anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

DLNA BRAVIA, instalacja i konfiguracja PS3 Media Serwer

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

DLNA BRAVIA, instalacja i konfiguracja PS3 Media Serwer

PS3 Media Serwer to jeden z najpopularniejszych i darmowych programów służących do obsługi DLNA (połączenia komputera z telewizorem, odtwarzacza itd. obsługującego DLNA). Aby skorzystać z DLNA musimy stworzyć sieć między komputerem a telewizorem. Mamy kilka możliwości:
- Połączyć komputer z telewizorem kablem sieciowym skrosowanym
- Połączyć telewizor z routerem kablem sieciowym; komputer z routerem albo przez WiFi, albo kablem sieciowym skrosowanym
- Jeśli nasz telewizor obsługuje WiFi, możemy połączyć go z routerem bezprzewodowo i w taki sam sposób komputer z routerem

Mała uwaga. Jeśli łączymy się przez router, warto zwrócić uwagę na standard sieci jaki obsługuje to urządzenie. Przy oglądaniu filmów HD, będzie potrzebny router w standardzie "n". Standard "n" gwarantuje nam wysoką wydajność i szybkość połączenia - czyli w konsekwencji płynność odtwarzania filmów (pomijając sprawy związane z wydajnością komputera).
Należy również pamiętać o częstotliwości. Standardowa to 2.4 GHz. Częstotliwość najbardziej odpowiednia do przesyłania filmów, szczególnie tych HD to 5GHz, oczywiście w standardzie "N". Niektóre modele BRAVIA z wbudowaną siecią WiFi nie obsługują 5GHz, obsługuje ją adapter WiFi Sony UWA-BR100.

PS3 Media Serwer można ściągnąć stąd:
http://www.ps3mediaserver.org/

bezpośrednie ściągnięcie:
https://code.google.com/p/ps3mediaserver/downloads/list

Po zapisaniu pliku na komputerze, instalujemy go.

Po instalacji uruchamiamy serwer, klikając "Finish".

Wchodzimy w "Ustawienia nawigacji/udostępniania. Możemy wybrać foldery które chcemy udostępnić. Aby to zrobić klikamy na zielony "plus" i szukamy miejsc które nas interesują. Domyślnie udostępnione są wszystkie foldery (wszystkie dyski), a raczej multimedia znajdujące się w nich.

http://imageshack.us/a/img52/6528/psms2.png

Zapisujemy ustawienia i restartujemy nasz serwer.

http://imageshack.us/a/img571/4909/psms3.png

Czekamy chwilę aż serwer uruchomi się ponownie. Pilotem od telewizora wchodzimy do Menu -> Ustawienia ->Ustawienia sieciowe -> Ustawienia wyświetlania serwerów. Tam powinien być widoczny nasz serwer.

http://img812.imageshack.us/img812/2450/dsc00420uo.jpg

Jeśli go nie ma są dwie możliwości:
- czekamy chwilę, na pilocie naciskamy "Options" i wybieramy "Aktualizuj listę". Jeśli wszystko jest dobrze, powinien się pojawić.
- jeśli ciągle nie ma naszego serwera na liście, oznacza to najprawdopodobniej błąd w połączeniu sieciowym. Tu już jest więcej możliwości i sytuacje raczej powinny być rozpatrywane indywidualnie. Najczęściej połączenie blokuje zainstalowany na komputerze Firewall. Połączenie możemy sprawdzić też z poziomu telewizora, wchodząc w ustawieniach sieci w "Sieć". Powinien wyświetlać się adres IP i maska podsieci. Domyślenie "Ustawienia adresu IP" są ustawione na "automatyczne".
Jeśli połączenie mamy skonfigurowane prawidłowo, nasz serwer wyświetla się na liście w telewizorze, a w programie na stronie głównej jest widoczny nasz telewizor.

http://imageshack.us/a/img217/3129/psms1.png

Możemy przejść do konfiguracji programu, który powinien działać na domyślnych ustawieniach.
Pierw wejdźmy do "Ustawienia transkodowania". Tam wejdziemy do "Wspólnych ustawień transkodowania" i później do ustawień silników "MEncoder". Ustawienia jakie posiadam u siebie i na których wszystko działa poprawnie są na zdjęciach poniżej. W razie pytań proszę pisać, zobaczymy co da się zrobić :D

EDIT 20.01.2012

W najnowszej wersji (obecnie 1.50.0 ) polskie znaki są wyświetlane poprawnie.

EDIT 19.09.2012

Zaktualizowałem wątek.

102 ODPOW. 102
spolDon1fhkbr
Początkujący

No cóż parę godzin zabawy po pracy z ustawieniami, spacerowaniem między pokojami i są jakieś wnioski... Ogólnie nie lubię programów, które wymagają aż tak żmudnej konfiguracji i je po prostu wywalam.... W każdym razie kilka wniosków:

- Bravia z serii EX500 (pewnie cała rodzina X00 i możliwe, że nowsze modele też) mają problem ze strumieniem MPEG2 > 20Mbps... Jak wyjdzie powyżej tego transferu to telewizor zaczyna przerywać odtwarzanie... Niezależnie czy przez kabel czy przez Wi-Fi.
- PMS pokazuje transfer, ale z niewiadomych mi przyczyn transfer pokazywany jest x2 więc na tym wskaźniku max w PMS nie może się pojawić większa liczba niż 40Mbps...
- Opcja z PMS z trzeciej zakładki "Maksymalny transfer z Mb/s" jest całkowicie bezużyteczna ponieważ obcina jakość w sposób nieakceptowalny (robi się pikseloza w sytuacji kiedy z ustawień transkodera i rodzaju materiału miał wynikać bitrate np. 2 razy większy), a do tego zwalnia transkodowanie tak na oko /3. Więc tą opcję od razu na "0".
- Konkluzja z powyższego jest taka, że należy tak dobrać parametry keyint vqscale vqmin (vqmax) oraz ewentualnie skalować materiał w dół np. do 720p, aby bitrate nawet na najbardziej dynamicznym filmie akcji w rozdzielczości fullHD nie wyszedł powyżej 20Mbps (w PMS 40Mbsp)... Należy tutaj zauważyć, że samo to, że film jest w "kinówce" (21:9) już sporo obniża bitrate (czarne pasy się łatwo kompresują). Tak samo spokojny materiał (np. jakiś sampl z przyrodą z Discovery lub co ciekawe np. kreskówka) potrafi mieć maksymalny bitrate nie przekraczający 20Mbps, a na tych samych ustawieniach film akcji np. ze sporym ziarnem filmowym potrafi wyskoczyć nawet na 60Mbps przy mocno dynamicznej scenie (co oczywiście jest dość logiczne, ale ktoś może o tym nie pomyśleć). Więc jest niestety szansa na to, że trzeba zmienić ustawienia w zależności od materiału jaki chcemy odtwarzać...

Parametry:
- keyint (teoretycznie od 1 do 300) - jest to informacja co ile klatek ma być klatka kluczowa (cała). Zależność jest taka, że na 1 maleje zużycie procesora, ale bitrate jest cytuje "crazy" dużo za dużo jak na bravie. Oczywiście idąc w górę wzrasta zużycie procesora i maleje bitrate (oczywiście na mocno dynamicznej scenie koder i tak wstawi klatkę kluczową). Ja na swoim T9500 (podejrzewam, że wszystkie procesory i3 i lepsze) daje radę na ustawieniu 25. Co ważne ten parametr nie powinien obniżać jakości więc o ile procesor wydala dać na 25 lub przetestować np. 50 (ja jeszcze nie testowałem).
- vqscale ten parametr próbuje definiować w miarę stałą jakość (mniejszy numer lepsza jakość), ale w tym parametrze jest mniej ważny bitrate więc w przypadku naszej sytuacji mało użyteczny ja go zostawiłem na 1.
- vqmin i vqmax te parametry starają utrzymać w ryzach bitrate więc dokładnie to czego chcemy. vqmax jest nam nie potrzebny (przynajmniej tak mi się wydaje). Skoro keyint nie dał zamierzonego rezultatu (a w przypadku dużej szczegółowości i akcji w 1080p nie da) należy obniżać vqmin... Ja po paru testach ustawiłem na 5 i chyba na razie jest ok. Jak ktoś ma problemy z transferem po Wi-Fi może obniżać go dalej.
Więc w moim przypadku ustawienia dla 1080p mam na razie takie: keyint=25:vqscale=1:vqmin=5
- Jak masz słabszy procesor i nie wyrabia to zmień keyint na np. 5 i daj więcej w vqmin. Ewentualnie przeskaluj materiał do 1280x720 (lub mniej) w ustawieniach MEncoder-a. Możesz też spróbować zwiększyć vqscale np. na 5, a vqmin na 10-15 i keyint na 1...

Inne ciekawostki:
- Na paru samplach miałem problem z dźwiękiem, po wyłączeniu alternatywnej metody synchronizacji A/V jest lepiej (dźwięk się nie rozjeżdża).
- Demuksowanie czegokolwiek lepiej wyłączyć (tsMuxeR, czy z dźwięku jak ktoś niema kina domowego to lepiej wyłączyć wszystkie demuxery, ustawić stereo i np. 384kbps). Będzie na pewno stabilniej i pewniej, ze po włączeniu naszego filmu nie zobaczymy czarnego obrazu lub ciszy z głośnika TV...
- z katalogu renderers można wywalić te pliki które nas nie dotyczą (ja zostawiłem tylko Bravia EX). Po co ma ładować coś czego nie będę używał?
- W końcu odpaliłem maszynę wirtualną w większą pamięcią niż 768MB. W tym celu należy np. spreparować plik *.bat lub zmodyfikować ten który jest w katalogu PMS.bat. U mnie wpisy wygląda tak:
start C:\Progra~2\Java\jre7\bin\javaw.exe -Xmx1400M -jar pms.jar
Jest to system 64 bitowy. Jeśli jest to system 32 bitowy to za pewne java jest zainstalowana w program files (a nie tak jak u mnie w program files (x86)) i wpis prawdopobnie będzie wyglądał tak:
start C:\Progra~1\Java\jre7\bin\javaw.exe -Xmx1400M -jar pms.jar
Odpalamy oczywiście za pomocą tego pliku bat. Można zrobić skrypt js, w którym pewnie nie trzeba było by się bawić w dos-owe nazywanie katalogów, które mają więcej niż 8 znaków lub spacje.

Parametr -Xmx1400M mówi o tym ile zostanie przyznane pamięci, ale jest to zależne od systemu, ilości pamięci i pewne jeszcze tego w której fazie jest obecnie księżyc ponieważ wczoraj odpaliło na 1480, dzisiaj już nie chce i musiałem obniżyć na 1400... W każdym razie przy tej wartości można śmiało buffor ustawić na 800MB (mniej więcej bezpiecznie jest około 200MB mniej niż pokazuje jako max w programie). Oczywiście ten parametr mówi o pamięci RAM więc sprawdź ile masz jej wolnej zanim zaczniesz się bawić tym parametrem np. teraz mam około 2,5GB dostępnej i ustawiam na 1400M. Jak masz mniej to odpowiednio mniej ustaw bo i tak maszyna wirtualna nie wystartuje, a jak wystartuje i braknie pamięci to zacznie zapisywać do SWAP-a co odbije się na pracy całego PNS-a.

Dzisiaj jak będę miał chwilę to spróbuje czy da się zdefiniować dynamiczne polecenie dotyczące skalowania i ustawiania parametrów zależne od rozdzielczości materiału źródłowego. Np. żeby przy materiale poniżej 720p dawał 25:1:1 i skalowanie do 720, a 720p i więcej 25:1:5 i skalował do 1080p. Po przeskalowaniu do standardowej rozdzielczości Bravia nie ma już żadnych problemu z proporcjami ponieważ np. kinówkę czy 1440:1080 potrafi źle zinterpretować... Z tego powodu ja mam włączone w 99% skalowanie do 1280x720 lub 1920x1080.

Ktoś to całe przeczytał? :c34

3echo-----
Poszukiwacz

Ja mam problem czy to z PS3 MS czy WMS taki,że jak chcę wejść np. w zdjęcia to wywala mi na PS3 "błąd protokołu dlna 2104" :(

spolDon1fhkbr
Początkujący

A masz podłączony komputer kablem do routera?

Z szybkich porad to wyłacz wszystko łącznie z routerem. Odpal router, komputer i PMS, dopiero jak się załaduje PMS dopal TV...

Druga rzecz zaktualizuj sterowniki od karty sieciowej. Potem jeszcze możesz zmienić duplex w ustawieniach zaawansowanych karty sieciowej na 100 half duplex/100 pół duplex.

3echo-----
Poszukiwacz

Modem(router) Cisco mam podłączony kablem do PC.Drugi router TP Link kablem idzie z tego Cisco.Mam taką piramidkę,ponieważ przez TP Linka laptop w drugim pokoju lepiej łapie sygnał.Taki bubel mi Vectra wcisnęła.Z lapka natomiast idzie sygnał do PS3 z PS3MS.I teraz napiszcie gdzie i w czym mam grzebać,w PC czy lapku?

spolDon1fhkbr
Początkujący

TV wpięty kablem czy przez Wi-Fi? Pytanie jak ten drugi router jest skonfigurowany czy działa jak AP czy faktycznie jest wpięty jak router... To będzie ciężko sprawdzić na odległość.

A błąd który podałeś wyżej występował (z tego co zrozumiałem) na podłączeniu kablowym komputera do routera, a jak masz laptopa wpiętego do Wi-Fi to będziesz musiał chyba poszukać głębiej.

3echo-----
Poszukiwacz

PS3 idzie po WiFi z TPLinka,tak samo jak Laptop,lecz w lapku nie ma żadnych błędów połączenia.TV nie jest podpięty do sieci.

Don napisał(a):

Pytanie jak ten drugi router jest skonfigurowany czy działa jak AP czy faktycznie jest wpięty jak router... To będzie ciężko sprawdzić na odległość.

Jak to sprawdzić?

spolDon1fhkbr
Początkujący

3echo napisał(a):

Jak to sprawdzić?

Tylko, że jeśli wszystko idzie przez TP-Linka to raczej ma małe znaczenie... Bardziej stawiam, że to wina routera lub jakiegoś softu na laptopie (firewall, antywirus itd).

3echo-----
Poszukiwacz

Do routera nie mam dostępu.W firewalu PS3MS dałem do wykluczeń.Spróbuję jeszcze wyłączyć antywirusa.

spolDon1fhkbr
Początkujący

3echo z tym firewallem to różnie bywa. Zależy co nazywa wykluczeniem. Podejrzewam, że telewizor może wysyłać jakiś broadcast, który firewall może wyciąć. Swoją drogą uważam z dość dużym doświadczeniem, że jeśli siedzisz za routerem to firewall jest Ci tak średnio potrzebny ten z windowsa wystarczy to wychwycenia aplikacji, która chce skorzystać z internetu, a my tego nie chcemy + dobry antywirus.

Pamiętam też że część firewalli nawet jak je zamkniesz w tray-u to one nadal działają i co najciekawsze nie pokazują tego w żaden sposób.

Ps. Wczoraj trochę poświęciłem czasu na skrypt uzależniające ustawienia kodowania i skalowania od rozdzielczości materiału i efekty są całkiem całkiem :D Ale napotkałem oczywiście na inny problem wielowątkowe kodowanie coś u mnie nie działa i widzę, że to jakiś większy problem. Np. mój procesor przy jakiś średnim materiale jest wykorzystywany w 60-75%, a przy HD 70-90%.... Szkoda... A nawet jak się uda odpalić to jest często problem z dźwiękiem lub go w ogóle nie ma.... Zastanawiam się czy można by zakodować do H264 zamiast MPEG2....?

3echo-----
Poszukiwacz

Don napisał(a):

3echo z tym firewallem to różnie bywa...ten z windowsa wystarczy to wychwycenia aplikacji, która chce skorzystać z internetu+ dobry antywirus.

Tak mam właśnie w lapku.