anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Fotografowanie na ślubie/weselu

Skoczek
Początkujący

Fotografowanie na ślubie/weselu

Za 2 miesiące mam być gościem na ślubie i weselu bliskiego kolegi i będę tam szalał jako "drugi fotograf";). Tzn. oprócz wynajętego fotografa ja sam chcę zrobić kilka dobrych ujęć. W książce Scotta Kelby'ego pt. Sekrety Mistrza fotografii cyfrowej jest cały rozdział na ten temat i w wolnych chwilach go studiuje, jednak mam prośbę do znawców tematu o udzielenie mi (i innym forumowiczom) kilku bezcennych wskazówek czy trików, które mogą być przydatne. Wiem, że Kris zajmuję się fotografią ślubów/wesel dlatego mam nadzieję, że się tu odezwie. Sprzęt jakim w tej chwili dysponuję jest w stopce i proszę brać to pod uwagę przy udzielaniu rad:).
Zdaję sobie sprawę, że to bardzo obszerny temat, ale proszę o garść wskazówek, o których należy pamiętać, może "przepisów" na ciekawe ujęcia:). Niemal każdy fotograf tym się zajmujący ma jakieś swoje drobiazgi i idee, które warto naśladować. Gdyby powstał tu taki mały poradnik na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny:).

157 ODPOW. 157
profile.country.pl_PL.title
kuba2106
Początkujący
madzi------
Poszukiwacz

A jak wygląda sprawa ustawień lampy - wiem że tematów dużo na forum, ale tak praktycznie jak to u Ciebie wygląda. Twój dyfuzor już znam 8-) - zakładam, b. ciemna sala, tryb Rear (przynajmniej tak sądzę) i czy to właśnie ten procent zdjęć gdzie przechodzisz w tryb M natomiast lampa auto :c18 :c18 . W trybie A, przynajmniej u mnie jeżeli np prawidłowe parametry to 1/30 f3.2 iso 1600 po włączeniu lampy aparat sam zmienia ustawienie na 1/60 (nie zmieniając pozostałych) (przy ogniskowej 50mm) czyli zdjęcie nie jest doświetlone :c18, natomiast wskaźnik światłomierza zatrzymuje się na "0" - próbując ratować się RAW'em i tak otrzymuje szumy :c18 :c6 :c6 .

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Lampa błyskowa służy do doświetlania, a nie do oświetlania. Kompedium wiedzy:
http://foto.jasiu.pl/
Jak błyskać? Kilka słów o lampie błyskowej.

madzi napisał(a):

przechodzisz w tryb M natomiast lampa auto :c18 :c18 .

Skoro przechodzę w tryb manualny, to lampę też przełączam w tryb manualny.

madzi napisał(a):

W trybie A, przynajmniej u mnie jeżeli np prawidłowe parametry to 1/30 f3.2 iso 1600 po włączeniu lampy aparat sam zmienia ustawienie na 1/60 (nie zmieniając pozostałych) (przy ogniskowej 50mm) czyli zdjęcie nie jest doświetlone :c18, natomiast wskaźnik światłomierza zatrzymuje się na "0" - próbując ratować się RAW'em i tak otrzymuje szumy :c18 :c6 :c6 .

a słyszałeś o czymś takim, jak korekcja EV, czy korekcja błysku? Warto się z tą wiedzą zapoznać. Zwłaszcza fotografując ten dzień. No i moja lampa (hvl58) ma możliwość przejścia w tryb manualny nawet w momencie kiedy fotografuję w trybie A.

Poszukiwacz

kris napisał(a):

Lampa błyskowa służy do doświetlania, a nie do oświetlania. Kompedium wiedzy:
http://foto.jasiu.pl/
Jak błyskać? Kilka słów o lampie błyskowej.

madzi napisał(a):

przechodzisz w tryb M natomiast lampa auto :c18 :c18 .

Skoro przechodzę w tryb manualny, to lampę też przełączam w tryb manualny.

madzi napisał(a):

W trybie A, przynajmniej u mnie jeżeli np prawidłowe parametry to 1/30 f3.2 iso 1600 po włączeniu lampy aparat sam zmienia ustawienie na 1/60 (nie zmieniając pozostałych) (przy ogniskowej 50mm) czyli zdjęcie nie jest doświetlone :c18, natomiast wskaźnik światłomierza zatrzymuje się na "0" - próbując ratować się RAW'em i tak otrzymuje szumy :c18 :c6 :c6 .

a słyszałeś o czymś takim, jak korekcja EV, czy korekcja błysku? Warto się z tą wiedzą zapoznać. Zwłaszcza fotografując ten dzień. No i moja lampa (hvl58) ma możliwość przejścia w tryb manualny nawet w momencie kiedy fotografuję w trybie A.

Tak oczywiście, że nie jest mi obca - tylko tak jak pisałem po włączeniu lampy ta opcja także jakby zamarła - przynajmniej w sytuacji którą opisałem (czasie). :smileyrolleyes: Oczywiście nie mówię o korekcji błysku, ale nie o ten mi chodziło

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

madzi napisał(a):

Tak oczywiście, że nie jest mi obca - tylko tak jak pisałem po włączeniu lampy ta opcja także jakby zamarła - przynajmniej w sytuacji którą opisałem (czasie). :rolling_eyes:

chcesz powiedzieć, że nie mogłeś zmienić korekcji EV i korekcji błysku?

Poszukiwacz

kris napisał(a):

madzi napisał(a):

Tak oczywiście, że nie jest mi obca - tylko tak jak pisałem po włączeniu lampy ta opcja także jakby zamarła - przynajmniej w sytuacji którą opisałem (czasie). :rolling_eyes:

chcesz powiedzieć, że nie mogłeś zmienić korekcji EV i korekcji błysku?

Mam na myśli jedynie korekcję EV a nie błysku. Samo ust. mogę zmienić ale efektu nie ma - jest tak jakbym nic nie zmienił. Czas zmienia się jedynie prz zmianie ogniskowej. Z tego względu zrezygnowałem tutaj z A - chodzi tylko o sytuację z lampą. Natomiast korekta w A bez lampy jak najbardziej jest b. pomocna.

Hmm, ciężko do wyjaśnić pisząc - postaram się w końcu wybrać na Zjazd/Plener foto Klubu i już w praktyce... :c34

dzięki

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

madzi napisał(a):

Mam na myśli jedynie korekcję EV a nie błysku. Samo ust. mogę zmienić ale efektu nie ma - jest tak jakbym nic nie zmienił.

a zrobiłeś zdjęcie, czy bazujesz jedynie na przeczytaniu parametru czasu naświetlania? Pokaż zdjęcia. Bo u mnie jest różnica, mimo, że czas naświetlania ten sam (moc błysku się zmienia).

Poszukiwacz

kris napisał(a):

madzi napisał(a):

Mam na myśli jedynie korekcję EV a nie błysku. Samo ust. mogę zmienić ale efektu nie ma - jest tak jakbym nic nie zmienił.

a zrobiłeś zdjęcie, czy bazujesz jedynie na przeczytaniu parametru czasu naświetlania? Pokaż zdjęcia. Bo u mnie jest różnica, mimo, że czas naświetlania ten sam (moc błysku się zmienia).

Już jestem pewien - tak jak pisałem brak efektu, na zdjęciu. Czy to +2 EV czy -2 EV (oczywiście nie mówię o korekcji błysku bo ta akurat działa). Czyli np. pomiar poprawnego naświetlenia to iso 800 f4 1/25 A po włączeniu lampy parametry zmieniają się na 800 f4 1/60
i wtedy np na zewnątrz porównując zdjęcia z lampą i bez to pierwsze jest niedoświetlone (oczywiście można mocniej błysnąć ale nie ot o mi chodzi żeby strzelić światłem po twarzach a dalej mieć ciemność) - tak dzieje się we wszystkich trybach błysku za wyjątkiem synchronizacji z długimi czasami.... Lampą chciałbym delikatnie rozświetlić np twarz. Jeszcze nie sprawdzałem jak to wygląda przy krótszych czasach :c69 .

:c18 :c71