Podziel się wrażeniami!
Trochę bawiłem się w ustawienia EX500. Co sądzicie o tych ustawieniach (jeśli wydają się za ciemne - można zwiększyć podświetlenie i jasność, jeśli za bardzo rozmyte - "ostrość" na 3-4)? Macie jakieś swoje ulubione?
Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 1
Kontrast :89
Jasność : 53
Nasycenie : 50
Odcień : 0
Temperatura barwy : Ciepłe 2
Ostrość : min
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wył
Tryb filmu : wył
Ustawienia zaawansowane
Korekcja czerni : wył
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : wył
Gamma : -1
Czystość bieli : wył
Żywy kolor : wył
Balans bieli
Wzmocnienie R : -6
Wzmocnienie G : -9
Wzmocnienie B : 0
Przesunięcie R : -5
Przesuniecie G : -5
Przesuniecie B : 0
Lub takie:
Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 1
Kontrast :80
Jasność : 50
Nasycenie : 50
Odcień : 1
Temperatura barwy : Ciepłe 2
Ostrość : 1
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wył
Tryb filmu : wył
Ustawienia zaawansowane
Korekcja czerni : wył
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : niskie
Gamma : 0
Czystość bieli : niskie
Żywy kolor : wył
Balans bieli
Wzmocnienie R : 0
Wzmocnienie G : 0
Wzmocnienie B : 1
Przesunięcie R : 0
Przesuniecie G : 0
Przesuniecie B : 0
Polecam ustawienia Motionflow na wysokie w przypadku oglądania sportu, szybkich filmów akcji. Wrażenia dużo lepsze.
Też mi się tak wydaje.Jest niewiele lepiej,ale lepiej
Mam prośbę do Ciebie arik92...
Pobierz ze strony którą podam poniżej obrazy testowe do kalibracji i spróbuj je wyświetlić na swooim EX500.
U mnie wyświetla tylko obraz kontrolny.
Pobrałem te pliki i wgrałem na pendriva i u mnie też odczytuje tylko ten o nazwie "obraz kontrolny", przy pozostałych komunikat "odtwarzanie możliwe". Na szybko te, których nie odczytuje zapisałem jeszcze raz jako JPG w Paincie i wtedy TV je odczytał, ale to sposób prymitywny, bowiem wtedy pogarszana jest jakość zdjęcia,
Jak znajdę chwile czasu to spróbuję się pobawić z tym, aby można było odtworzyć te pliki bez pogarszania jakości.
Bravia EX500 czyta JPG ale:
...i zgodne z DCF lub Exif
w tych słowach kryje się cała tajemnica, bo DCF wymaga:
1. Nazwa folderu głównego jest DCIM (wszystkie litery).
2. W folderze DCIM są "Roll" foldery, których nazwy zaczynają się od numeru 100 do 999 i następnie dokładnie 5 (nie mniej, nie więcej) liter i / lub cyfr.
3. W każdym folderze rolki są pliki graficzne, o nazwach zaczynających się dokładnie 4 (nie więcej, nie mniej) literami i / lub cyframi, a następnie 4-cyfrowy numer od 0001 do 9999, a następnie przez przyrostkiem ". JPG" ( wszystkie wielkie litery).
4. Pliki graficzne muszą być sRGB JPEG. (DCF 2.0 rozluźnia to umożliwić JPEG Adobe RGB, ale ja gwarantuje, że telewizor nie może sobie z nimi poradzić.)
(Znak podkreślenia może być również stosowany w którym litery i cyfry mogą być używane, z wyjątkiem pierwszego znaku w nazwie pliku.)
Tak więc, na przykład, jeśli używasz systemu Windows i karty jest "F" drive, JPEG, który może znajdować się w F: \ DCIM \ 100FOLDR \ PICT0001.JPG
Odnośnie EXIF informacje znajdziecie poniżej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Exchangeable_Image_File_Format
Sam JPEG jest tylko metodą kompresji ale wymaga on trochę więcej dodatkowych parametrów (opisanych wyżej) aby Bravia mogła odczytać zdjęcie lub inny obraz statyczny.
Nic to nie zmienia.
Najlepiej jak pobierzesz stubbs te pliki co podałem i zobacz czy twój TV je odtworzy.