Podziel się wrażeniami!
Za 2 miesiące mam być gościem na ślubie i weselu bliskiego kolegi i będę tam szalał jako "drugi fotograf";). Tzn. oprócz wynajętego fotografa ja sam chcę zrobić kilka dobrych ujęć. W książce Scotta Kelby'ego pt. Sekrety Mistrza fotografii cyfrowej jest cały rozdział na ten temat i w wolnych chwilach go studiuje, jednak mam prośbę do znawców tematu o udzielenie mi (i innym forumowiczom) kilku bezcennych wskazówek czy trików, które mogą być przydatne. Wiem, że Kris zajmuję się fotografią ślubów/wesel dlatego mam nadzieję, że się tu odezwie. Sprzęt jakim w tej chwili dysponuję jest w stopce i proszę brać to pod uwagę przy udzielaniu rad:).
Zdaję sobie sprawę, że to bardzo obszerny temat, ale proszę o garść wskazówek, o których należy pamiętać, może "przepisów" na ciekawe ujęcia:). Niemal każdy fotograf tym się zajmujący ma jakieś swoje drobiazgi i idee, które warto naśladować. Gdyby powstał tu taki mały poradnik na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny:).
To, że ogniskowa się nie zmienia to wiem
Coraz bardziej nad 16-50/2.8.
EDO napisał(a):
Coraz bardziej nad 16-50/2.8.
kris napisał(a):
Przy a500/550 już z szumami będzie lepiej
będzie lepiej, bo to cmos
Co do fot to:
http://www.slubne-zdjecia.eu/galeria/plener/slubne_zdjecia-plener164.htm
W jaki sposób było to wykonane? Próbowałem koleżance w ten sposób pod słońce fotkę trzasnąć, lecz wychodziła strasznie płaska, bo błyskąjąc lampą przy pełnej dziurze zawsze mi fotka przepalona wychodziła.
nie prowadzę archiwum starych aktualizacji....więc nie wiem co to za zdjęcie było http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
kris napisał(a):
nie prowadzę archiwum starych aktualizacji....więc nie wiem co to za zdjęcie było http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
madzi napisał(a):
Kurcze no szkoda - nie wiem czy to dotyczyło tańca bo jeżeli tak to myślałem że potrzeba będzie czasów 1/60 1/80 minimum . Próbowałem 1/40 i zdjęcia rozmyte były.
madzi napisał(a):
Błysk zamykający to REAR?
kris napisał(a):
madzi napisał(a):
Kurcze no szkoda - nie wiem czy to dotyczyło tańca bo jeżeli tak to myślałem że potrzeba będzie czasów 1/60 1/80 minimum . Próbowałem 1/40 i zdjęcia rozmyte były.
madzi napisał(a):
Używasz trybu ostrości dla obiektów w ruchu?
madzi napisał(a):
Jaki tryb pomiaru światła stosujesz, matrycowy?
madzi napisał(a):
Doczytałem że zdjęcia gdzie używasz lampy to ok 5% całości.
Jak robić takie (w domyśle b.dobre jak od tego gościa) zdjęcia nie wiem, bo nie wiem o jakie zdjęcia chodzi. Ja nie mam pomocnika, który latałby z blendą. We wcześniej zacytowanym poście opisywałem na czym to polega w moim przypadku.madzi napisał(a):
Pytałem w innym wątku i zapytam jeszcze raz tutaj Często widzę na plenerach fotografów z lampami błyskowymi itd (jest ich wielu), raz spotkałem gościa który cały plener wykonywał bez lampy i innych akcesoriów, to samo tyczy się kościoła, itd (chodzi mi o cały reportaż ślubny) . Jego zdjęcia są więcej niż b.dobre przynajmniej dla mnie? Jak robić takie fotki, przecież przy słońcu na twarzy robią się cienie, przy których trzeba się później napracować przy obróbce. Hmm, jak ustawić osobę ...., jeśli oświetla ją słońce będzie mrużyć oczy?
Mogę prosić o kilka wskazówek?
Jeśli światło jest ostre to musisz radzić sobie inaczej. Pomiar światła to jedno, zakres tonalny matrycy to drugie (wiele można wyciągnąć obrabiając RAWy), a dobre zdjęcie to trzecia kwestia. Ja się staram nie robić plenerów w południe. Po prostu słońce jest wtedy przeciwko nam, fotografom. No i jest najcieplej.....co wpływa na komfort i pracy i osób pozujących.madzi napisał(a):
Inny problem - pomiar światła na tło, twarz osoby fotografowanej będzie ciemna, pomiar na twarzy tył będzie przepalony. Hmm, a może stosujesz jakieś filtry na plenerach?
kris napisał(a):
madzi napisał(a):
Używasz trybu ostrości dla obiektów w ruchu?
Co masz na myśli? AF-C (ciągły) ? Jeśli tak, to w a850 nie, a w a77 tak, ale nie cały czas, bo można łatwo przestrzelić.
madzi napisał(a):
Jaki tryb pomiaru światła stosujesz, matrycowy?
madzi napisał(a):
Doczytałem że zdjęcia gdzie używasz lampy to ok 5% całości.
kris napisał(a):
mowa była o plenerze. Na weselu jest zupełnie odwrotnie. Więc nie wiem do czego mam się odnieść.
madzi napisał(a):
Pytałem w innym wątku i zapytam jeszcze raz tutaj Często widzę na plenerach fotografów z lampami błyskowymi itd (jest ich wielu), raz spotkałem gościa który cały plener wykonywał bez lampy i innych akcesoriów, to samo tyczy się kościoła, itd (chodzi mi o cały reportaż ślubny) . Jego zdjęcia są więcej niż b.dobre przynajmniej dla mnie? Jak robić takie fotki, przecież przy słońcu na twarzy robią się cienie, przy których trzeba się później napracować przy obróbce. Hmm, jak ustawić osobę ...., jeśli oświetla ją słońce będzie mrużyć oczy?
Mogę prosić o kilka wskazówek?
kris napisał(a):
Jak robić takie (w domyśle b.dobre jak od tego gościa) zdjęcia nie wiem, bo nie wiem o jakie zdjęcia chodzi. Ja nie mam pomocnika, który latałby z blendą. We wcześniej zacytowanym poście opisywałem na czym to polega w moim przypadku.
kris napisał(a):
Jeśli światło jest ostre to musisz radzić sobie inaczej. Pomiar światła to jedno, zakres tonalny matrycy to drugie (wiele można wyciągnąć obrabiając RAWy), a dobre zdjęcie to trzecia kwestia. Ja się staram nie robić plenerów w południe. Po prostu słońce jest wtedy przeciwko nam, fotografom. No i jest najcieplej.....co wpływa na komfort i pracy i osób pozujących.madzi napisał(a):
Inny problem - pomiar światła na tło, twarz osoby fotografowanej będzie ciemna, pomiar na twarzy tył będzie przepalony. Hmm, a może stosujesz jakieś filtry na plenerach?
Nie stosuję żadnych filtrów, bo ich nie mam. Rozważam zakup polara, ale musiałbym ich mieć kilka, bo wiele szkieł = wiele różnych średnic.
madzi napisał(a):
Tak ciągły - wydawało mi się że jest celniej, hmm trzeba będzie sprawdzić . Obszar ustawiania ostrości LOKALNY (żeby nie przekadrowywać) to w tym przypadku doby wybór? Jak to wyglądało w A580..
madzi napisał(a):
Nie mogę znaleźć wątku ze zdjęciami z ostatniego pleneru Foto Klubu, tam były świetne przykłady
madzi napisał(a):
RAWy - lepiej prześwietlić czy nie doświetlić lub inaczej z czego więcej można odzyskać?
madzi napisał(a):
Używasz funkcji DRO (atuomat czy manual)? Czasem się zastanawiam czy funkcja ta nie zwiększa szumu zdjęcia