anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

DLNA BRAVIA, instalacja i konfiguracja PS3 Media Serwer

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

DLNA BRAVIA, instalacja i konfiguracja PS3 Media Serwer

PS3 Media Serwer to jeden z najpopularniejszych i darmowych programów służących do obsługi DLNA (połączenia komputera z telewizorem, odtwarzacza itd. obsługującego DLNA). Aby skorzystać z DLNA musimy stworzyć sieć między komputerem a telewizorem. Mamy kilka możliwości:
- Połączyć komputer z telewizorem kablem sieciowym skrosowanym
- Połączyć telewizor z routerem kablem sieciowym; komputer z routerem albo przez WiFi, albo kablem sieciowym skrosowanym
- Jeśli nasz telewizor obsługuje WiFi, możemy połączyć go z routerem bezprzewodowo i w taki sam sposób komputer z routerem

Mała uwaga. Jeśli łączymy się przez router, warto zwrócić uwagę na standard sieci jaki obsługuje to urządzenie. Przy oglądaniu filmów HD, będzie potrzebny router w standardzie "n". Standard "n" gwarantuje nam wysoką wydajność i szybkość połączenia - czyli w konsekwencji płynność odtwarzania filmów (pomijając sprawy związane z wydajnością komputera).
Należy również pamiętać o częstotliwości. Standardowa to 2.4 GHz. Częstotliwość najbardziej odpowiednia do przesyłania filmów, szczególnie tych HD to 5GHz, oczywiście w standardzie "N". Niektóre modele BRAVIA z wbudowaną siecią WiFi nie obsługują 5GHz, obsługuje ją adapter WiFi Sony UWA-BR100.

PS3 Media Serwer można ściągnąć stąd:
http://www.ps3mediaserver.org/

bezpośrednie ściągnięcie:
https://code.google.com/p/ps3mediaserver/downloads/list

Po zapisaniu pliku na komputerze, instalujemy go.

Po instalacji uruchamiamy serwer, klikając "Finish".

Wchodzimy w "Ustawienia nawigacji/udostępniania. Możemy wybrać foldery które chcemy udostępnić. Aby to zrobić klikamy na zielony "plus" i szukamy miejsc które nas interesują. Domyślnie udostępnione są wszystkie foldery (wszystkie dyski), a raczej multimedia znajdujące się w nich.

http://imageshack.us/a/img52/6528/psms2.png

Zapisujemy ustawienia i restartujemy nasz serwer.

http://imageshack.us/a/img571/4909/psms3.png

Czekamy chwilę aż serwer uruchomi się ponownie. Pilotem od telewizora wchodzimy do Menu -> Ustawienia ->Ustawienia sieciowe -> Ustawienia wyświetlania serwerów. Tam powinien być widoczny nasz serwer.

http://img812.imageshack.us/img812/2450/dsc00420uo.jpg

Jeśli go nie ma są dwie możliwości:
- czekamy chwilę, na pilocie naciskamy "Options" i wybieramy "Aktualizuj listę". Jeśli wszystko jest dobrze, powinien się pojawić.
- jeśli ciągle nie ma naszego serwera na liście, oznacza to najprawdopodobniej błąd w połączeniu sieciowym. Tu już jest więcej możliwości i sytuacje raczej powinny być rozpatrywane indywidualnie. Najczęściej połączenie blokuje zainstalowany na komputerze Firewall. Połączenie możemy sprawdzić też z poziomu telewizora, wchodząc w ustawieniach sieci w "Sieć". Powinien wyświetlać się adres IP i maska podsieci. Domyślenie "Ustawienia adresu IP" są ustawione na "automatyczne".
Jeśli połączenie mamy skonfigurowane prawidłowo, nasz serwer wyświetla się na liście w telewizorze, a w programie na stronie głównej jest widoczny nasz telewizor.

http://imageshack.us/a/img217/3129/psms1.png

Możemy przejść do konfiguracji programu, który powinien działać na domyślnych ustawieniach.
Pierw wejdźmy do "Ustawienia transkodowania". Tam wejdziemy do "Wspólnych ustawień transkodowania" i później do ustawień silników "MEncoder". Ustawienia jakie posiadam u siebie i na których wszystko działa poprawnie są na zdjęciach poniżej. W razie pytań proszę pisać, zobaczymy co da się zrobić :D

EDIT 20.01.2012

W najnowszej wersji (obecnie 1.50.0 ) polskie znaki są wyświetlane poprawnie.

EDIT 19.09.2012

Zaktualizowałem wątek.

102 ODPOW. 102
spolDon1fhkbr
Początkujący

No to po kolei (rozumiem, że telewizor jest podłączony, włączony i np. Ipla czy TVN Player działa na nim?). Do sprawdzenia firewall jak masz jakiś zainstalowany, zapora systemu Windows (dodać wyjątek lub całkiem wyłączyć). Antywirus czasem może być problemem (można wyłączyć). Potem można spróbować wpisać adres karty sieciowej tak jak ja zrobiłem jeśli oczywiście wiesz jak to sprawdzić jaki ma adres. A jak to nie pomoże to raczej potrzebna będzie wizyta ktoś kto się zna na sieciach komputerowych.

macieksoniak
Nowicjusz

tv podłączony , ipla działa firewall (mam nadzieję) wyłączyłem , zaporę również ale tylko na sieci domowej oraz mam adres karty sieciowej i co dalej ? :c4

Mylagos
Użytkownik

Zaraz zaraz. Co jest głównym problemem? Jeśli dobrze zrozumiałem, to gry podłączysz telewizor do Wi-Fi tracisz połączenie pomiędzy routerem a Laptopem ( rozłącza Wi-Fi w laptopie). Mam racje ? Jaki router posiadasz dokładnie ? Mam przeczucie że router przypisuje to samo IP do dwóch urządzeń i stąd rozłączanie.

spolDon1fhkbr
Początkujący

No to jeszcze wpisz adres karty sieciowej do PS3MS tak jak ja na pierwszym obrazku i zresetują serwer.

Możesz jeszcze sprawdzić adres IP telewizora i go "spingować" z laptopa.

macieksoniak
Nowicjusz

router TP-LINK TL-WR741ND i jest tak jak piszesz tracę połączenie :c4

macieksoniak
Nowicjusz

po którą pozycją w PS3MS wpisać numer karty siec. ???

spolDon1fhkbr
Początkujący

macieksoniak - ale tracisz nadal połączenie? :shock: Myślałem, że tracisz przez zabawy z Wi-Fi Direct... IP to nie problem (nie rozłącza Wi-Fi na pewno, system jedynie stwierdzi "połaczenie ograniczone" czy podobne), prędzej będzie problem z zasięgiem, routerem lub czymś innym.

A IP wpisz tam gdzie masz napisane wymuś IP serwera (tam wpisz aktualny adres karty sieciowej laptopa która jest podłączona do routera).

macieksoniak
Nowicjusz

router jest nówka , zasięg jest 100% ponieważ router i tv są w tym samym pokoju

macieksoniak
Nowicjusz

chyba nie dam rady sam tego zrobić , jestem za zielony w tych tematach :nauseated_face:

macieksoniak
Nowicjusz

a dlaczego piszesz że funkcja WIfI direct nie ma z tym nic wspólnego ??