Podziel się wrażeniami!
dobiegne troche od tematu a moze i nie
jak zrobic takie foto?
czy da sie takim a200 z obiektywem snadartowym zrobic ?
i co oznacza okreslenie kontra swiatła,moj fotograf mi napisal ze takie cus zastosował ale musial leciec i juz mi nie wyjasnieł
Ja bym stawiał na tryb M - w końcu to ponoć był "fotograf" więc chyba wiedział jak się tym posługiwać
Co do winietowania - to co widać na zdjęciu to niekoniecznie musi być winietowanie - przy słabym naświetleniu z jednym źródłem światła (tutaj: słońce) czasem wychodzi taki efekt bez obróbki na kompie - zresztą zobacz, że środek tej rzekomej winiety nie jest środkiem zdjęcia, tylko bardziej przesunięty na prawo (czyli od słońca)
Ja bym stawiał na tryb M - w końcu to ponoć był "fotograf" więc chyba wiedział jak się tym posługiwać
Nie widzę problemu żeby takie zdjęcie nie wyszło prosto z aparatu. Kwestia odpowiedniego naświetlenia (na niebo) i użycia filtra efektowego (np. kolorowa połówka z systemu Cokin)
Może i masz racje Lajam, ale akurat to zdjęcie jest robione Photoshop cs3. Wystarczy otworzyć plik edytorem hex. Czarno na białym.
mphisto napisał(a):
Może i masz racje Lajam, ale akurat to zdjęcie jest robione Photoshop cs3. Wystarczy otworzyć plik edytorem hex. Czarno na białym.
Czyli takie zdjęcie można zrobić na dwa sposoby: bezpośrednio z aparatu lub odpowiednia obróbka w programie graficznym.
Do mnie jednak w tym przypadku przemawia wersja: z aparatu.
Inaczej PS zapisuje swój ślad w pliku gdy tylko nim zapiszemy zdjęcie, a inaczej gdy robił większe operacje na pliku. Jest nawet program który sprawdza czy zdjęcie jest przerabiane, nazwa gdzieś mi umkneła. Czytałem o nim w chipie ostatnio, jak znajdę to dam znać.
mphisto napisał(a):
Jest nawet program który sprawdza czy zdjęcie jest przerabiane, nazwa gdzieś mi umkneła.
Raczej nie. Ale szukam.
bardzo byłbym wdzięczny, bo jak na razie to wszyscy twierdzą że takiej informacji (czy w fotę była ingerencja PS) nie da się uzyskać