Podziel się wrażeniami!
Witam jestem szcześliwym posiadaczem A350
mam go około 2miesięcy
partząc przez finder widze kilka czarnych pyłków , matówka jest czysta pyłki są w środku za matówką , macjie jakis pomysł jak sie ich pozbyć , w a350 matówka nie jest wymienialna ciekawe co na to serwis , bo chyba przestrzeń miedzy matówka a szkłem od findera powinna być szczelna
co wy na to ?
To będą paprochy, albo na matrycy albo na obiektywie
Spróbuj wyczyścić obiektyw - przednią i tylną soczewkę.
Jeżeli dalej będą poprochy widoczne na zdjęciu to czyszczenie matrycy
Ja bym stawiała na matrycę, brudy na matówce czy lustrze nie wyszły by na zdjęciu. Przedmuchaj gruchą, ja kto nie pomoże to viewtopic.php?f=23&t=2605
Starosta napisał(a):
To będą paprochy, albo na matrycy albo na obiektywie
Spróbuj wyczyścić obiektyw - przednią i tylną soczewkę.
Jeżeli dalej będą poprochy widoczne na zdjęciu to czyszczenie matrycy
http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=30&t=2472" target="_blank
Polecam też zajrzeć tutaj
jak chucham na lustro tak że zachodzi parą to widać na nim takie plamki jakby tłuste było i to pewnie są te plamki widoczne na zdjęciu ;/
To nie są te plamki....
To co jest na lustrze widzisz w wizjerze, albo w trybie live view na wyświetlaczu. Jeśli plamki są na zdjęciu to są to najczęściej zanieczyszczenia na matrycy.
Wejdź w menu, ostatnia zakładka, druga pozycja - czyszczenie. Po uruchomieniu tej funkcji podnosi się lustro i otwiera migawka. Masz wtedy możliwość obejżenia matrycy. Przyjżyj się w dobrym świetle. Pyłki bedą odwrotnie zlokalizowane niż na zdjęciu (zamieniona góra - dół, lewo - prawo)
dmuchałem, chuchałem, wycierałem lustro, wykonywałem kilka razy czyszczenie z menu a plamki nadal są
a jeśli widzę te plamki patrząc w wizjer to gdzie one będą się znajdować??
Arturro10 napisał(a):
dmuchałem, chuchałem, wycierałem lustro, wykonywałem kilka razy czyszczenie z menu a plamki nadal są
Tadeusz napisał(a):
Arturro10 napisał(a):
Najprawdopodobniej na matówce. Albo w wizjerze. Mniej prawdopodobne, że na lustrze (zależy jak wyraźne). I na pewno nie będzie ich na zdjęciach.
"czyszczenie z menu" - to znaczy, co dokładnie masz na myśli? Co robiłeś?
Arturro10 napisał(a):
No a w wizjerze widzę je dość wyraźnie, nie trzeba jakoś specjalnie się przyglądać aby zobaczyć.