anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Fotografowanie na ślubie/weselu

Skoczek
Początkujący

Fotografowanie na ślubie/weselu

Za 2 miesiące mam być gościem na ślubie i weselu bliskiego kolegi i będę tam szalał jako "drugi fotograf";). Tzn. oprócz wynajętego fotografa ja sam chcę zrobić kilka dobrych ujęć. W książce Scotta Kelby'ego pt. Sekrety Mistrza fotografii cyfrowej jest cały rozdział na ten temat i w wolnych chwilach go studiuje, jednak mam prośbę do znawców tematu o udzielenie mi (i innym forumowiczom) kilku bezcennych wskazówek czy trików, które mogą być przydatne. Wiem, że Kris zajmuję się fotografią ślubów/wesel dlatego mam nadzieję, że się tu odezwie. Sprzęt jakim w tej chwili dysponuję jest w stopce i proszę brać to pod uwagę przy udzielaniu rad:).
Zdaję sobie sprawę, że to bardzo obszerny temat, ale proszę o garść wskazówek, o których należy pamiętać, może "przepisów" na ciekawe ujęcia:). Niemal każdy fotograf tym się zajmujący ma jakieś swoje drobiazgi i idee, które warto naśladować. Gdyby powstał tu taki mały poradnik na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny:).

157 ODPOW. 157
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

kpan napisał(a):

- SIGMA 28-70 f28-4 wysokiej klasy jasny obiektyw , osłona , filtr , 649zł ,

- SIGMA 28-70 f2,8-4 wysokiej klasy jasny obiektyw ,osłona , filtr , 599zł

będę brutalny:
ani on nie jest wysokiej klasy, ani jasny http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
a na dodatek na matrycy APSC kąt widzenia jest średnio praktyczny. Wg mnie.

Co bym polecał ?
35mm 1.8 albo 50mm 1.8
Są to obiektywy stałoogniskowe (bez "zooma"), ale dzięki temu są szybsze i jaśniejsze!
Ustaw sobie w kicie 35mm a potem okolice 50mm. Przejdź się do tego kościoła (lub tego który masz w pobliżu) i sprawdź co Ci się bardziej przyda.
Fajnie mieć oba, jeden do szerszych planów, a drugi do "zbliżeń".
Tak jasne obiektywy skrócą czas naświetlania i może uda Ci się fotografować na jak najniższej czułości np. 200,400 - Wszystko zależy od światła, jakie tam będzie. Parametrów nikt Ci nie poda, bo każdy kościół to indywidualna budowla.
Polecam zapoznać się z programem "A" czyli priorytet przysłony. Im mniejsza wartość przysłony, tym czas naświetlania krótszy (i mniejsza głębia ostrości).
Jeśli nie robisz zdjęć w formacie RAW, to polecam zacząć.
A, ze dopiero będziesz zaczynać to na dzień dobry RAW + JPEG

kpan-----
Początkujący

O Dziekuje bardzo za info. Z tego wychodzi ze szkoda wywalac na te szkielko kase .
A inaczej wiecej uniwersalny bedzie w cieniejszym pomnieszczeniach takie jak Pan napisał.
napewmo w Rawach i jpg bede robil bo troszke mam wiedzy o photoshopie cs5

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

kpan napisał(a):

O Dziekuje bardzo za info. Z tego wychodzi ze szkoda wywalac na te szkielko kase .

mi na pewno byłoby szkoda kasy.

kpan napisał(a):

jak Pan napisał.

na forach nie ma "Panowania". Każdy jest równy, więc zwracamy się na Ty :c37

kpan-----
Początkujący

kris napisał(a):

kpan napisał(a):

mi na pewno byłoby szkoda kasy.

Mam rozumiec ze ktorys z tych bedzie korzystniejszy 35mm 1.8 albo 50mm 1.8
Jestem poczatkujacym ,wiec rsze o wyrozumialosc zapytam Cebie co one mi wiecej daja od tych co ja wymienilem.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

kpan napisał(a):

Jestem poczatkujacym ,wiec rsze o wyrozumialosc zapytam Cebie co one mi wiecej daja od tych co ja wymienilem.

tak ja wyżej napisałem:
są szybsze, są jaśniejsze (mniejsza wartość przysłony) - sigma miała od 2.8 do 4, a te które ja zaproponowałem mają światło f/1.8
pewnie też są ostrzejsze itd., ale tutaj trzeba by było mieć porównanie/konfrontację.
W sieci, jak i na samym forum znajdziesz przykłady zdjęć z sony 35mm 1.8 oraz sony 50mm 1.8

Lajam.
Expert

kpan napisał(a):

Photoshop nie uratuje źle naświetlonych zdjęć.
Swoją drogą...zastanawia mnie dość dziwna sytuacja....wiele osób ma problem z inwestycją 600 zł w sprzęt, a lekką ręką wydaje ponad 3 tysiące na Photoshopa...

profile.country.pl_PL.title
kpan-----
Początkujący

Lajam nie jest mi trudno wydac 600 zł tylo chcialbym wydac to dobrze , tak jak sie kupuje program czy film wydaje za dobry produkt. A Byle co to po co ma mi lezec w szafie 600 zl . Jezeli mial bym kupe kasy to mial bym wszystko i nie szukal bym innego rozwiązania. a szukam obiektywu za taka cene zeby mi słuzył nie tylko na raz !Pozdrawiam

oldguest
Początkujący

Lajam napisał(a):

kpan napisał(a):

Photoshop nie uratuje źle naświetlonych zdjęć.
Swoją drogą...zastanawia mnie dość dziwna sytuacja....wiele osób ma problem z inwestycją 600 zł w sprzęt, a lekką ręką wydaje ponad 3 tysiące na Photoshopa...

Lajam, ale ty naiwny jesteś :P

profile.country.pl_PL.title
kpan-----
Początkujący

czy taki obiektyw mogł by byc do wnetrza ciemnego , czy cos innego jeszcze?
Sony DT 35mm f/1.8 SAM SAL 35F18
Sony obiektyw 50 mm f/1.8

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Przecież to są szkła które polecał już kris :c6
Tak, nadają się one do ciemnych pomieszczeń :c20