anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

EX500 - przykładowe ustawienia obrazu (kalibracja)

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

EX500 - przykładowe ustawienia obrazu (kalibracja)

Trochę bawiłem się w ustawienia EX500. Co sądzicie o tych ustawieniach (jeśli wydają się za ciemne - można zwiększyć podświetlenie i jasność, jeśli za bardzo rozmyte - "ostrość" na 3-4)? Macie jakieś swoje ulubione?

Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 1
Kontrast :89
Jasność : 53
Nasycenie : 50
Odcień : 0
Temperatura barwy : Ciepłe 2
Ostrość : min
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wył
Tryb filmu : wył

Ustawienia zaawansowane

Korekcja czerni : wył
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : wył
Gamma : -1
Czystość bieli : wył
Żywy kolor : wył

Balans bieli

Wzmocnienie R : -6
Wzmocnienie G : -9
Wzmocnienie B : 0
Przesunięcie R : -5
Przesuniecie G : -5
Przesuniecie B : 0

Lub takie:

Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 1
Kontrast :80
Jasność : 50
Nasycenie : 50
Odcień : 1
Temperatura barwy : Ciepłe 2
Ostrość : 1
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wył
Tryb filmu : wył

Ustawienia zaawansowane

Korekcja czerni : wył
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : niskie
Gamma : 0
Czystość bieli : niskie

Balans bieli

Wzmocnienie R : 0
Wzmocnienie G : 0
Wzmocnienie B : 1
Przesunięcie R : 0
Przesuniecie G : 0
Przesuniecie B : 0

Polecam ustawienia Motionflow na wysokie w przypadku oglądania sportu, szybkich filmów akcji. Wrażenia dużo lepsze.

44 ODPOW. 44
Zimny_
Użytkownik

Konsola napisał(a):

Witam.

Bardzo bym prosił o jakieś ustawienia pod konsolę PS3 dla telewizora SONY KDL-40EX500. Niby tryb "Żywy" jest pod każdym względem ok, ale podczas wyświetlania ciemnego tła reszta też jest zaciemniona. Np. napis "Loading" na czarnym tle, to samo np. jakieś napisy z dialogu. Kiedy podczas takiego momentu wcisnę na pilocie przycisk "Home" obraz się rozjaśnia i chciałbym taki właśnie mieć na zawsze.
Przy okazji mam też pytanie jak sprawdzić w tym telewizorze ilość przepracowanych godzin. Orientuje się ktoś?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Możesz napisać jakie w tym momencie masz ustawienia (skorzystaj ze wzorca w pierwszym poście).

Konsola-----
Początkujący

Dla HDMI1 :

Wyjścia docelowe: Bieżacy
Tryb obrazu: Żywy
Podświetlenie: Maks.
Kontrast: Maks.
Jasność: 79
Nasycenie: 50
Odcień: 0
Temperatura barw: Zimne
Ostrość: 20
Redukcja zakłóceń: Średnia
Redukcja zakłóceń MPEG: Wył.
Motionflow : Standardowe
Tryb filmu : Automat. 1
Ustawienia zaawansowane: Nie mogę włączyć.

Dla AV1 :

Wyjście docelowe: Bieżacy
Tryb obrazu: Żywy
Podświetlenie: Maks.
Kontrast: Maks.
Jasność: 50
Nasycenie: 50
Odcień: Nie da się zmienić.
Temperatura barw: Zimne
Ostrość: 20
Redukcja zakłóceń: Średnia
Redukcja zakłóceń MPEG: Wył.
Motionflow : Standardowe
Tryb filmu : Automat. 1

Obraz jest bardzo fajny w grach . Gram głównie w mocnym zaciemnieniu i wszystko by było ok, gdyby nie te przyciemnienia podczas ciemnego/czarnego tła.
Podałem też ustawienia dla AV1, ponieważ jak oglądam też film z napisami to w momencie kiedy jest ciemne tło, albo np. całe czarne - napisy też są mocno przyciemnione. Przychodzi normalna scena - napisy się rozjaśniają.
Na jednym forum napisali mi coś o funkcji "zaawansowanego zwiększaniu kontrastu". To ona może być problemem, tylko gdzie w menu XMB się ona znajduje?

Zimny_
Użytkownik

Witaj,
ustawienia jakie podałeś są dla mnie za bardzo "podkręcone". Osobiście preferuję bardziej spokojne ustawienia, takie jak w pierwszym poście. Do konsoli PS3 podłączonej pod HDMI jedynie zwiększyłbym ostrość na ok 5-6 (w zależności od gry można regulować), ustawić Motionflow na max, tryb filmu: auto 1, żywy kolor i czystość bieli na min.

Konsola napisał(a):

Efekt który opisujesz jest najprawdopodobniej spowodowany przez ustawienia zaawansowane i m.in. ustawienie "zaawansowanego zwiększania kontrastu". Nie we wszystkich warunkach spełnia on swoją rolę. Jednak znajduje się on w sekcji "Ustawienia zaawansowane". Napisałeś, że nie możesz wejść. Na wszystkich rodzajach sygnału (przełącz pilotem wejście sygnału na inne źródło)? Jest to bardzo dziwne. Spróbuj zainstalować nową wersję firmware (jeśli jej nie masz), i przywróć ustawienia fabryczne. Wejście do ustawień zaawansowanych powinno być dostępne.

pablo_duch
Początkujący

hej wam ja sie tu podpinam
tak wiem mam TV ex 720,ale mi chodzi o inna sprawe.
Moi rodzice kupili 40ex 500 i jest mały problem z obrazem.
Do idealnego brazu długa droga i nie wiem co jest,dekoder jest OK http://inea.pl/cms/att/instrukcja/Decod ... HD_ADB.pdf jest podpiety kablem hdmi i obraz na moje juz powinien być zyleta-w stosunku do tego co widze u nich teraz.a podejrzewam ale az takie przepasci nie ma miedzy ex500 a moim ex720 podpietym do dekodera SD.więc co im jeszcze sprawdzac/sprawdzic?Macie jakieś sugestie ,opcje?

ps.i wiecie co.dzis im ustawiałem kanały i nagle tv sie wylaczyl-potem się właczył i pojawił sie na chwile niebieski ekran i napisane-odepnij dekoder od tv i wyłacz tv :smileyevil:

Zimny_
Użytkownik

Jest to bardzo złożone zagadnienie.. Różnica w jakości obrazu pomiędzy EX720 a EX500 jest widoczna, ale nie jest to aż taka przepaść i na EX500 obraz też powinien być bardzo ładny. Czym charakteryzuje się ta "przepaść" w Waszym przypadku? Czy stosowałeś ustawienia z tego wątku?
Zaczniemy od początku. Na jakość wyświetlanego obrazu mają głównie wpływ źródło sygnału (czyli telewizja cyfrowa, analogowa, jeśli jest to kablówka to jakość sygnału nadawanego przez dostawcę, jakość dekodera/tunera), sposób podłączenia (najlepiej HDMI, ale wpływ może też mieć sam przewód i jego jakość), oraz telewizor i jego odpowiednia kalibracja (ustawienia obrazu).
Rozumiem, że testowałeś inne ustawienia i bez pozytywnego wyniku. W takim przypadku sprawdziłbym jakość obrazu na innym źródle sygnału, np. na podłączonym komputerze, odtwarzaczu, czy z BRAVIA Internet Wideo, najlepiej przy użyciu innego przewodu HDMI. Jeśli obraz jest bardzo zły, niezależnie od zmiany źródła sygnału, możliwe że jest jakaś usterka. Przez forum tego nie sprawdzę, wtedy warto wezwać serwis LINK.
Jeśli jednak jest różnica na lepsze zakładamy, że telewizor jest w 100% sprawny. Wtedy zacznijmy od przewodu HDMI. Pisałeś o niebieskim ekranie - o nie jest normalne zachowanie i świadczy o jakieś usterce. Uszkodzony może być przewód, dekoder, lub jakaś elektronika w telewizorze (czy port HDMI). Jeśli po zmianie przewodu nie ma różnicy, wtedy obstawiałbym za winowajcę dekoder, instalację anteny, przewodu antenowego, wzmacniacz sygnału, lub dostawcę sygnału. Nie wiem skąd masz sygnał i z jakich usług korzystasz (naziemna, kablówka, satelita). Operatorzy kablowi czasami oszczędzają ograniczając jakość sygnału. W takim przypadku należy to do nich zgłosić.

3echo-----
Poszukiwacz

podam Wam moje ustawienia 40EX501

Podświetlenie : 6
Kontrast :98
Jasność : 55
Nasycenie : 55
Temperatura barwy : neutralne
Ostrość : 15
Redukcja zakłóceń : wył. 
Redukcja zakłóceń MPEG : wył.
Motionflow :wysoki
Tryb filmu : Auto1

Ustawienia zaawansowane

Korekcja czerni : duże 
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : wył. 
Gamma : +1
Czystość bieli :duża

czujnik światła :wył.

Jeszcze pobawię się balansem bieli,ale teraz ma wszystko ustawienia fabryczne i jest zadowalająco.

3echo-----
Poszukiwacz

Są jeszcze plansze do podstawowej kalibracji:
http://www.komputerswiat.pl/poradniki/sprzet/telewizja-i-wideo/2010/05/ustawianie-obrazu-na-telewizo...
tylko sam mam problem z wyświetleniem tych obrazów jpg na swoim 40EX501 przez USB.
Czy może ktoś wie dlaczego tak jest?

stubbs.
Użytkownik

Przede wszystkim dobra informacja dla Ciebie Kolego :slight_smile: Jest kolejna aktualizacja dla Twojego EX500

http://www.sony.pl/support/pl/product/KDL-46EX500/downloads/AZ1_4117EUL

• Korzyści i udoskonalenia:
    • Improves the usability of the Internet TV and Nasne recording (poprawa działania internetu i nagrywania)
    • Improves the stability of the user interface (poprawa stabilności interface)

Odnośnie wyświetlania materiałów z pendrive'a podrzucam link:

http://pdf.crse.com/manuals/iManuals/pol/3a-1/usb_aep.html

Wrzucasz zdjęcia na pendrive'a. W ustawieniach wybierasz automatyczny start urządzenia USB. Wpinasz pena do TV i gotowe.

Inną opcją jest użycie kadru widokowego:

Kadr widokowy — wyświetlanie zdjęcia

Funkcja „Kadr widokowy” wyświetla zdjęcie przez określony czas. Możliwe jest wybranie zdjęcia z podłączonego urządzenia USB lub wstępnie ustawionego folderu obrazów.

1. Podczas wyświetlania wybranego zdjęcia naciśnij OPTIONS, a następnie wybierz kolejno: Opcje pliku > Obraz kadru widok..

2. Naciśnij HOME, a następnie wybierz kolejno: > Kadr widokowy.

Powinno pomóc :wink:

Pozdrawiam Stubb
Zimny_
Użytkownik

Zauważyliście jakieś zmiany po aktualizacji oprogramowania?

arik92
Użytkownik

Mam wrażenie po wgraniu nowego oprogramowania, że interfejs Menu jest teraz szybszy, przy przełączaniu zdjęć z pendrive też mi się zdaję jakby była większa płynność.