anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Fotografowanie na ślubie/weselu

Skoczek
Początkujący

Fotografowanie na ślubie/weselu

Za 2 miesiące mam być gościem na ślubie i weselu bliskiego kolegi i będę tam szalał jako "drugi fotograf";). Tzn. oprócz wynajętego fotografa ja sam chcę zrobić kilka dobrych ujęć. W książce Scotta Kelby'ego pt. Sekrety Mistrza fotografii cyfrowej jest cały rozdział na ten temat i w wolnych chwilach go studiuje, jednak mam prośbę do znawców tematu o udzielenie mi (i innym forumowiczom) kilku bezcennych wskazówek czy trików, które mogą być przydatne. Wiem, że Kris zajmuję się fotografią ślubów/wesel dlatego mam nadzieję, że się tu odezwie. Sprzęt jakim w tej chwili dysponuję jest w stopce i proszę brać to pod uwagę przy udzielaniu rad:).
Zdaję sobie sprawę, że to bardzo obszerny temat, ale proszę o garść wskazówek, o których należy pamiętać, może "przepisów" na ciekawe ujęcia:). Niemal każdy fotograf tym się zajmujący ma jakieś swoje drobiazgi i idee, które warto naśladować. Gdyby powstał tu taki mały poradnik na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny:).

157 ODPOW. 157
profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

:c22 Bardzo wartościowy wątek, szczególnie, że moja kuzynka 1 czerwca 2013 ma ślub i chciałaby abym ja robił zdjęcia na ceremonii...nie powiem, że jestem tym zachwycony, uważam, że ona przecenia moja umiejętności, choć wynikać to może z tego, że sama nigdy zdjęć nie robiła i nie zna się na tym (widziała parę moich albumów ). Zdaje sobie też sprawę, że konieczna będzie choćby mała inwestycja w mój sprzęt, tu myślę o zakup 35mm/1.8 i lampy...na więcej raczej pozwolić sobie nie mogę.
Pewne "doświadczenie" w fotografowaniu ceremonii mam, fotografowałem ślub dziadka, kościół nowoczesny, światło dobre, zdjęcia na iso800-1250 (to jeszcze gx20 miał skok 1/3ev ), to co najbardziej mnie irytowało to goście, którzy pchali się wprost w kadr :c9 :cry: Z niskiej klasą komórką...wiele ujęć mi zepsuli. Wiem, że fotograf musi mieć jakby oczy wokół głowy, ale wtedy to był mój pierwszy raz, skupiałem się tylko na kadrze i w momencie kiedy chciałem np sfotografować jak państwo "młodzi" zakładają sobie obrączki wyszły mi plecy świadkowej...wchodziło w momencie jak wciskałem spust migawki. Przypuszczam, że u niej goście będą zachowywać się podobnie, łatwiej o tyle będę miał, że nie muszę patrzeć w wizjer i ewentualnego "intruza" zauważę kątem oka wcześniej.

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
madzi------
Poszukiwacz

kris napisał(a):

madzi napisał(a):

Używasz funkcji DRO (atuomat czy manual)? Czasem się zastanawiam czy funkcja ta nie zwiększa szumu zdjęcia :c18

nie, nie używam, ponieważ fotografuję w RAWach, a DRO działa jedynie na JPGi
Tak, DRO wpływa na poziom szumu.

Czyli robiąc JPG + RAW i mając włączoną funkcję DRO otrzymam:
a. plik Raw na który funkcja ta nie ma wpływu
b. plik JPG z DRO

Czy przy domyślnych ustawieniach ostrości w Camera Raw (zakładka ostrość) otrzymany Raw będzie miał poprawną ostrość taką jak plik JPG (zakładamy że zdjęcie jest prawidłowo wykonane) czy trzeba coś zmieniać w aplikacji Camera Raw. Chodzi o to że przy zapisywaniu takiego Raw do jpg jest jeszcze opcja wyostrz dla hmm nie pamiętam teraz ale "dla monitora" , dla papieru błyszczącego, dla papieru matowego. lub brak.. :c18 Wiem pewnie ktoś napisze że sam sobie mogę porównać, ale może ktoś wcześniej miał podobny dylemat i wie jak to ugryźć :c20 , żeby było dobrze do wszystkiego :c20 :c20

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

madzi napisał(a):

b. plik JPG z DRO

tak. To samo się tyczy ustawień kolorystycznych, stref twórczych itd. RAW to czysty, surowy plik.

madzi napisał(a):

Czy przy domyślnych ustawieniach ostrości w Camera Raw (zakładka ostrość) otrzymany Raw będzie miał poprawną ostrość taką jak plik JPG (zakładamy że zdjęcie jest prawidłowo wykonane) czy trzeba coś zmieniać w aplikacji Camera Raw. Chodzi o to że przy zapisywaniu takiego Raw do jpg jest jeszcze opcja wyostrz dla hmm nie pamiętam teraz ale "dla monitora" , dla papieru błyszczącego, dla papieru matowego. lub brak.. :c18 Wiem pewnie ktoś napisze że sam sobie mogę porównać, ale może ktoś wcześniej miał podobny dylemat i wie jak to ugryźć :c20, żeby było dobrze do wszystkiego :c20 :c20

hmm....chyba próbujesz wyostrzyć nie tak, jak trzeba. Zrób printscreena tych ustawień i wstaw.
No i najważniejsze: mamy wątek dotyczący np.RAWów, Lightrooma......a pytając tutaj, w wątku ślubnym o rawy i jego obróbkę, rozmydlasz sens wątku.

Poszukiwacz

kris napisał(a):

madzi napisał(a):

b. plik JPG z DRO

tak. To samo się tyczy ustawień kolorystycznych, stref twórczych itd. RAW to czysty, surowy plik.

madzi napisał(a):

Czy przy domyślnych ustawieniach ostrości w Camera Raw (zakładka ostrość) otrzymany Raw będzie miał poprawną ostrość taką jak plik JPG (zakładamy że zdjęcie jest prawidłowo wykonane) czy trzeba coś zmieniać w aplikacji Camera Raw. Chodzi o to że przy zapisywaniu takiego Raw do jpg jest jeszcze opcja wyostrz dla hmm nie pamiętam teraz ale "dla monitora" , dla papieru błyszczącego, dla papieru matowego. lub brak.. :c18 Wiem pewnie ktoś napisze że sam sobie mogę porównać, ale może ktoś wcześniej miał podobny dylemat i wie jak to ugryźć :c20, żeby było dobrze do wszystkiego :c20 :c20

hmm....chyba próbujesz wyostrzyć nie tak, jak trzeba. Zrób printscreena tych ustawień i wstaw.
No i najważniejsze: mamy wątek dotyczący np.RAWów, Lightrooma......a pytając tutaj, w wątku ślubnym o rawy i jego obróbkę, rozmydlasz sens wątku.

Ok, to gdybyś wyjaśnił mi tą kwestię a z innymi pytaniami przeniosę się do innego wątku.

Te ustawiania przy każdym zdjęciu są takie i nie zmieniam ich.

Załącznik 2 - tutaj zostawiam "brak"

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

do każdego zdjęcia wyostrzanie jest różne.Pracuj przy wyostrzaniu na powiększeniu 100% i zgodnie z własnym mniemaniem ustawiaj suwaczki, aż do efektu zadowalającego :thumbsup:

Poszukiwacz

kris napisał(a):

do każdego zdjęcia wyostrzanie jest różne.Pracuj przy wyostrzaniu na powiększeniu 100% i zgodnie z własnym mniemaniem ustawiaj suwaczki, aż do efektu zadowalającego :thumbsup:

:c18 hmm, z każdym :c44 no ok. Czy to domyślne ustawienie jest porównywalne z otrzymanym równocześnie plikiem jpg lub inaczej czy otrzymany równocześnie plik jpg będzie miał identyczną ostrość co jpg z Raw z tymi ustawieniami?

Poszukam zatem wątku o wyostrzaniu w Camera Raw i mówisz na 100% :smileythumbsup: - wtedy jeżeli druk będzie np 10x15 to będzie ok?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

madzi napisał(a):

:c18 hmm, z każdym :c44 no ok.

tak, bo każde zdjęcie jest inne :smileythumbsup:

madzi napisał(a):

Czy to domyślne ustawienie jest porównywalne z otrzymanym równocześnie plikiem jpg lub inaczej czy otrzymany równocześnie plik jpg będzie miał identyczną ostrość co jpg z Raw z tymi ustawieniami?

Nie mam pojęcia, z RAWów nie korzystam dla ostrości, a z innych powodów. Poza tym w aparacie możesz ustawiać różne wartości wyostrzania (od -3 do 3), co też daje inne efekty, więc tym bardziej nie da się ot tak powiedzieć, które z ustawień da porównywalne efekty w ACR.

madzi napisał(a):

mówisz na 100% :thumbsup: - wtedy jeżeli druk będzie np 10x15 to będzie ok?

Wyostrzać należy oglądając zdjęcie w pełnym powiększeniu, bo wtedy widać efekty. Niemniej jednak jakość odbitek zależy od labu. Ja do swojego labu mam przygotowany profil exportu, gdzie zmniejszam zdjęcia do mniejszej rozdzielczości i wyostrzam dodatkowo. Każdy lab, to inna maszyna, inaczej sprofilowana. Dlatego przed dużym zamówieniem warto sobie zrobić test różnych ustawień i wywołać takie kadry.

Tadeusz.O
Doradca

Pozwolę sobie jeszcze swoje 3 grosze wtrącić na temat wyostrzania.
To, co kris napisał, to wszystko prawda - do każdego zdjęcia trzeba podejść indywidualnie, ale niezależnie od tego, wyostrzenie zależy od celu - generalnie najsłabiej wyostrzamy do oglądania na monitorze, najmocniej dla odbitek papierowych, ale to znów zależy od rodzaju papieru, zmian wielkości w stosunku do pliku pierwotnego, labu, drukarki i jej rozdzielczości natywnej, rodzaju papieru, efektu jaki chcemy uzyskać (nie wszystko ma być super wyostrzone), itd, itp.
Czyli - próbujemy, uczymy się, wyciągamy wnioski - mamy efekt :thumbsup:

------------------------------
fotoamator
madzi------
Poszukiwacz

Dzięki .... :thumbsup: Czyli znowu nauka i tak całe :slight_smile:

Muszę wybrać się na Plener Foto Klubu :c18 - w tym roku będzie coś jeszcze :c18

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

co do plenerów: stosowne info pojawia się w czasie możliwie, jak najwcześniejszym, ale niedawno zakończył się VII plener FotoKlubowy :thumbsup:

madzi napisał(a):

Myślałem, że już dawno śpicie :c3

fotograf ślubny...w trakcie sezonu nie śpi 8-)