anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

EX500 - przykładowe ustawienia obrazu (kalibracja)

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

EX500 - przykładowe ustawienia obrazu (kalibracja)

Trochę bawiłem się w ustawienia EX500. Co sądzicie o tych ustawieniach (jeśli wydają się za ciemne - można zwiększyć podświetlenie i jasność, jeśli za bardzo rozmyte - "ostrość" na 3-4)? Macie jakieś swoje ulubione?

Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 1
Kontrast :89
Jasność : 53
Nasycenie : 50
Odcień : 0
Temperatura barwy : Ciepłe 2
Ostrość : min
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wył
Tryb filmu : wył

Ustawienia zaawansowane

Korekcja czerni : wył
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : wył
Gamma : -1
Czystość bieli : wył
Żywy kolor : wył

Balans bieli

Wzmocnienie R : -6
Wzmocnienie G : -9
Wzmocnienie B : 0
Przesunięcie R : -5
Przesuniecie G : -5
Przesuniecie B : 0

Lub takie:

Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 1
Kontrast :80
Jasność : 50
Nasycenie : 50
Odcień : 1
Ostrość : 1
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wył
Tryb filmu : wył

Ustawienia zaawansowane

Zaawansowane zwiększanie kontrastu : niskie
Gamma : 0
Czystość bieli : niskie

Balans bieli

Wzmocnienie R : 0
Wzmocnienie G : 0
Wzmocnienie B : 1
Przesunięcie R : 0
Przesuniecie G : 0
Przesuniecie B : 0

Polecam ustawienia Motionflow na wysokie w przypadku oglądania sportu, szybkich filmów akcji. Wrażenia dużo lepsze.

44 ODPOW. 44
froncek7
Początkujący

Wynik zależy od konkretnego modelu (również matrycy).
Sprawdzę w domu i wrzucę ustawienia które znalazłem w sieci dla modelu 40EX500, zrobione z wykorzystaniem prof sprzętu do kalibracji.
Od tamtego momentu nie używam innych. Kolory naturalne, czerń czarna (niewiele różniąca się od ramki TV)... :D

PS. oto ustawienia. Mam nadzieję, że się przyda

Podświetlenie : 2
Kontrast :98
Jasność : 49
Nasycenie : 54
Odcień : 0
Ostrość : min
Redukcja zakłóceń : Male (ale to zależy od preferencji)
Redukcja zakłóceń MPEG : Małe (jak wyżej)
Motionflow : wedle potrzeb (sport - wysoki, filmy - off, reszta standard)
Tryb filmu : Auto1

Ustawienia zaawansowane

Zaawansowane zwiększanie kontrastu : wył
Gamma : -1
Czystość bieli : wył

Balans bieli

Wzmocnienie R : -20
Wzmocnienie G : -1
Wzmocnienie B : -15
Przesunięcie R : +6
Przesuniecie G : 0
Przesuniecie B : -18

Ravi-----
Początkujący

Wynik zależy od bardzo wielu czynników jeśli mówimy o profesjonalnej kalibracji, od danego egzemplarza telewizora poprzez warunki w pomieszczeniu takie jak nasłonecznienie, godziny w których zazwyczaj oglądamy telewizje, źródła sygnału etc...

froncek7
Początkujący

Oczywiście, że masz rację :)
Jednakże w moim przypadku ustawienia te dały również duuuużo lepszy efekt od ustawień domyślnych (kalibracja na tym samym modelu). Wcześniej sam się bawiłem przy użyciu płyt, ale dopiero te ustawienia dały mi obraz z którego jestem zadowolony...
Z różnych for wyczytałem, że jednak zdecydowanie jest różnica na tych samych ustawieniach pomiędzy 37 a 40 (jak wiemy, różne matryce ;)).
Dla mnie wniosek jest oczywisty - matryca to będzie pewnie 95% (no chyba, że elektronika też jest z różnych źródeł ;)) tego od czego zależy wynik kalibracji.

Zimny_
Użytkownik

Matryca może dawać różną charakterystykę obrazu, stąd różnice w ustawieniu. Jednak też ważną sprawą jest pozostała elektronika - jak procesor obrazu itd.
A kalibracja obrazu jest moim zdaniem bardzo ważna. Szkoda, że tak mało ludzi ją robi..

froncek7
Początkujący

Albo ludzie nam ślepną coraz bardziej, albo ciągle dla większości doznania estetyczne to rzecz wtórna, bo przecież to co daje większość TV na ustawieniach fabrycznych to żart...
Jedna z pierwszych rzeczy jakie zacząłem robić po kupnie to szukanie ustawień lepiej cieszących me oko ;) a na kalibrację szkoda kaski, net w zupełności wystarczy. Tylko komu się chce spędzić pół dnia na szukaniu a potem pół dnia na sprawdzaniu metodą prób i błędów?

PS. Mi się chciało... 8-)

Zimny_
Użytkownik

Pół dnia to i tak mało! Ja żeby dobrać dla siebie idealne ustawienia, poświęciłem dużo więcej czasu. I żadna profesjonalna kalibracja nie dała tego efektu, co własna praca. No i satysfakcja... Oczywiście, punktem wyjściowym były mniej więcej skalibrowane ustawienia.
Co do ustawień fabrycznych... Masz racje. Mi również one nie odpowiadają i to niezależnie jakiej firmy, jakiej technologii i z jakiej półki jest telewizor. Fakt, sporo zależy od warunków w pomieszczeniu w którym oglądamy, no i przede wszystkim od postrzegania człowieka. Ja mam specyficzne podejście do obrazu i mało osób lubi takie ustawienia jak ja. Dla mnie obraz nie może być zbyt jaskrawy, zbyt bardzo podświetlony. Lubię bardziej przyciemniony, stonowany.

Taka ciekawostka. Większość testów telewizorów jest robiona na ustawieniach fabrycznych. Sam widzisz jaka jest różnica w jakości miedzy tym co ustawiłeś, a tym co było. I jak tu tworzyć opinie, oceniać na podstawie testów?

froncek7
Początkujący

Dokładnie, a jak dodasz fakt, że większość opinii budowana jest w oparciu o widziałem w sklepie, albo nie widziałem, ale uważam... ;)

Swój rozum trzeba mieć, nie dać się sprowadzić na manowce przy wyborze, zrobić dobry research w necie (ciągle mając swój rozum, bo tendencja w chwili obecnej jest taka, że opierając się na opiniach z netu ciężko jest dokonać jakiegokolwiek wyboru) i wybrać to co nam odpowiada. Ja już byłem prawie przekonany do plazmy (wiadomo jakiej firmy), przez dwa miesiące się do tego zakupu nastawiałem, by w ostatniej chwili kupić Sony Bravie i to nie opartą na LEDach.

Żeby nie było całkiem OT ;). Dziwi mnie podejście firm, które (podejrzewam) każdy TV sprawdzają prze opuszczeniem fabryki. Podejrzewam, że przechodzi przez maszyny, mierzące światło, dużo lepsze niż niejeden fachowiec od kalibracji posiada. Definicje kolorów są jasno zdefiniowane, skąd więc te przejaskrawione kolory, odcienie szarości zamiast czarnego, czy wogóle dziwne zabarwienia w którąś stronę. Jeżeli da się to zniwelować w procesie poprodukcyjnym, to chyba dało by się to zrobić na etapie produkcji i wypuścić już z fabryki telewizor z pięknymi naturalnymi kolorami...

PePeush
Początkujący

no dobra, ustawienia ustawieniami, ale trzeba zwrócić uwagę na to, że przeciętny kowalski nie widzi różnicy pomiędzy telewizorem za 3 tys i 19 tys... sporo osób jedzie na ustawieniach fabrycznych, czasem ktoś doda sobie czerwieni i podniesie kontrast i dla niego jest OK; natomiast czy jest to plazma za 10 czy lcd za 3 tysiace, to i tak nadal ludzie kupują głównie cyfry - kontrast 800.000:1 - oraz kupują magiczne slogany - led tv; i przychodzą później do sklepu i mówią, że oni nie chcą lcd, tylko led i jak im powiecie, że to jest lcd z podświetleniem led, to wychodzą z tekstem "nie dam się naciągnąć" (autentyk!);

ja swój tv skalibrowałem bardzo pobieżnie, ale robiłem to w takich warunkach, w jakich wiedziałem, że będę oglądał tv najczęściej - za oknem ciemno, rolety zaciągnięte, za plecami lampa nocna; w tych warunkach jest ok, ale kiedy już w słoneczną niedzielę leżę przed tv... no żenada ;)

Ravi-----
Początkujący

Często bazuje się po prostu na tym co widzimy w sklepie, ale nie każdy wie, że telewizory chodzą na różnych źródłach sygnału, nie zawsze są tak samo podłączone, czy różnią się właśnie ustawieniami, dodatkowo w warunkach sklepowych przy maksymalnym podświetleniu matrycy ciężko często wyłapać różnice pomiędzy modelami z różnych półek cenowych. Ale dobra koniec offtopu tutaj w założeniu chyba miały pojawiać się gotowe propozycje ustawień :)