Podziel się wrażeniami!
Mail do SONY:
Witam serdecznie w związku z tym,że odżyła dyskusja na forum SONY na temat braku możliwości odtwarzania plików w formacie mkv oraz systemu plików NTFS chciałbym jeszcze raz zadać pytanie w imieniu wielu użytkowników modeli z roku 2012 między innymi w TOP modelu roku HX850 co stoi na przeszkodzie aby dodać te formaty do obsługi tego modelu w aktualizacji ? Jak to możliwe,że odtwarzacze BD SONY oczywiście miały już taką możliwość od 2010 roku a telewizory zyskały ją dopiero w 2013 roku a wytłumaczenie ,które My jako użytkownicy forum dostaliśmy za pośrednictwem pani Agnieszki_J (Community Manager) odpowiedź z firmy SONY ,że "Na przeszkodzie umożliwienia odtwarzania plików mkv stoją możliwości podzespołów zastosowanych w starszych modelach, których w nowych modelach już nie ma, ponieważ zostały zastąpione innymi, o wyższych parametrach". Jak to możliwe ,że obecnie telewizory HD Ready mają już taką możliwość !!! Czy KDL-32W600A ma lepsze parametry od HX850 ? Dlatego proszę o konkretną odpowiedź i nie w stylu ,że w modelach 2013 zmieniły się podzespoły i dały możliwość obsługi tych plików mkv i NTFS.
odpowiedź SONY:
dziękujemy za kontakt z firmą Sony.
W nawiązaniu do korespondencji wyjaśniam, iż telewizory, które Pan przedstawił (KDL-46HX850 oraz KDL-32W600A), mają różne specyfikacje oraz pochodzą z różnych serii i lat.
Poniżej przesyłam Panu linki do stron z pomocą techniczną dla obu modeli telewizorów gdzie może się Pan zapoznać z ich specyfikacją:
KDL-46HX850
http://www.sony.pl/support/pl/product/KDL-46HX850
KDL-32W600A
http://www.sony.pl/support/pl/product/kdl-32w600a
Ich możliwości zostały określone w fazie projektu w różnym czasie.
Ogólnie przyjętą tendencją wśród wielu producentów (nie tylko sprzętu RTV) jest rozszerzanie możliwości nowych modeli, a nie wprowadzanie poprawek wśród modeli starszych, ponieważ nie zawsze jest to możliwe.
Osobiście nie słyszałem o przypadku aby producenci sprzętu elektornicznego przez wiele lat wypuszczali na rynek urządzenia, które mają dokładnie taką samą specyfikację. Zazwyczaj wprowadzano nowe funkcje lub udoskonalenia w nowszych modelach. Jest to ogólnoświatowy trend.
Uprzejmie dziękuję za zrozumienie tej kwestii.
Wyjaśniam dodatkowo, iż w modelu, który Pan wymienił: KDL-46HX850 - istnieje możliwość odtwarzania wielu innych formatów poza wskazanym przez Pana. Poniżej przesyłam link do strony, na której znajduje się lista obsługiwanych formatów przez Pana telewizor:
http://pdf.crse.com/manuals/AE7H100511/PL/usb_europe_ga_twn.html
Informuję również, iż istnieją aplikacje, dzięki którym w każdej chwili może Pan przekonwertować żądany plik na format, który jest obsługiwany przez Pana telewizor.
Dodatkowo wyjaśniam, iż typ systemu dysku również można zmienić. Jeśli życzy Pan sobie, chętnie prześlę opis sposobu jak to zrobić.
RE mail SONY
Witam. Ja nie oczekuję od Państwa specyfikacji mojego telewizora bo doskonale ją znam tylko odpowiedzi na pytanie co stoi na przeszkodzie aby dodać te formaty (mkv ,NTFS) konkretnie do tego modelu i oczekuję konkretnej odpowiedzi np:" bo w pańskim modelu "kineskop" nie wyrobi" albo nie mamy w tym żadnego interesu bo pan już ma ten TV i proszę sobie radzić samemu i to zrozumiem a nie ,że specyfikacje i możliwości mojego TV są za słabe bądź były określone dawno temu . To jest też ukłon w stronę klientów ,którzy Wam zaufali i szacunek dla nich.Co zależy firmie ,żeby zrobić im niespodziankę. Jakoś treści internetowe są dodawane,rozszerzane i nic nie stoi na przeszkodzie ,że na początku nie były przewidziane w specyfikacji dla danego modelu.Co do możliwości obsługi wielu innych formatów przez ten telewizor to szczęścia życzę w ich oglądaniu (nie wymieniając rozszerzeń) np na HX850 65" wyłączając format AVCHD.I jeszcze o wsparciu "kilkuletnim" dla modeli telewizorów rozmawialiśmy konkretnie o modelu HX850 jeżeli Pan zada sobie trochę trudu i sprawdzi kiedy ukazał się tenże model to nie będziemy rozmawiać o kilkuletnim wsparciu a rady o aplikacjach ,które konwertują pliki i o dyskach którym można zmieniać system plików mógłby Pan sobie też darować.Klientom każecie robić takie chocki klocki a sami nie możecie tego w prosty sposób załatwić aktualizacją.To własnie jest szacunek dla tych,którzy Wam zaufali.Co do ogólnoświatowego trendu wprowadzania rozszerzeń w telewizorach to wszystkie firmy konkurencyjne nie wyliczając ich nie miały problemu z tymi systemami plików już od kilku lat. Jak to mówią "wszystkie drogi prowadzą do Rzymu" ale ja wolę jechać autostradą a nie po kocich łbach i to niedawno zrozumieliście jako firma SONY ale jak pisałem o klientów trzeba też dbać na przyszłość bo kiedyś będzie chciał kupić kolejny telewizor.Pozdrawiam.
Sony strzela sobie w stopę. Ja na pewno nie kupię od nich TV za kilkanaście tysięcy czytając takie grzeczne brednie, a taki miałem zamiar. Żebym nie wiem jak grzeczne one były, brednie zawsze będą bredniami, a nie mam gwarancji, że nie wystawią mnie tak samo jak z serią HX. Chyba trzeba będzie łaskawiej na topwe Philipsy zacząć patrzeć. Bo te i obraz mają tip top i są znacznie bardziej smart od Sony.
Niech ten pan powie, jakiego to hiper układu nie ma seria HX, że nie jest możliwe wsparcie dla ntfs i mkv. Ponadto Sony samo wyłożyło się na swoim kłamstwie, gdyż sprawa nie dotyczy problemu, dlaczego tv nie czyta danego formatu video z takim, a takim kodekiem. To bym jeszcze może zrozumiał. Chodzi o kontener. To jest tylko opakowanie.
Przykład, jeżeli będziemy mieli dwa tv, z których oba będą czytały mkv, ale już tylko jeden kodek mpeg4, to i tak tylko jeden z tych tv odtworzy dany plik. Jeżeli sytuacja będzie odwrotna, dwa tv będą kompatybilne z kodekiem mpeg4, ale tylko jeden z tych tv będzie wspierał mkv, to tylko ten jeden odczyta mkv, choć sam plik video zostałby uruchomiony przez tv. Dlaczego? Bo nie przewidział bądź nie chciał tego producent. Ale to akurat nie jest zależne od sprzętu, to rozbija się o warstwę programową.
Dlatego tak wiele tv, nie tylko firmowane przez Sony, ma problemy z uruchomieniem mkv, choć oficjalnie czytają ten kontener. Im bardziej egzotyczny kodek, tym mniejsze szanse, że dany materiał zostanie zaakceptowany przez telewizor. Do mkv można włożyć prawie wszystko.
Panowie, przecież wszystko w tej kwestii jest dokładnie napisane. Sam posiadam mój śliczny HX850 i bardzo bym się cieszył z odczytywania NTFS i mkv (NTFS nawet dla samych plików AVCHD). Ale rozumiem to i osobiście nie liczę na taką aktualizację. Moim zdaniem warto walczyć, zawsze warto walczyć - ale w tym przypadku nie można traktować tego jak "coś co mi się należy". To nie jest HbbTV, które było w modelach zagranicznych (np. niemieckich), a nie było w polskich. Na "prośbę" użytkowników zostało włączone w naszym kraju. W każdym kraju na świecie HX85 czyta FAT16, FAT32, exFAT, nie czyta NTFS i MKV. Nie ważne czy w USA, czy w Anglii - wszędzie jest tak samo. W żadnym kraju nie została ta funkcjonalność dodana. Każdy z nas kupując telewizor, znał dokładnie specyfikację techniczną. Wiedział co czyta, a czego nie czyta. Każdy z nas dokonał jednak zakupu, uznając ten model jako odpowiedni dla siebie - mimo braku wsparcia dla NTFS. W momencie zakupu nikt z nas nie miał żadnych podstaw aby liczyć na aktualizację. Fakt, że w lutym 2013 ktoś poinformował o aktualizacji do NTFS tego modelu, było również dla mnie nadzieją i dużym zaskoczeniem. Okazało się najzwyczajniej pomyłką kogoś - każdy może sobie dopisać w myślach co o tej osobie to świadczy. W sumie cała dyskusja, złe emocje opierają się na tym co rzekomo obiecała.
Moim zdaniem na przyszłość lepiej nie liczyć na to, że nagle zostanie dodana jakaś funkcja, której nie ma w momencie zakupu i producent nie informuje o tym. Bardziej przykładać uwagę do tego co dany sprzęt obecnie posiada i ew. jakie są alternetywne metody jego rozwiązania. A w tym przypadku ja korzystam z USB w kinie domowym:)
Jakoś nic nie stało na przeszkodzie w dodawaniu nowych funckji w przypadki konsol Sony. Jak widać tutaj to nie działa. Wiesz co mnie najbardziej irytuje? Kłamstwo. Wolę znać prawdę, choćby gorzką. Dlaczego Sony nie powie, da się, ale nie chce nam się aktualizować oprogramowania o te funkcje, tylko miga się tłumaczeniami o ograniczeniach sprzętowych? Dlatego, bo nie chcą zniechęcać potencjonalnych kupców, a sprzedaż tv im spada.
Ponieważ od premiery tv z roku 2013, w których rozszerzono mozliwości playera, minęło niewiele czasu, byłem przekonany, iż Sony zrobi pełną aktualizacji serii HX. Nadzieja matką głupich. Dlatego tym razem długo będę zastanawiał się czy kupić nowy tv od nich. Bez znaczenia jest czy wydasz na tv 1500 czy 15000. I tak potraktują cię tak samo.
Dokładnie batumi nie ważne ile dałeś za telewizor jesteś traktowany tak samo nie masz żadnych przywilejów ,że wybrałeś najwyższy model TV.To nie koniec dyskusji dostałem kolejnego maila ,który zachęca mnie do kupna modelu z mkv i NTFS w domyśle W905A bo to odpowiednik HX850.Rok temu kupiłem TV szarpnąłem się na 6 tysięcy złotych po roku sugerują mi już zmianę telewizora to jest marketing ! Ale o tym dokładnie w mailu ,który wklejam poniżej.
Kolejny mail od SONY:
Szanowny Panie
dziękuję za kontakt z firmą Sony.
Sprawa numer: 9723316
W nawiązaniu do korespondencji informuję, iż aktualizacje do urządzeń są wprowadzane w przypadku stwierdzenia nieprowidłowości, które owe aktualizacje mogłyby poprawić.
W przypadku Pana konkretnego modelu nie ma takiego wymogu ponieważ urządzenie działa zgodnie ze specyfikacją.
Pragnę wyjaśnić, iż zapytania Klientów w sprawie rozszerzenia funkcji urządzeń zdarzają się często. Oczekiwania są różne, czasem sprzeczne. Każde takie zgłoszenie rejestrujemy i w miarę możliwości staramy się wprowadzać w następnych modelach.
Rozumiem, że dla Pana możliwość odtwarzania plików mkv jest ważną cechą.
Jak Pan wie w najnowszych modelach ta funkcja jest już dostępna.
Przykro mi z powodu wrażenia jakie Pan odnosi w kwestii dbania o Klienta przez firmę Sony.
Staramy się rozszerzać możliwości naszych urządzeń według możliwości, trendów i oczekiwań użytkowników, na których nam zależy.
Wierzę, iż powyższe wyjaśnienie spotka się z Pana zrozumieniem.
Z wyrazami szacunku,
batumi napisali:
Jakoś nic nie stało na przeszkodzie w dodawaniu nowych funckji w przypadki konsol Sony. Jak widać tutaj to nie działa. Wiesz co mnie najbardziej irytuje? Kłamstwo. Wolę znać prawdę, choćby gorzką. Dlaczego Sony nie powie, da się, ale nie chce nam się aktualizować oprogramowania o te funkcje, tylko miga się tłumaczeniami o ograniczeniach sprzętowych? Dlatego, bo nie chcą zniechęcać potencjonalnych kupców, a sprzedaż tv im spada.
Ponieważ od premiery tv z roku 2013, w których rozszerzono mozliwości playera, minęło niewiele czasu, byłem przekonany, iż Sony zrobi pełną aktualizacji serii HX. Nadzieja matką głupich. Dlatego tym razem długo będę zastanawiał się czy kupić nowy tv od nich. Bez znaczenia jest czy wydasz na tv 1500 czy 15000. I tak potraktują cię tak samo.
Batumi, porównanie konsoli PS3, do telewizora to chyba zbyt dalekie posunięcie:) PS3 jest po prostu komputerem z procesorem Power PC mającym 1 rdzeń główny i 7 dodatkowych rdzenie. Na niej możesz doinstalować nawet system operacyjnym Linux i korzystać jak z normalnego komputera. Jak w przypadku każdego komputera, możesz sobie dowoli kasować, dodawać, ulepszać różne funkcje. W telewizorze są duże mniejsze możliwości...
Jeśli piszesz o kłamstwie, to też jako posiadacze tego modelu raczej nie możemy czuć się pokrzywdzeni - bo wiedzieliśmy co kupujemy. Szkoda że nie ma, ale też nie można aż tak bardzo tego oczekiwać i tak emocjonalnie podchodzić...