosniki. Wracajac do rozmowy o zmianie zestawu zastanawiam się jak to będzie z podłączeniem takiego suba (zwykłe przewody) do przykładowo amplitunera STR-DN840 gdzie podłączenie suba jest za pomocą czincz. Jest to do zrobienia ?

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Sub kótry posiadasz nie podłączysz do STR-DN1040 gdyż amplituner ten wymaga sub aktywnego, a Twój jest pasywny.

Pozdrawiam