anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wyprane kolorki po wywołaniu

profile.country.pl_PL.title
Filipski-----
Początkujący

Wyprane kolorki po wywołaniu

Spotkała mnie niemiła niespodzianka po wywołaniu zdjęć w zakładzie - wyprane kolorki, wszystko za ciemne.
A ja wcześniej w pocie czoła obrobiłem RAWy, podciągnąłem suwaczkami w obróbce (jasność, zakres tonalny) i na monitorkach (3 różnych) wyglądają bez zarzutu.Według wskazań IDC powinno być OK.
Pan w zakładzie uprzejmie mnie poinformował, że nie można się sugerować wykresami "fotoszopów", podbił "na oko" kontrast i nasycenie, zdziebko pojaśnił i zrobiły się kolorki.
I co tu robić?

18 ODPOW. 18
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Filipski napisał(a):

I co tu robić?

zmienić fotolab.
brutalne ale niestety jedyne wyjście bo gość to typowy "fachowiec" przez duże "F" i nie nawrócisz go :smileyrolleyes:

mitech
Poszukiwacz

kris napisał(a):

Filipski napisał(a):

I co tu robić?

zmienić fotolab.

I to jest słuszna koncepcja :smileythumbsup:
A najlepiej weź na ten przykład przygotuj sobie ze dwa pliki jakichś
fotek i zanieś je do kilku labów.
Po odebraniu fotek będziesz wiedział gdzie później robić odbitki :smileymrgreen:

alcazarc
Początkujący

a napisz nam jeszcze jakiej przestrzeni kolorystycznej używasz przy zapisywaniu w aparacie, bo to chyba najistotniejsza informacja, a tu taj dziwnym trafem pominieta.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Alcazar napisał(a):

a napisz nam jeszcze jakiej przestrzeni kolorystycznej używasz przy zapisywaniu w aparacie, bo to chyba najistotniejsza informacja, a tu taj dziwnym trafem pominieta.

Przy wywoływaniu RAW to w zasadzie nie ma żadnego znaczenia, bo wtedy możesz sobie wybrać przestrzeń barwną przy konwersji do jpg ;)

Jak dla mnie najistotniejsza sprawa to monitor.

Filipski-----
Początkujący

Nie kontynuowałem tematu pomimo życzliwego odzewu, bo wyjechałem na ponad tydzień, przy okazji wypróbowałem dwa inne fotolaby.
Okazało się, że zmiana dała piorunujący efekt. :thumbsup:
Nie mogę powiedzieć, żebym był całkiem zadowolony, bo po początkowych niepowodzeniach tu i ówdzie trochę przedobrzyłem, ale sprane kolorki odeszły w zapomnienie niezależnie od stopnia podciągnięcia zdjęcia w obróbce.Po prostu trafiłem za pierwszym razem na fachowca z badziewnym sprzętem, który dorabiał do tego ideologię.
Innymi słowy pierwsza rada była już dobra.Dzięki!
Jak chodzi o przestrzeń barwną to używam standard, chociaż i tak pstrykam rawy, więc mogę to zmienić w kompie.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Filipski napisał(a):

Innymi słowy pierwsza rada była już dobra.Dzięki!

nie ma za co ;)
bo choć brutalna to była rada, to jak sam widzisz było to najlepsze wyjście :D

Początkujący

W fotolabie w którym fachowiec-idiota mówi, że photoshop to lipa problem polega jak zwykle na niekompetencji. Gość zapewne ma sprzęt, którym inni robią dobre zdjęcia a on ma problem. Ale główna przyczyna to rozbieżność w profilach kolorów (ICC). Dając do wywołania zdjęcia w formacie jpg można za pomocą wyżej wymienionego photoshopa wgrać w plik konkretny profil kolorów. W omawianym przypadku najlepiej zacząć od znalezienie w sieci profilu dla naszego monitora. Zainstalowanie go w systemie, a później przekonwertowanie w photoshopie zdjęcia do tego profilu. Gdy w ten sposób zapiszemy zdjęcie to praktycznie na każdym sprzęcie typu monitor drukarka powinniśmy uzyskać identyczne kolory jak widniejące na naszym monitorze. Wada, że taki plik zajmuje troszkę więcej dlatego na przykład na forum sony z tego nie skorzystamy (sam profil może mieć ponad 100kb). Ale w fotolabie jak najbardziej. Trochę się rozpisałem. Ogólnie jak kogoś zaiteresuje moja wypowiedź to mogę krok po kroku wyjaśnić jak to zrobić

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

mphisto napisał(a):

Ogólnie jak kogoś zainteresuje moja wypowiedź to mogę krok po kroku wyjaśnić jak to zrobić

Sądzę, że jeśli zechcesz przygotować taki tutorialik, to wielu chętnie skorzysta. Zachęcam.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

jest jedno "ale". Rzadko, który fotolab udostępnia swoje profile ICC. A bez nich to kicha http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif