anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jak zrobić takie zdjęcie?

profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

Jak zrobić takie zdjęcie?

dobiegne troche od tematu a moze i nie

jak zrobic takie foto?
czy da sie takim a200 z obiektywem snadartowym zrobic ?
i co oznacza okreslenie kontra swiatła,moj fotograf mi napisal ze takie cus zastosował ale musial leciec i juz mi nie wyjasnieł

22 ODPOW. 22
SkywalkerPL
Początkujący

Ja bym stawiał na tryb M - w końcu to ponoć był "fotograf" więc chyba wiedział jak się tym posługiwać ;)

Co do winietowania - to co widać na zdjęciu to niekoniecznie musi być winietowanie - przy słabym naświetleniu z jednym źródłem światła (tutaj: słońce) czasem wychodzi taki efekt bez obróbki na kompie - zresztą zobacz, że środek tej rzekomej winiety nie jest środkiem zdjęcia, tylko bardziej przesunięty na prawo (czyli od słońca)

:slight_smile:
acinloop
Nowicjusz

Ja bym stawiał na tryb M - w końcu to ponoć był "fotograf" więc chyba wiedział jak się tym posługiwać ;)

To trzeba być "fotografem" żeby robić zdjęcia w trybie M?
czasem wychodzi taki efekt bez obróbki na kompie - zresztą zobacz, że środek tej rzekomej winiety nie jest środkiem zdjęcia, tylko bardziej przesunięty na prawo (czyli od słońca)

Efekt nierównej (przesuniętej względem środka zdjęcia można uzyskać), przykładając np: mniejszą osłonę przeciwsłoneczną do obiektywu.
Choć tutaj trudno przypuszczać czy przesunięta winieta to działanie celowe czy zamierzone.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Nie widzę problemu żeby takie zdjęcie nie wyszło prosto z aparatu. Kwestia odpowiedniego naświetlenia (na niebo) i użycia filtra efektowego (np. kolorowa połówka z systemu Cokin) :)

oldguest
Początkujący

Może i masz racje Lajam, ale akurat to zdjęcie jest robione Photoshop cs3. Wystarczy otworzyć plik edytorem hex. Czarno na białym.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

mphisto napisał(a):

Może i masz racje Lajam, ale akurat to zdjęcie jest robione Photoshop cs3. Wystarczy otworzyć plik edytorem hex. Czarno na białym.

;)

Tyle, że zapis zdjęcia w Photoshopie CS3 nie musi oznaczać, że zdjęcie było w ogóle drastycznie zmienione. Wystarczy, że ktoś wywołał sobie RAW i zapisał jako JPG.

Ja na przykład używam PS'a do zmniejszania zdjęć bo tam mam zrobione akcje i dzięki temu jest dużo szybciej. ;)

acinloop
Nowicjusz

Czyli takie zdjęcie można zrobić na dwa sposoby: bezpośrednio z aparatu lub odpowiednia obróbka w programie graficznym.
Do mnie jednak w tym przypadku przemawia wersja: z aparatu.

oldguest
Początkujący

Inaczej PS zapisuje swój ślad w pliku gdy tylko nim zapiszemy zdjęcie, a inaczej gdy robił większe operacje na pliku. Jest nawet program który sprawdza czy zdjęcie jest przerabiane, nazwa gdzieś mi umkneła. Czytałem o nim w chipie ostatnio, jak znajdę to dam znać.

docentstopczyk
Początkujący

mphisto napisał(a):

Jest nawet program który sprawdza czy zdjęcie jest przerabiane, nazwa gdzieś mi umkneła.

PhotoMe?

oldguest
Początkujący

Raczej nie. Ale szukam.

docentstopczyk
Początkujący

bardzo byłbym wdzięczny, bo jak na razie to wszyscy twierdzą że takiej informacji (czy w fotę była ingerencja PS) nie da się uzyskać