anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Fotografowanie na ślubie/weselu

Skoczek
Początkujący

Fotografowanie na ślubie/weselu

Za 2 miesiące mam być gościem na ślubie i weselu bliskiego kolegi i będę tam szalał jako "drugi fotograf";). Tzn. oprócz wynajętego fotografa ja sam chcę zrobić kilka dobrych ujęć. W książce Scotta Kelby'ego pt. Sekrety Mistrza fotografii cyfrowej jest cały rozdział na ten temat i w wolnych chwilach go studiuje, jednak mam prośbę do znawców tematu o udzielenie mi (i innym forumowiczom) kilku bezcennych wskazówek czy trików, które mogą być przydatne. Wiem, że Kris zajmuję się fotografią ślubów/wesel dlatego mam nadzieję, że się tu odezwie. Sprzęt jakim w tej chwili dysponuję jest w stopce i proszę brać to pod uwagę przy udzielaniu rad:).
Zdaję sobie sprawę, że to bardzo obszerny temat, ale proszę o garść wskazówek, o których należy pamiętać, może "przepisów" na ciekawe ujęcia:). Niemal każdy fotograf tym się zajmujący ma jakieś swoje drobiazgi i idee, które warto naśladować. Gdyby powstał tu taki mały poradnik na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny:).

157 ODPOW. 157
profile.country.pl_PL.title
EDO-----
Poszukiwacz

:c37
To, że ogniskowa się nie zmienia to wiem :)
Coraz bardziej :c18 nad 16-50/2.8.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

EDO napisał(a):

Coraz bardziej :c18 nad 16-50/2.8.

Ja na ostatnim reportażu (wesele) je przestrzeliłem. Wygodnie :smileythumbsup:

Poszukiwacz

kris napisał(a):

Przy a500/550 już z szumami będzie lepiej
będzie lepiej, bo to cmos

Co do fot to:
http://www.slubne-zdjecia.eu/galeria/plener/slubne_zdjecia-plener164.htm
W jaki sposób było to wykonane? Próbowałem koleżance w ten sposób pod słońce fotkę trzasnąć, lecz wychodziła strasznie płaska, bo błyskąjąc lampą przy pełnej dziurze zawsze mi fotka przepalona wychodziła.

ale z tego co pamięta, tam nie było błysku.
Ot po prostu zdjęcie pod słońce, które było jakieś 20minut przed zachodem
ważne też jest jak sobie szkiełko radzi pod słońce

http://www.slubne-zdjecia.eu/galeria/wesele/slubne_zdjecia-wesele136.htm
Przy takich fotkach jaki czas około ustawiasz? Błysk zamykający rozumiem zastosowałeś? Statyw czy z ręki?

jaki czas? Zależy od muzy :c34
z reguły 1/8-1/30
statyw na weselu :c7
ogólnie nie znoszę statywu, a co dopiero na weselu

W plenerze na niektórych fotkach stosowałeś blendy czy zawsze błysk?

nie ma czasu i miejsca na blendy
błysk :c18
czasami tak (jakieś 5% fotek)
grunt to błyskać z główką, tutaj jeszcze wiele przede mną.
przede wszystkim fajnie, że mamy błysk bezprzewodowy - daje to duże możliwości :D

Link nr 2 nie działa - mogę prosić o uaktualnienie, albo wrzucenie fotki?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

nie prowadzę archiwum starych aktualizacji....więc nie wiem co to za zdjęcie było http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif

Poszukiwacz

kris napisał(a):

nie prowadzę archiwum starych aktualizacji....więc nie wiem co to za zdjęcie było http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif

Kurcze no szkoda - nie wiem czy to dotyczyło tańca bo jeżeli tak to myślałem że potrzeba będzie czasów 1/60 1/80 minimum :c18 . Próbowałem 1/40 i zdjęcia rozmyte były. Błysk zamykający to REAR? :c18

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

madzi napisał(a):

Kurcze no szkoda - nie wiem czy to dotyczyło tańca bo jeżeli tak to myślałem że potrzeba będzie czasów 1/60 1/80 minimum :c18. Próbowałem 1/40 i zdjęcia rozmyte były.

jestem pewien, że chodziło o taniec. I jak już wyżej napisałem: wszystko zależy od samego tańca (i tańczących) oraz od efektu, jaki chcemy uzyskać. Jeśli chcesz zamrozić ruch, to im krótszy, tym lepiej, ale im krótszy czas, tym mniej światła dociera. Więc zawsze jest to sprawa indywidualnego podejścia do danej sytuacji. Nie ma recepty i konkretnych ustawień, które sprawdzą się za każdym razem. To by było zbyt piękne....i troszkę sterylne :smileymrgreen:

madzi napisał(a):

Błysk zamykający to REAR? :c18

Tak. Za instrukcją:
REAR(Bł. zamykający) - Błyska tuż przed zakończeniem ekspozycji. Płynące światło lub ślad poruszającego się obiektu można uchwycić w bardziej realistyczny sposób, jeśli podczas fotografowania zostanie użyty dłuższy czas otwarcia migawki i lampa błyskowa.

Poszukiwacz

kris napisał(a):

madzi napisał(a):

Kurcze no szkoda - nie wiem czy to dotyczyło tańca bo jeżeli tak to myślałem że potrzeba będzie czasów 1/60 1/80 minimum :c18. Próbowałem 1/40 i zdjęcia rozmyte były.

jestem pewien, że chodziło o taniec. I jak już wyżej napisałem: wszystko zależy od samego tańca (i tańczących) oraz od efektu, jaki chcemy uzyskać. Jeśli chcesz zamrozić ruch, to im krótszy, tym lepiej, ale im krótszy czas, tym mniej światła dociera. Więc zawsze jest to sprawa indywidualnego podejścia do danej sytuacji. Nie ma recepty i konkretnych ustawień, które sprawdzą się za każdym razem. To by było zbyt piękne....i troszkę sterylne :smileymrgreen:

No tak wszystko rozumiem wiem że złotego środka nie ma, nie ma zdjęcia więc nie pogadamy :c20 . Rozumiem że zależy od Muzy :c20 ale jakoś przy 1/40 były hmm albo rozmyte albo nie ostre teraz sam już nie wiem (tryb ustawiania ostrości jak użyłem lokalny). Używasz trybu ostrości dla obiektów w ruchu?

Jaki tryb pomiaru światła stosujesz, matrycowy? Doczytałem że zdjęcia gdzie używasz lampy to ok 5% całości. Pytałem w innym wątku i zapytam jeszcze raz tutaj Często widzę na plenerach fotografów z lampami błyskowymi itd (jest ich wielu), raz spotkałem gościa który cały plener wykonywał bez lampy i innych akcesoriów, to samo tyczy się kościoła, itd (chodzi mi o cały reportaż ślubny) :c7 . Jego zdjęcia są więcej niż b.dobre :) przynajmniej dla mnie? Jak robić takie fotki, przecież przy słońcu na twarzy robią się cienie, przy których trzeba się później napracować przy obróbce. Hmm, jak ustawić osobę ...., jeśli oświetla ją słońce będzie mrużyć oczy?
Mogę prosić o kilka wskazówek?

Inny problem - pomiar światła na tło, twarz osoby fotografowanej będzie ciemna, pomiar na twarzy tył będzie przepalony. Hmm, a może stosujesz jakieś filtry na plenerach?

Aby było prościej zrozumieć o co mi chodzi "chciałem tutaj wstawić link do zdjęć z VII Plener Foto Klubu ale nie mogę znależć tego wątku :c8 " tam były świetne przykłady tego co chcę osiągnąć o co jest.... poszukam jeszcze :c3

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

madzi napisał(a):

Używasz trybu ostrości dla obiektów w ruchu?

Co masz na myśli? AF-C (ciągły) ? Jeśli tak, to w a850 nie, a w a77 tak, ale nie cały czas, bo można łatwo przestrzelić.

madzi napisał(a):

Jaki tryb pomiaru światła stosujesz, matrycowy?

matrycowy/wielopunktowy. Dobrze mi z nim. Po wielu tysiącach zdjęć, wiem czego się spodziewać i kiedy wprowadzać korektę EV.

madzi napisał(a):

Doczytałem że zdjęcia gdzie używasz lampy to ok 5% całości.

mowa była o plenerze. Na weselu jest zupełnie odwrotnie. Więc nie wiem do czego mam się odnieść.

madzi napisał(a):

Pytałem w innym wątku i zapytam jeszcze raz tutaj Często widzę na plenerach fotografów z lampami błyskowymi itd (jest ich wielu), raz spotkałem gościa który cały plener wykonywał bez lampy i innych akcesoriów, to samo tyczy się kościoła, itd (chodzi mi o cały reportaż ślubny) :c7 . Jego zdjęcia są więcej niż b.dobre :) przynajmniej dla mnie? Jak robić takie fotki, przecież przy słońcu na twarzy robią się cienie, przy których trzeba się później napracować przy obróbce. Hmm, jak ustawić osobę ...., jeśli oświetla ją słońce będzie mrużyć oczy?

Jak robić takie (w domyśle b.dobre jak od tego gościa) zdjęcia nie wiem, bo nie wiem o jakie zdjęcia chodzi. Ja nie mam pomocnika, który latałby z blendą. We wcześniej zacytowanym poście opisywałem na czym to polega w moim przypadku.

madzi napisał(a):

Inny problem - pomiar światła na tło, twarz osoby fotografowanej będzie ciemna, pomiar na twarzy tył będzie przepalony. Hmm, a może stosujesz jakieś filtry na plenerach?

Jeśli światło jest ostre to musisz radzić sobie inaczej. Pomiar światła to jedno, zakres tonalny matrycy to drugie (wiele można wyciągnąć obrabiając RAWy), a dobre zdjęcie to trzecia kwestia. Ja się staram nie robić plenerów w południe. Po prostu słońce jest wtedy przeciwko nam, fotografom. No i jest najcieplej.....co wpływa na komfort i pracy i osób pozujących.
Nie stosuję żadnych filtrów, bo ich nie mam. Rozważam zakup polara, ale musiałbym ich mieć kilka, bo wiele szkieł = wiele różnych średnic.

Poszukiwacz

kris napisał(a):

madzi napisał(a):

Używasz trybu ostrości dla obiektów w ruchu?

Co masz na myśli? AF-C (ciągły) ? Jeśli tak, to w a850 nie, a w a77 tak, ale nie cały czas, bo można łatwo przestrzelić.

Tak ciągły - wydawało mi się że jest celniej, hmm trzeba będzie sprawdzić :c18 . Obszar ustawiania ostrości LOKALNY (żeby nie przekadrowywać) to w tym przypadku doby wybór? Jak to wyglądało w A580..

madzi napisał(a):

Jaki tryb pomiaru światła stosujesz, matrycowy?

matrycowy/wielopunktowy. Dobrze mi z nim. Po wielu tysiącach zdjęć, wiem czego się spodziewać i kiedy wprowadzać korektę EV.

madzi napisał(a):

Doczytałem że zdjęcia gdzie używasz lampy to ok 5% całości.

kris napisał(a):

mowa była o plenerze. Na weselu jest zupełnie odwrotnie. Więc nie wiem do czego mam się odnieść.

Tutaj o plener

madzi napisał(a):

Pytałem w innym wątku i zapytam jeszcze raz tutaj Często widzę na plenerach fotografów z lampami błyskowymi itd (jest ich wielu), raz spotkałem gościa który cały plener wykonywał bez lampy i innych akcesoriów, to samo tyczy się kościoła, itd (chodzi mi o cały reportaż ślubny) :c7 . Jego zdjęcia są więcej niż b.dobre :) przynajmniej dla mnie? Jak robić takie fotki, przecież przy słońcu na twarzy robią się cienie, przy których trzeba się później napracować przy obróbce. Hmm, jak ustawić osobę ...., jeśli oświetla ją słońce będzie mrużyć oczy?

kris napisał(a):

Jak robić takie (w domyśle b.dobre jak od tego gościa) zdjęcia nie wiem, bo nie wiem o jakie zdjęcia chodzi. Ja nie mam pomocnika, który latałby z blendą. We wcześniej zacytowanym poście opisywałem na czym to polega w moim przypadku.

Czytałem i o to mi chodzi - zdjęcia bez lampy, blendy i innych pomocników :c20
Nie mogę znaleźć wątku ze zdjęciami z ostatniego pleneru Foto Klubu, tam były świetne przykłady :c18

kris napisał(a):

madzi napisał(a):

Jeśli światło jest ostre to musisz radzić sobie inaczej. Pomiar światła to jedno, zakres tonalny matrycy to drugie (wiele można wyciągnąć obrabiając RAWy), a dobre zdjęcie to trzecia kwestia. Ja się staram nie robić plenerów w południe. Po prostu słońce jest wtedy przeciwko nam, fotografom. No i jest najcieplej.....co wpływa na komfort i pracy i osób pozujących.
Nie stosuję żadnych filtrów, bo ich nie mam. Rozważam zakup polara, ale musiałbym ich mieć kilka, bo wiele szkieł = wiele różnych średnic.

RAWy - lepiej prześwietlić czy nie doświetlić lub inaczej z czego więcej można odzyskać?
Używasz funkcji DRO (atuomat czy manual)? Czasem się zastanawiam czy funkcja ta nie zwiększa szumu zdjęcia :c18

Dzięki za rady i ... :smileythumbsup:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

madzi napisał(a):

Tak ciągły - wydawało mi się że jest celniej, hmm trzeba będzie sprawdzić :c18 . Obszar ustawiania ostrości LOKALNY (żeby nie przekadrowywać) to w tym przypadku doby wybór? Jak to wyglądało w A580..

przy AF-C łatwiej przestrzelić, bo wystarczy, że ucieknie Ci obiekt fotografowany z punktu ustawiania ostrości i będziesz mieć ostre np.tło ;)

jak mam czas, to używam lokalnego, a jak tego czasu nie mam, to używam punktowego (centralnego) i wtedy albo zdążę przekadrować z zablokowaną ostrością albo kadruję podczas obróbki. Ponieważ matryca 850tki daje spore możliwości w tym zakresie - to czemu nie korzystać :D

madzi napisał(a):

Nie mogę znaleźć wątku ze zdjęciami z ostatniego pleneru Foto Klubu, tam były świetne przykłady :c18

ZBIOROWE - FOTO KLUB

madzi napisał(a):

RAWy - lepiej prześwietlić czy nie doświetlić lub inaczej z czego więcej można odzyskać?

lepiej jest nie doświetlić, ponieważ jeśli przejarasz za bardzo to nie będzie zapisanych informacji, co przekłada się na białą plamę. Niemniej jednak wszystko zależy od matrycy. Musisz ją poznać. Zrób sobie we własnym zakresie test....cyknij 3 kadry: przejarany, dobrze naświetlony i niedoświetlony. Wywołaj rawy, sprawdź, gdzie i ile jesteś w stanie wyciągnąć. Pamiętaj o tym, że niedoświetlona klatka i wyciąganie w postprodukcji informacji z takiego zdjęcia spowoduje uwidocznienie szumu

madzi napisał(a):

Używasz funkcji DRO (atuomat czy manual)? Czasem się zastanawiam czy funkcja ta nie zwiększa szumu zdjęcia :c18

nie, nie używam, ponieważ fotografuję w RAWach, a DRO działa jedynie na JPGi
Tak, DRO wpływa na poziom szumu.