Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem TV KDL-42W705B. W domowym zaciszu posiadam również NC+ z najprostszym dekoderem HD, PS3 oraz kino DAV-TZ230. Teraz pytanie i zarazem ogromna prośba jak dać dzwięk z TV na kino ? Dodam tylko że kino ma tylko jedno HDMI i jedno scart.
Domniemam, że kino zapewne jest już wiekowe i warto by było je zmienić... i teraz kolejne pytanie na jakie ? co byście polecili ?
i ostatnie pytanie jaką klawiature kupić żeby działała z wyżej wymienionym smart tv ?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witam,
Teoretycznie możesz podłączyć wtedy Twój sub pod jedno z wolnych wyjść głośnikowych. Ale nie jest to rozwiązanie prawidłowe. Systemy kina domowego typu 5.1, 7.1 itd. są tak przygotowane, że właśnie oznaczenie x.1 oznacza jeden subwoofer i właśnie w tym kanale są przekazywane dźwięki o niskej częstotliwości. Nie oznacza to, że w pozostałych kanałach 5.0 sygnału niskiej częstotliwości nie ma. Jednakże może być okrojone dolne pasmo np. do 40Hz a w kanale sub będzie 20Hz (większy bas). Ostatecznie stracisz efekt zamierzony przez twórcę. To tak w skrócie :).
Zamiast klawiatury proponuję użyć dedykowanej aplikacji TV SideView do ściagnięcia z GooglePlay.
Co do klawiatury to raczej nie zadziała. Możesz jedynie podłączyć myszkę. Co do kompatybilności to różnie z tym bywa.
Pozdrawiam
Witam,
Szkoda, że kino nie posiada HDMI z ARC (zwrotny kanał dźwięku) albo przynajmniej cyfrowego optycznego wejścia. W związku z tym podłączenie jakiego musisz dokonać wygląda następująco. Do gniazd HDMI podłączasz zognie ze stroną:
http://pdf.crse.com/manuals/14HE334111/PL/c_t_europe_no3d_bottom.html
HDMI 2 -> DAV-TZ230 - to połączenie nie jest konieczne ale zaewni Ci najlepszą jakość obraz z kina na TV.
HDMI 3 -> nc+
HDMI 4 -> PS3
Dodatkowo aby dźwięk docierał z telewizora do kina muisz też podłączyć kabel SCART do gniazda AV1:
http://pdf.crse.com/manuals/14HE334111/PL/c_t_europe_no3d_rear.html
I wybrać na wszelki wypadek [Nagryw. SCART wł.].
Jeśli szukasz nowego kina zastanów się najpierw jakie masz potrzeby. Nowe kina posiadają np. tylne głośniki bezprzewodowe. Pytanie czy tego potrzebujesz? Lustrzane odbicie obrazu ze smartfona itp.
W razie pytań - pisz pomogę.
Pozdrawiam
Podłączyłem wszystko jak napisałeś ale dzwięku jak nie było tak nie ma... mało tego nie mogę nigdzie odszukać funkcji [Nagryw. SCART wł.]. Pamiętam że po zakupie przeglądając menu tv gdzieś o oczy mi się to obiło jednak teraz nigdzie tego nie ma a według Twojej wskazówki i instruskcji tv być powinno... możliwe że po automatycznej aktualizacji zmieniło sie menu ?
Jeśli chodzi o zakup kina to nie musi mieć super bajerów Ważne aby było to Sony i miało wszystkie potrzebne wejścia/wyjścia aby cały sprzęt dobrze się ze sobą zgrał... głośniki spokojnie mogą być przewodowe bo kable i tak są schowane w ścianie, funkcja z odbiciem również nie jest potrzbna.
Witam,
Sprawdź przycisk OPTIONS i wybierz opcję [Nagryw. SCART wł.].
Pozdrawiam
Opcja [Nagryw. SCART wł.] dostępna jest jedynie w zakładce [TV]. Po przełączeniu na kanał HDMI gdzie mam podłączony dekoder NC+ i widzę obraz takiej opcji nie ma...
Czy da się aby programy nadawane przez dekoder NC+ były w menu głownym TV ? czy jest możliwy ich podgląd ?
"Czy da się aby programy nadawane przez dekoder NC+ były w menu głownym TV ? czy jest możliwy ich podgląd ?"
Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
Z tym dźwiękiem to widzę, że jest trochę lipa, ale jest jedno rozwiązanie. Możesz wykorzystać gniazdo słuchawkowe TV - muisz się zaopatrzyć w kabel typu wtyk Mini Jack -> Scart. Ważne aby kabel przesyłał sygnał z Mini Jack do Scart a nie odwrotnie. Możesz go też sam go zrobić - potrzebna lutownica, wtyk Scart, kabel z Jackiem i schemat pinów ze Scarta. Rozwiąznie to zapewni Ci zawsze dźwięk w kinie niezależnie czy to będzie sygnał z nc+, PS3 czy anteny. Wadą tego rozwiązania jest tylko to, że jak masz w nc+ np. sygnał DolbyDigital to do kina i tak pójdzie Stereo. Jedynie nowe kino zapewni Ci lepsze rozowiązania.
Co do nowego kina. Jeśli nie potrzebujesz bajerów możesz coś nabyć z poprzednich kolekcji np. BDV-N590 lepszy dźwięk dzięki głosnikom Magnetic Fluid lub BDV-E2100 który ma np. Bluetooth i NFC. Najlepiej przejdź siędo sklepu i posłuchaj. Nie kupuj kota w worku bo możesz sie rozczarować, że dźwięk gorszy niż wTwoim starym kinie
Pozdrawiam
http://www.hdtvtest.co.uk/news/kdl50w829b-201403023650.htm
Powyżej jest link a w dziale [Operation] jest zrzut z ekranu z menu tv na którym widać podgląd programów. Chodziło mi o to czy korzystając z dekodera mogę tam mieć programy nadawane z nc+ ?
A może orientujesz się czy można pominąć całkowicie dekoder kupując moduł ? Jeśli tak to jaki ?
Sprawdzałem - Wtyk Mini Jack -> Scart działa ale tak jak pisałeś dźwięk przesyła stereo tj. na dwa głośniki czego efektem jest grajacy sub oraz lewy przedni głośnik nie da się słuchać
Za Twoją radą podjadę do kilku sklepów na odsłuch i przy okazji zapoznam się z modelami przez Ciebie wymienionymi...
Witam,
Co do menu nie pomogę.
Za to mogę powiedzieć, że moduł CAM powinien działać. Najlepiej zpytaj nc+, który polecają do twojego TV.
Jeśli chodzi o dźwięk to powinieneś mieć sygnał z dwóch głośników i suba przy połączeniu stereo. Czyli albo Mini Jack jest mono albo coś jest źle podłączone w Scart.
Pozdrawiam
Powiedz mi jescze proszę... obecnie sub z kina TZ230 mam zabudowany w meblu. Jest on podłączony na zwykłym kablu jak pozostałe głosniki. Wracajac do rozmowy o zmianie zestawu zastanawiam się jak to będzie z podłączeniem takiego suba (zwykłe przewody) do przykładowo amplitunera STR-DN840 gdzie podłączenie suba jest za pomocą czincz. Jest to do zrobienia ?
Witam,
Sub kótry posiadasz nie podłączysz do STR-DN1040 gdyż amplituner ten wymaga sub aktywnego, a Twój jest pasywny.
Pozdrawiam