Podziel się wrażeniami!
Za 2 miesiące mam być gościem na ślubie i weselu bliskiego kolegi i będę tam szalał jako "drugi fotograf";). Tzn. oprócz wynajętego fotografa ja sam chcę zrobić kilka dobrych ujęć. W książce Scotta Kelby'ego pt. Sekrety Mistrza fotografii cyfrowej jest cały rozdział na ten temat i w wolnych chwilach go studiuje, jednak mam prośbę do znawców tematu o udzielenie mi (i innym forumowiczom) kilku bezcennych wskazówek czy trików, które mogą być przydatne. Wiem, że Kris zajmuję się fotografią ślubów/wesel dlatego mam nadzieję, że się tu odezwie. Sprzęt jakim w tej chwili dysponuję jest w stopce i proszę brać to pod uwagę przy udzielaniu rad:).
Zdaję sobie sprawę, że to bardzo obszerny temat, ale proszę o garść wskazówek, o których należy pamiętać, może "przepisów" na ciekawe ujęcia:). Niemal każdy fotograf tym się zajmujący ma jakieś swoje drobiazgi i idee, które warto naśladować. Gdyby powstał tu taki mały poradnik na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny:).
kpan napisał(a):
- SIGMA 28-70 f28-4 wysokiej klasy jasny obiektyw , osłona , filtr , 649zł ,
- SIGMA 28-70 f2,8-4 wysokiej klasy jasny obiektyw ,osłona , filtr , 599zł
O Dziekuje bardzo za info. Z tego wychodzi ze szkoda wywalac na te szkielko kase .
A inaczej wiecej uniwersalny bedzie w cieniejszym pomnieszczeniach takie jak Pan napisał.
napewmo w Rawach i jpg bede robil bo troszke mam wiedzy o photoshopie cs5
kpan napisał(a):
O Dziekuje bardzo za info. Z tego wychodzi ze szkoda wywalac na te szkielko kase .
na forach nie ma "Panowania". Każdy jest równy, więc zwracamy się na Tykpan napisał(a):
jak Pan napisał.
kris napisał(a):
kpan napisał(a):
kpan napisał(a):
Jestem poczatkujacym ,wiec rsze o wyrozumialosc zapytam Cebie co one mi wiecej daja od tych co ja wymienilem.
kpan napisał(a):
Lajam nie jest mi trudno wydac 600 zł tylo chcialbym wydac to dobrze , tak jak sie kupuje program czy film wydaje za dobry produkt. A Byle co to po co ma mi lezec w szafie 600 zl . Jezeli mial bym kupe kasy to mial bym wszystko i nie szukal bym innego rozwiązania. a szukam obiektywu za taka cene zeby mi słuzył nie tylko na raz !Pozdrawiam
Lajam napisał(a):
kpan napisał(a):
Photoshop nie uratuje źle naświetlonych zdjęć.
Swoją drogą...zastanawia mnie dość dziwna sytuacja....wiele osób ma problem z inwestycją 600 zł w sprzęt, a lekką ręką wydaje ponad 3 tysiące na Photoshopa...
czy taki obiektyw mogł by byc do wnetrza ciemnego , czy cos innego jeszcze?
Sony DT 35mm f/1.8 SAM SAL 35F18
Sony obiektyw 50 mm f/1.8
Przecież to są szkła które polecał już kris
Tak, nadają się one do ciemnych pomieszczeń