anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

EX500 - przykładowe ustawienia obrazu (kalibracja)

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

EX500 - przykładowe ustawienia obrazu (kalibracja)

Trochę bawiłem się w ustawienia EX500. Co sądzicie o tych ustawieniach (jeśli wydają się za ciemne - można zwiększyć podświetlenie i jasność, jeśli za bardzo rozmyte - "ostrość" na 3-4)? Macie jakieś swoje ulubione?

Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 1
Kontrast :89
Jasność : 53
Nasycenie : 50
Odcień : 0
Temperatura barwy : Ciepłe 2
Ostrość : min
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wył
Tryb filmu : wył

Ustawienia zaawansowane

Korekcja czerni : wył
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : wył
Gamma : -1
Czystość bieli : wył
Żywy kolor : wył

Balans bieli

Wzmocnienie R : -6
Wzmocnienie G : -9
Wzmocnienie B : 0
Przesunięcie R : -5
Przesuniecie G : -5
Przesuniecie B : 0

Lub takie:

Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 1
Kontrast :80
Jasność : 50
Nasycenie : 50
Odcień : 1
Temperatura barwy : Ciepłe 2
Ostrość : 1
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wył
Tryb filmu : wył

Ustawienia zaawansowane

Korekcja czerni : wył
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : niskie
Gamma : 0
Czystość bieli : niskie
Żywy kolor : wył

Balans bieli

Wzmocnienie R : 0
Wzmocnienie G : 0
Wzmocnienie B : 1
Przesunięcie R : 0
Przesuniecie G : 0

Polecam ustawienia Motionflow na wysokie w przypadku oglądania sportu, szybkich filmów akcji. Wrażenia dużo lepsze.

44 ODPOW. 44
Sych-----
Początkujący

@slr fajne ustawienia. Do nich dołozyłem ustawienia balansu bieli:
Wzmocnienie R : -6
Wzmocnienie G : -9
Wzmocnienie B : 0
Przesunięcie R : -5
Przesuniecie G : -5

wyłączyłem 'zaawansowane zw. kontrastu', zwiększyłem kontrast do 85. Podłączoną mam nke.

zygsta1
Początkujący

Kupiłem drugi telewizor EX500-32 cale-podłączona antena przez magnetowid/złącze scart/-sygnał w bloku z gniazda azart/5 dostępnych programów plus kilka nadawanych w wersji digital tj.TV4-TVN7-Puls/.Pytanie od laika odnośnie najlepszego ustawienia-nie pytam o balans bieli-wzmocnienia R,G czy B tudzież przesunięcia bowiem to dla mnie czarna magia!!!!

Zimny_
Użytkownik

Ustawienia balansu bieli powinno wykonywać się w końcowym etapie kalibracji telewizora. Ciężko je prawidłowo wykonać bez specjalnych tarcz wzorcowych. Balans bieli mówi nam o naturalności kolorów. Przy złym ustawieniu telewizor może pokazywać kolory w innych odcieniach, np. biały=żółty, zielony=cytrynowy itd.
"Najlepszego" ustawienia nie ma, ponieważ jest to ocena subiektywna. Próbowałeś któregoś z ustawień wymienionych w wątku? Nie pasują?

gerowski
Początkujący

Witajcie

Po wielu wycieczkach do sklepow, czytaniu n-watkow na roznych forach i przetestowaniu czterech roznych modeli Telewizorow zatrzymalem sie na KDL-46EX500. Wczesniej mialem 32 cale AOC na matrycy TNT HDReady. Ktos kiedys mi powiedzial ze na koncu i tak kupie SONY i tak tez sie stalo. Nie wiem jeszcze czy to koniec z wybieraniem TV.

Po kilku rozmowach w Sony Center zdecydowalem sie na KDL-46EX500. Podswietlanie CCFL dawalo szanse na rowne podswietlenie ktore w przypadku poprzednich 2 EdgeLed innej stajni mialo mocny clouding. Sprzedawcy powiedzieli ze kolory beda bardziej miekkie , naturalne w EX500. Pojawil sie wiec u mnie KDL-46EX500. Pierwsze wrazenia. Nie ma problemow z podswietleniem. Pojawila sie plama po rozgrzaniu ale na parametrach "obraz zywy" z wysrubowanymi ustawieniami podswietlania oraz wylaczonym czujnikiem swiatla. Korekta zmniejszajaca podswietlenie i zwiekszajaca jasnosc dala efekt ze nie widac juz tej plamy. Dzisiaj jeszcze sprawdze w sposob opisany na hdtv.com.pl /wejscie AV2 bez podlaczenia + jasnosc i podswietlenie na max/ Pewnie bedzie widac ale podczas ogladania na zmniejszonych parametrach juz tego nie widze. Zobaczymy

I tu pojawia sie moje pytanie !! ;)

Od samego poczatku mam wrazenie jakby TV byl skalibrowany tak ze w miare nautarlny odcien twarzy, ciala ucieka w kierunku żółci i co najgorsze zielonego !! przesuniecie odcienia w kierunku czerwieni powoduje ze twarze staja sie nienaturalnie czerwone. Mnogosc ustawien powoduje ze nie potrafie sobie dac rady ze znalezieniem optymalnych ustawien. Za kazdym razem jak mam ciemniejsza scene kolor twarzy i cienie "uciekaja" do zieleni !!! Wiem wiem kalibracja. Bede dzisiaj probowal Wasze ustawienia ale pisze ten dlugi post z pytaniem czy Wy takze spotkaliscie sie z takim wstepnym skalibrowaniem tego TV? W tym momencie jezeli obraz nie jest na maxa nasycony jak w kreskowkach mam wrazenie ze odcien jest pastelowy i program ma "wlaczona funkcje barw jesieni"

Hmmm. Moze zbyt dlugo mialem TV na matrycy TNT ??

Bede wdzieczny za sugestie.

P.S.
Telewizor jest jak dla mnie chyba najlepszy z czworki ktorej sie przygladalem /SAMSUNG: UE46C6000 , UE46C65000 i Panasonic 46 cali TX G20/. Gdyby udala sie kalibracja /mam nadzieje ze nie jest to problem zaszyty w technologii tych modeli/ telewizor zakonczylby u mnie test na pierwszym miejscu.

pozdrawiam

cogito.
Początkujący

Gratuluje dobrego wyboru. Sądzę, że nie będziesz go żałował a z kalibracją uda się w końcu wywalczyć pożądany efekt.

Jeśli jakiekolwiek ustawienie barw masz na poziomie minimalnym lub maksymalnym, to moim zdaniem efekt nie będzie zbyt ciekawy. Niestety zabawa z jednym suwakiem to za mało. A optymalne ustawienie to sprawa bardzo subiektywna więc pozostaje próbować.

Wraz z kolegą kalibrowałem telewizor nie na podstawie programu akurat emitowanego w TV a po wyświetleniu kilku zdjęć w wysokiej jakości. Też zabawy było z tym sporo ale wydaje mi się to lepszy sposób na osiągnięcie sukcesu.

Powodzenia.

gerowski
Początkujący

Witajcie.

Kalibracja dala efekt. Jest jak chce. Nie do konca ale bawiac sie jak wspomnial Cogito moge uznac ze to co mnie denerwowalo jest efektem sygnalu ktory leci z satTV. Denerwuje mnie jednak inna sprawa. Banding poziomy !! Zastanawialem sie dlaczego zwlaszcza na TVN widze jakby przez zaluzje rozne pasy ale nie zawsze. Wlaczam czarny ekran i nie widze. Na innych programach takze nie widze albo nie trafilem na odpowiedni sygnal jednak zauwazylem to na nagranym filmie z HBO. Myslalem ze moze cos z sygnalem TVN jest nie tak, moze jakies zaklocenia itp. Rozne rzeczy czlowiek sobie wmawia jezeli chce sie przekonac do TV wszak wszystko inne juz mi sie podoba, zaakceptowalem najlepszy TV z czworki jakie widzialem. Zaczalem czytac i dowiedzialem sie ze nie jestem sam z tym problemem. Najgorsze jest to ze nie widac tego na czerni i bieli ale na poltonach a tych jest w programie najwiecej.

Nie mam swojego zdjecia ale podsylam link z podobnym efektem zdjeciem znalezionym w necie Pomimo modyfikacji ustawien podswietlenia /min/ i jasnosci uciazliwosc jest nadal.

http://bilder.hifi-forum.de/medium/6317 ... _15084.jpg

Na szczescie nie widze bandingu pionowego ktory z ustawieniami na max nie jest widoczny ale ten poziomy juz tak !! u mnie jest to ok 4 do 5 pasow ze srodkowym widocznym najbardziej.

Co wy na to ??

pozdrawiam
Gerowski

Zimny_
Użytkownik

Witaj,
na pasek o którym piszesz nie mają większego wpływu ustawienia obrazu. Jeśli pasek występuje tylko w tym określonym przypadku, to moim zdaniem albo jest coś z sygnałem jaki jest doprowadzony do telewizora (wpływ może mieć kabel, dekoder, kablówka), albo po prostu TVN wysyła taki sygnał. Ja nie zauważyłem takiego efektu na żadnym telewizorze na TVN. Fakt, nie zwracałem na to uwagi, wieczorem przetestuję i zobaczę jak to wygląda.
Możesz jeszcze napisać co masz podłączone pod telewizor (dekoder, kablówka, naziemna)?

Pozdrawiam,
Zimny.

Konsola-----
Początkujący

Witam.

Bardzo bym prosił o jakieś ustawienia pod konsolę PS3 dla telewizora SONY KDL-40EX500. Niby tryb "Żywy" jest pod każdym względem ok, ale podczas wyświetlania ciemnego tła reszta też jest zaciemniona. Np. napis "Loading" na czarnym tle, to samo np. jakieś napisy z dialogu. Kiedy podczas takiego momentu wcisnę na pilocie przycisk "Home" obraz się rozjaśnia i chciałbym taki właśnie mieć na zawsze.
Przy okazji mam też pytanie jak sprawdzić w tym telewizorze ilość przepracowanych godzin. Orientuje się ktoś?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

slaw1-----
Początkujący

hej
Czy wasze ustawienia są dla włączonego, czy wyłączonego czujnika oświetlenia? Ten parametr nie jest bez znaczenia. Włączony czujnik wpływa i na jasność i na temperaturę barw.

Zimny_
Użytkownik

slaw1 napisał(a):

Czy wasze ustawienia są dla włączonego, czy wyłączonego czujnika oświetlenia?

Wszystkie ustawienia są robione z wyłączonymi czujnikami. Włączenie czujników wpływa na zmiany oświetlenia i są one dokonywane od parametrów jakie ustawisz bez czujnika. Czujnik koryguje obraz pod zmiany oświetlenia. Jego włączenia może pozytywnie wpłynąć na komfort oglądania.