anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Numeracja plików video

robsto
Początkujący

Numeracja plików video

Witam forumowiczów,
wcześniej już opisywałem swój problem,
ale do dziś nikt nie był w stanie odpisać.
Postanowiłem napisać o tym ostatni raz.
Przypominam:

robsto napisał(a):

Moi drodzy,
czy jednak ktoś rozwiązał ten problem - to dla mnie ważne
Pozdrawiam

Po usunięciu z kamery części plików,
nowy materiał zapisuje się nie jako kolejne pliki,
ale uzupełnia numeracje z usuniętych . Nie znalazłem opcji na zmianę tego.
Jest opcja "nr pliku" gdzie można włączyć funkcję ZERUJ
gdzie wybiera nry pliku większe od najwyższego, ale dotyczy to tylko zdjęć a nie filmów.
Proszę mi podpowiedzieć gdzie zmienię to na ciągłość numeracji w górę.

Podpowiem, że dotyczy to kamery cx505,
i jest o tyle męczące,
że plików 00001 mam już kilka,
i nie wiem co w którym jest.

Z powodu braku reakcji forum postanowiłem zadzwonić
na infolinię Sony ze swoim problemem,
gdzie konsultant najpierw stwierdził, że tak CHYBA jest i już,
po chwili obiecał że sprawdzi i oddzwoni nazajutrz
i dzwoni tak 2 tydzień.

Będę BARDZO wdzięczny za pomoc.

8 ODPOW. 8
Tatras
Początkujący

Witaj,
mój znajomy miał taki sam dylemat jak Ty. Zgrywając materiał na komputer robił się mu straszny bałagan. Po kilku sesjach nie był w stanie się w tym wszystkim odnaleźć... Znam to dokładnie! Ale można tego uniknąć.

Mam dla Ciebie dobre rozwiązanie. Zgrywaj materiał za pomocą PMB. Jest on w zestawie razem z kamerą. Dzięki temu zaoszczędzisz sobie nerwów. Podłączając kamerę lub kartę do komputera wyskakuje Ci okienko o nazwie " importuj pliki multimedialne do programu PMB". Na samym dole okienka możesz sam wybrać nazwę katalogu dzięki czemu nie będziesz miał bałaganu na dysku. Standardowo program zapisuje pliki z kamery w folderze z datą (dokładnie taką jaka jest w dniu kiedy zgrywasz materiał. Jeżeli będziesz jednego dnia zgrywał więcej niż jeden raz, obraz zostanie zapisany w drugim pliku z taką samą datą i z jedynką w nawiasie).
Dla mnie ten program to zbawienie, myślę że Tobie również się spodoba.

Jeżeli chodzi o kwestię seryjnej numeracji w czasie zapisywania filmików na kamerze to takiej opcji nie ma.

Jest taka opcja w przypadku robienia zdjęć. w menu w kategorii ustawienia zdjęcia kam. Masz opcję "NR PLIKU". Ustawiasz seria i właśnie to umożliwia przypisywanie kolejnych numerów do plików.

Pozdrawiam serdecznie :c20

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Sądzę, że koleś z Biura Obsługi miał racje- tzn. nie da się tego zmienić jeśli chodzi o materiał wideo. Za zdjęciami są dwie opcje numerowania plików (przyznam, nie zwróciłem uwagi jak one działają), a z wideo chyba tylko zerowanie. Dopiero jutro będę w domu, to sprawdzę na swojej kamerze. Jedyną opcją jaka może pomóc w organizacji plików, to segregowanie na komputerze według daty nagrania. Zawsze w jakiś sposób ułatwi zarządzanie danymi.
U siebie w kamerze również nadpisuje nazwy z filmami - ale nie patrzyłem na inne możliwości - nie zwracałem na to uwagi. Dlaczego? Sposób w jaki ja archiwizuje dane z kamery jest dla mnie bardzo wygodny i czytelny. Pierwsza sprawa to korzystanie z PMB. Jako początkowy użytkownik często zgrywałem pliki przez PMB i tam był dosyć wygodny system zarządzania treścią. Jednak z czasem zacząłem wgłębiać się w obróbkę filmów i postanowiłem w inny sposób zarządzać danymi. Każdy materiał zgrywam z poziomu "Mojego komputera" na dysk twardy. Pliki zapisuję do różnych katalogów, w zależności co tam się znajduje. Jeśli mam nagrane różne dziwne filmy bez ogólnego tematu, zapisuje je w folderze o nazwie dnia w którym je zgrywałem z kamery. Jeśli jestem na jakimś wypadzie, dłuższej imprezie, wtedy tworzę folder o nazwie np. "Tatry 07.2010" i w środku katalogi według uznania. Nigdy dotychczas nie zdarzyło się, aby nazwy plików z filmami pokryły się w danym folderze. Do tego mam czytelnie posegregowany materiał.
Być może Sony zwróci uwagę na sposób numerowania plików i wprowadzi jakieś zmiany w nowym firmware - jeśli taki przewiduje.

Zimny_
Użytkownik

Tatras napisał(a):

Witaj,
mój znajomy miał taki sam dylemat jak Ty. Zgrywając materiał na komputer robił się mu straszny bałagan. Po kilku sesjach nie był w stanie się w tym wszystkim odnaleźć... Znam to dokładnie!

To jest kwestia ułożenia sobie materiałów i zorganizowania się! Mam kamerę z bardzo dużym dyskiem. Za pierwszym razem nagrywałem przez paręnaście dni przeróżne rzeczy. Zrobiło się kilkaset filmów które zajmowały bardzo dużo miejsca. Też nie mogłem tego wszystkiego ogarnąć! Bo najzwyczajniej nie pomyślałem w trakcie nagrywania - co ja z tym zrobię, po co to nagrywam. I zaczęło się oglądanie, segregowanie aż do momentu gdzie dałem sobie spokój i usunąłem wszystko. Od tamtej pory staram się często zgrywać materiał na komputer, na bieżąco go segregować, obrabiać i układać je w folderach których nazewnictwo jest dla mnie jasne. Do teraz nie miałem problemu ze znalezieniem jakiegoś materiału, ani nie zgubiłem się we własnych danych....

Tatras
Początkujący

Zgadzam się z Zimnym. Uważam że każdy kto filmuje wcześniej czy później będzie musiał stawić czoła takim wyzwaniom. Jak już to sobie wszystko uporządkujesz to pomyśl o jakimś dysku zewnętrznym. Jeżeli dużo kręcisz to warto zainwestować kilka złotych... uwierz mi warto.
Pozdrawiam

Zimny_
Użytkownik

Rozmawiałem z kolegą który filmuje wesela. Z jednego wesela ma kilkanaście godzin nagrań (plener, przygotowania, błogosławieństwo, kościół, wesele i poprawiny). Zapytałem go jak nie gubi się z tym wszystkim. Odpowiedział - doświadczenie. Raz nagrywali jakąś imprezę na dwie kamery. Powiedział, że tutaj ze złożeniem materiału dopiero były niezłe jaja :D No zsynchronizować obraz z dwóch kamer, jak nie ma się pomocnych urządzeń i doświadczenia to dopiero wyzwanie...
Co do dysku twardego, trzeba zwrócić uwagę na szybkość połączenia z komputerem. Niektóre dyski maja dużą pojemność, ale są za wolne do późniejszej obróbki materiału HD. Po prostu nie wyrabiają....

profi-----
Początkujący

Tatras napisał(a):

Zgadzam się z Zimnym. Uważam że każdy kto filmuje wcześniej czy później będzie musiał stawić czoła takim wyzwaniom. Jak już to sobie wszystko uporządkujesz to pomyśl o jakimś dysku zewnętrznym. Jeżeli dużo kręcisz to warto zainwestować kilka złotych... uwierz mi warto.
Pozdrawiam

1,5 TB dyski twarde zewnętrzne (w fabrycznej obudowie, bez składania samodzielnego) koszt około 350zł-400zł na filmiki jako takie dodatkowe zabezpieczenie jak znalazł. Odnośnie segregowania, to zgrywać materiał możliwie często, wiem, że kamery z dyskami twardymi pozwalają nawet na kilkadziesiąt godzin nagrania, ale po pierwsze ciężko jest to potem ogarnąć nawet z PMB po drugie w razie nieszczęścia tracimy praktycznie wszystkie dane...

robsto
Początkujący

Dzięki Panowie za reakcję,
dobrze wiedzieć wreszcie wiedzieć że niestety tak ma być
i nie jestem sam z tą numeracją.

Zimny_
Użytkownik

Na pewno nie jesteś sam. Im więcej możliwości ma kamera - tym lepiej. Jeśli byłaby ta opcja o której pisałeś, na pewno też był nie raz z niej skorzystał. Może Sony wprowadzi jakieś zmiany w firmware... Ale tymczasem trzeba poradzić sobie bez...