anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

pyłki nad matówką

jogi19821982
Początkujący

pyłki nad matówką

Witam jestem szcześliwym posiadaczem A350
mam go około 2miesięcy

partząc przez finder widze kilka czarnych pyłków , matówka jest czysta pyłki są w środku za matówką , macjie jakis pomysł jak sie ich pozbyć , w a350 matówka nie jest wymienialna ciekawe co na to serwis , bo chyba przestrzeń miedzy matówka a szkłem od findera powinna być szczelna

co wy na to ?

80 ODPOW. 80
profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

To będą paprochy, albo na matrycy albo na obiektywie
Spróbuj wyczyścić obiektyw - przednią i tylną soczewkę.
Jeżeli dalej będą poprochy widoczne na zdjęciu to czyszczenie matrycy ;)

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.pl_PL.title
BuBu__
Początkujący

Ja bym stawiała na matrycę, brudy na matówce czy lustrze nie wyszły by na zdjęciu. Przedmuchaj gruchą, ja kto nie pomoże to viewtopic.php?f=23&t=2605 ;)

profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

Starosta napisał(a):

To będą paprochy, albo na matrycy albo na obiektywie
Spróbuj wyczyścić obiektyw - przednią i tylną soczewkę.
Jeżeli dalej będą poprochy widoczne na zdjęciu to czyszczenie matrycy ;)

no zobaczymy, wyczyszczę obiektyw tzn zewnętrzne szkła i zrobię zdjęcia, jak dalej będą to trzeba przejechać się do miasta po gruchę ;)

jak chucham na lustro tak że zachodzi parą to widać na nim takie plamki jakby tłuste było i to pewnie są te plamki widoczne na zdjęciu ;/

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

viewtopic.php?f=30&t=2472
Polecam też zajrzeć tutaj ;)

profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=30&t=2472" target="_blank
Polecam też zajrzeć tutaj ;)

tak, widziałem, już się zapoznaje z tematem :)

profile.country.en_GB.title
Harnas.
Poszukiwacz

jak chucham na lustro tak że zachodzi parą to widać na nim takie plamki jakby tłuste było i to pewnie są te plamki widoczne na zdjęciu ;/

To nie są te plamki....
To co jest na lustrze widzisz w wizjerze, albo w trybie live view na wyświetlaczu. Jeśli plamki są na zdjęciu to są to najczęściej zanieczyszczenia na matrycy.
Wejdź w menu, ostatnia zakładka, druga pozycja - czyszczenie. Po uruchomieniu tej funkcji podnosi się lustro i otwiera migawka. Masz wtedy możliwość obejżenia matrycy. Przyjżyj się w dobrym świetle. Pyłki bedą odwrotnie zlokalizowane niż na zdjęciu (zamieniona góra - dół, lewo - prawo)

profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

dmuchałem, chuchałem, wycierałem lustro, wykonywałem kilka razy czyszczenie z menu a plamki nadal są :cry:

a jeśli widzę te plamki patrząc w wizjer to gdzie one będą się znajdować??

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Arturro10 napisał(a):

dmuchałem, chuchałem, wycierałem lustro, wykonywałem kilka razy czyszczenie z menu a plamki nadal są :cry:

Najprawdopodobniej na matówce. Albo w wizjerze. Mniej prawdopodobne, że na lustrze (zależy jak wyraźne). I na pewno nie będzie ich na zdjęciach.
"czyszczenie z menu" - to znaczy, co dokładnie masz na myśli? Co robiłeś? :c7

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

Tadeusz napisał(a):

Arturro10 napisał(a):

Najprawdopodobniej na matówce. Albo w wizjerze. Mniej prawdopodobne, że na lustrze (zależy jak wyraźne). I na pewno nie będzie ich na zdjęciach.
"czyszczenie z menu" - to znaczy, co dokładnie masz na myśli? Co robiłeś? :c7

chodzi mi o to że włączyłem aparat bez obiektywu, z menu w ostatniej pozycji wybrałem czyszczenie, po podniesieniu lustra przedmuchałem wszystko co było możliwe. No a w wizjerze widzę je dość wyraźnie, nie trzeba jakoś specjalnie się przyglądać aby zobaczyć.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Arturro10 napisał(a):

No a w wizjerze widzę je dość wyraźnie, nie trzeba jakoś specjalnie się przyglądać aby zobaczyć.

Masz po prostu zabrudzoną matówkę