anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Utrata zaufania do Sony Bravia

toldus
Nowicjusz

Utrata zaufania do Sony Bravia

Witam.

Od wielu lat byłem wiernym posiadaczem odbiorników telewizyjnych firmy Sony. Od kineskopowego 21", poprzez KDL32V4500, nastepnie KDL32EX650 oraz ostatnio KDL42W655A. Dlaczego byłem....? Po kolei. W telewizorze KDL32V4500 po pięciu latach stwierdziłem problemy z programowaniem DVB-C.  Za każdym razem programował inną liczbę kanałów. Po telefonicznej konsultacji z serwisem, na wstępie za podpięcie do diagnozy powiedzieli że zapłacę 150 zł. Stwierdziłem że nie skorzystam z diagnozy,gdyż należy doliczyć koszty naprawy i pójdę w koszty, a w tym czasie zaczęły krążyć  mysli o nowym telewizorze, a ten wykorzystać jako monitor oglądając tv z dekodera sieci kablowej. Wybór padł na większy KDL42W655A. Pierwsze zadowolenie i ....za chwilę rozczarowanie. Niedoświetlony prawy dolny róg ekranu. Zwrot do sklepu, ekspertyza w autoryzowanym serwisie ( potwierdzona wada telewizora ), i decyzja o wymianie. W wolnych chwilach, w róznych sklepach oglądałem inne egzemplarze tego samego modelu. Uszkodzone piksele nie stanowiły rzadkości. Nakręcony takimi rewelacjami czekałem na odbiór swojego nowego egzemplarza. Czekałem i czekałem.....ponad miesiąc. W dniu odbioru postanowiłem że sprawdzę telewizor przed odbiorem w sklepie. Po podłaczeniu....BINGO. Są....martwe piksele. Koniec marzeń o nowym Soniaku. Nie chciałem czekać na sprowadzenie kolejnego, nowego egzemplarza. Zrezygnowałem z firmy Sony po wielu latach, na rzecz innej.....nie piszę jakiej, żeby nie być posądzonym o reklamę. W nim na szczęście wszystko było w porządku. Tęsknota po Sony pozostała, bo takiego odzwierciedlenia wierności kolorów jakie były w Sony nie znalazłem w żadnym innym telewizorze. Cóż....księgowi zwycięzyłi na rzecz jakości i solidności z jaką kojarzyła mi się firma Sony. Zegnaj S O N Y. 

Tagi (1)
7 ODPOW. 7
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Witaj,

oczywiście każdy może zawieźć się na jakieś marce. Jednak jeśli chodzi o naprawy po upływie gwarancji, są płatne - co jest oczywiste. Gwarancja polega na bezpłatnej naprawie, a po tym okresie wszelkie usługi serwisu są usługami za które trzeba płacić. Tak jest od zawsze i u każdego producenta. Co do wyszukiwania kanałów w V4500, spróbuj jeszcze przywrócić ustawienia fabryczne, przeprowadź automatyczną inicjalizację i na nowo wyszukaj. Czasami pomaga zmiana kraju w ustawieniach, np. na Szwecje.

Nawiązując do W6, nie mam tego modelu, ale czytałem o nim w Internecie i nie spotkałem informacji o bad pikselach. Na największym anglojęzycznym forum o rtv również nie znalazłem takiej informacji, chociaż nie przeczytałem całego wątku: http://www.avforums.com/forums/lcd-led-lcd-tvs/1776014-sony-w6-owners-thread.html Jeśli miałeś taką przygodę, to faktycznie niezbyt przyjemnie.

vinci77
Poszukiwacz

kolego masz racje w 100% sony już nie jest tą samą firmą co kiedyś. Miałem ten sam model co Ty z serii W. Martwe piksele pojawiały się jak grzyby po deszczu. 3 dni od zakupu było ok. później już sam wiesz. Rozważam teraz zakup TV Pana..... albo L..... :slight_smile:

nigdy więcej sony!

tomek.w75
Poszukiwacz

no to jakiś pech miałeś...

Ja mialem HiBlackTrinitrona mam go nawet i działa do dziś...

Wega, też działa do dziś..

No i HX 800 i też działa do dziś. :thumbsup: .. już trzeci rok...

ja o Sony nic złego powiedzieć nie moge....

JaFoRd37
Nowicjusz

Mam pytanie do Experta:Czy  mój KDL-37EX401 może odbierać program satelitarny w lepszej jakości niż obecnie.czyli przez HDMI,zamiast SCART-a.Odbiera czy nie odbiera DVB-S,a nie C-able,czy T-erra.Używam tunera zewn.Sagem z 2007r,który ma TYLKO wyj.typu SCART,ale dekoder  Sagemcom DSI 87,ma obydwa rodzaje wyjść(SCART i HDMI) i mógłbym go w każdej chwili użyć..Czy ten mój typ SONY Bravia KDL-37EX401 odbiera sygnał satelitarny(DigitalVideoBroadcasting-S) o wyższej rozdzielczości? Jak narazie nie jest to High Definition,wg mnie,ale nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi od  firmowych ekspertów,jedynie lakoniczne informacje,gdzie mam szukać informacji (!)."Utrata zaufania do sony", to określenie zbyt mocne,ale utrata cirpliwości dla niejasnych odpowiedzi to już bliższe prawdy w moim przypadku.Mój obecny odbiornik nie jest made in Japan,jak poprzednie,ale Sony is just Sony,and that's it! Narazie mam problem,który podobno można rozwiązać i mieć rzeczywiście obraz Full HD.Zależy mi bardzo na konkretnej odpowiedzi,za co z góry dziękuję.                                                                                                                                      Z poważaniem          W.W.

Zimny_
Użytkownik

Witaj,

nie czuję się takim Expertem, nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania - ale spróbuję pomóc. 

"Czy  mój KDL-37EX401 może odbierać program satelitarny w lepszej jakości niż obecnie, czyli przez HDMI, zamiast SCART?" śmiało można odpowiedzieć - tak, jakość będzie lepsza. Scart przekazuje sygnał analogowy, HDMI cyfrowy. Już sam fakt różnicy sygnałów ma widoczny wpływ na jakość, nawet kanałów SD. Do tego mając dekoder HD i dostęp do kanałów HD, masz możliwość oglądać jakość HD, czego nie mogłeś przez złącze Scart. Teoretycznie można ustawić sygnał RGB na Scart i puścić go przez component, wtedy można uzyskać nawet 1080p (teoretycznie), jednak większość dekoderów ze złączami Scart do dekodery SD, nie obsługujące wyższej rozdzielczości.

Także reasumując, polecam przejście na HDMI i dekoder HD - będziesz widział dużą różnicę.

Pytałeś również czy Twoja Bravia będzie odbierała programy satelitarne w HD. Telewizor ten nie ma tunera satelitarnego co oznacza, że nie możesz bezpośrednio podłączyć do niego anteny zewnętrznej i odbierać programy z satelity. Jednak rozwiązanie z podłączonym zewnętrznym dekoderem HD i przewodem HDMI jak najbardziej jest poprawne i w ten sposób można wykorzystać możliwości telewizora. Sam posiadam model bez tunera satelitarnego, mam podłączony zewnętrzny dekoder HD przez HDMI i oczywiście wszystko działa. Niektóre dekodery po podłączeniu potrzebują ustawienia rozdzielczości 1080, aby puścić sygnał HD.

profile.country.PL.title
leon1070
Poszukiwacz

Widzę że ktoś załorzył fajny temat,mam EX46720 i zawsze miałem telewizory marki Sony,po zakupie PS4 mam zamiar zmienić na 55 calowy telewizor może nie odrazu ale za trzy miesiące po premierze pleja zobaczę jak się bedzie rozwijała sytuacja z 4K a wracając do tematu na tą chwilę jestem w 75% przekonany że wybiorę tv Samsunga a dlaczego? bo przynajmiej jak podpinam HDD do tv to nie dostaję s****** i się nie muszę modlić co będzie mi chodziło a co nie,druga sprawa kiedy włącze telewizor i chcę oglądać telewizję naziemną po wciśnieciu przycisku GUIDE chcąc zobaczyć co gdzie leci to trzeba czekac do u****** śmierci żęby wskoczyło EPG.Co niektórzy mogli by powiedzieć że to są pierdoły, dla nich mogą to być pierdoły a mnie to w.....a bo dałem za tv prawię 6 tyś i czegoś porządnego oczekiwałem.

Edytowane: Post zawierał słowa, które mogłyby urazić innych członków Społeczności.

Pozdrawiam,

Karolina_L.

RadMac
Użytkownik

Zasada optymalizacji jest taka żeby produkować towar możliwie najniższej jakosci akceptowalnej przez rynek. I to nie żart lecz wiedza przekazywana między innymi na wykładach z optymalizacji konstrukcji uczelni technicznych. Nawet jeśli jakość u jakiegoś producenta spada, należy liczyć się z tym że konkurencja raczej nie jest w tej kwestji lepsza.

Ja na razie (mimo "wpadek" SONY) pozostaję wierny marce. Mam trochę gorsze wrażenia z prób współpracy z innymi wiodącymi producentami.