Podziel się wrażeniami!
Witam forumowiczów,
wcześniej już opisywałem swój problem,
ale do dziś nikt nie był w stanie odpisać.
Postanowiłem napisać o tym ostatni raz.
Przypominam:
robsto napisał(a):
Moi drodzy,
czy jednak ktoś rozwiązał ten problem - to dla mnie ważne
Pozdrawiam
Po usunięciu z kamery części plików,
nowy materiał zapisuje się nie jako kolejne pliki,
ale uzupełnia numeracje z usuniętych . Nie znalazłem opcji na zmianę tego.
Jest opcja "nr pliku" gdzie można włączyć funkcję ZERUJ
gdzie wybiera nry pliku większe od najwyższego, ale dotyczy to tylko zdjęć a nie filmów.
Proszę mi podpowiedzieć gdzie zmienię to na ciągłość numeracji w górę.
Witaj,
mój znajomy miał taki sam dylemat jak Ty. Zgrywając materiał na komputer robił się mu straszny bałagan. Po kilku sesjach nie był w stanie się w tym wszystkim odnaleźć... Znam to dokładnie! Ale można tego uniknąć.
Mam dla Ciebie dobre rozwiązanie. Zgrywaj materiał za pomocą PMB. Jest on w zestawie razem z kamerą. Dzięki temu zaoszczędzisz sobie nerwów. Podłączając kamerę lub kartę do komputera wyskakuje Ci okienko o nazwie " importuj pliki multimedialne do programu PMB". Na samym dole okienka możesz sam wybrać nazwę katalogu dzięki czemu nie będziesz miał bałaganu na dysku. Standardowo program zapisuje pliki z kamery w folderze z datą (dokładnie taką jaka jest w dniu kiedy zgrywasz materiał. Jeżeli będziesz jednego dnia zgrywał więcej niż jeden raz, obraz zostanie zapisany w drugim pliku z taką samą datą i z jedynką w nawiasie).
Dla mnie ten program to zbawienie, myślę że Tobie również się spodoba.
Jeżeli chodzi o kwestię seryjnej numeracji w czasie zapisywania filmików na kamerze to takiej opcji nie ma.
Jest taka opcja w przypadku robienia zdjęć. w menu w kategorii ustawienia zdjęcia kam. Masz opcję "NR PLIKU". Ustawiasz seria i właśnie to umożliwia przypisywanie kolejnych numerów do plików.
Pozdrawiam serdecznie
Sądzę, że koleś z Biura Obsługi miał racje- tzn. nie da się tego zmienić jeśli chodzi o materiał wideo. Za zdjęciami są dwie opcje numerowania plików (przyznam, nie zwróciłem uwagi jak one działają), a z wideo chyba tylko zerowanie. Dopiero jutro będę w domu, to sprawdzę na swojej kamerze. Jedyną opcją jaka może pomóc w organizacji plików, to segregowanie na komputerze według daty nagrania. Zawsze w jakiś sposób ułatwi zarządzanie danymi.
U siebie w kamerze również nadpisuje nazwy z filmami - ale nie patrzyłem na inne możliwości - nie zwracałem na to uwagi. Dlaczego? Sposób w jaki ja archiwizuje dane z kamery jest dla mnie bardzo wygodny i czytelny. Pierwsza sprawa to korzystanie z PMB. Jako początkowy użytkownik często zgrywałem pliki przez PMB i tam był dosyć wygodny system zarządzania treścią. Jednak z czasem zacząłem wgłębiać się w obróbkę filmów i postanowiłem w inny sposób zarządzać danymi. Każdy materiał zgrywam z poziomu "Mojego komputera" na dysk twardy. Pliki zapisuję do różnych katalogów, w zależności co tam się znajduje. Jeśli mam nagrane różne dziwne filmy bez ogólnego tematu, zapisuje je w folderze o nazwie dnia w którym je zgrywałem z kamery. Jeśli jestem na jakimś wypadzie, dłuższej imprezie, wtedy tworzę folder o nazwie np. "Tatry 07.2010" i w środku katalogi według uznania. Nigdy dotychczas nie zdarzyło się, aby nazwy plików z filmami pokryły się w danym folderze. Do tego mam czytelnie posegregowany materiał.
Być może Sony zwróci uwagę na sposób numerowania plików i wprowadzi jakieś zmiany w nowym firmware - jeśli taki przewiduje.
Tatras napisał(a):
Witaj,
mój znajomy miał taki sam dylemat jak Ty. Zgrywając materiał na komputer robił się mu straszny bałagan. Po kilku sesjach nie był w stanie się w tym wszystkim odnaleźć... Znam to dokładnie!
Zgadzam się z Zimnym. Uważam że każdy kto filmuje wcześniej czy później będzie musiał stawić czoła takim wyzwaniom. Jak już to sobie wszystko uporządkujesz to pomyśl o jakimś dysku zewnętrznym. Jeżeli dużo kręcisz to warto zainwestować kilka złotych... uwierz mi warto.
Pozdrawiam
Rozmawiałem z kolegą który filmuje wesela. Z jednego wesela ma kilkanaście godzin nagrań (plener, przygotowania, błogosławieństwo, kościół, wesele i poprawiny). Zapytałem go jak nie gubi się z tym wszystkim. Odpowiedział - doświadczenie. Raz nagrywali jakąś imprezę na dwie kamery. Powiedział, że tutaj ze złożeniem materiału dopiero były niezłe jaja No zsynchronizować obraz z dwóch kamer, jak nie ma się pomocnych urządzeń i doświadczenia to dopiero wyzwanie...
Co do dysku twardego, trzeba zwrócić uwagę na szybkość połączenia z komputerem. Niektóre dyski maja dużą pojemność, ale są za wolne do późniejszej obróbki materiału HD. Po prostu nie wyrabiają....
Tatras napisał(a):
Zgadzam się z Zimnym. Uważam że każdy kto filmuje wcześniej czy później będzie musiał stawić czoła takim wyzwaniom. Jak już to sobie wszystko uporządkujesz to pomyśl o jakimś dysku zewnętrznym. Jeżeli dużo kręcisz to warto zainwestować kilka złotych... uwierz mi warto.
Pozdrawiam
Dzięki Panowie za reakcję,
dobrze wiedzieć wreszcie wiedzieć że niestety tak ma być
i nie jestem sam z tą numeracją.
Na pewno nie jesteś sam. Im więcej możliwości ma kamera - tym lepiej. Jeśli byłaby ta opcja o której pisałeś, na pewno też był nie raz z niej skorzystał. Może Sony wprowadzi jakieś zmiany w firmware... Ale tymczasem trzeba poradzić sobie bez...