Podziel się wrażeniami!
Cześć
Kupiłem Vaio Pro 13. Sprzęt idealny poza jedną poważną wpadką. Wentylatory.
Na próżno z tym komputerem oczekiwać pracy w ciszy, wentylatory zaczynają pracować już przy 40 stopniach procesora, przy 50 jest już hałas słyszalny z drugiego pokoju. By uzyskać 50 stopni nie potrzeba dużego obciążenia.
Dla przykładu MacBook Air który stoi obok jest bezgłośny po oglądania filmu na youtube i ponad 70 stopniach.
Jest sposób na ciszę?
Sam sobie odpowiadam.
Sposobu jak widać nie ma, temat jest ignorowany a vaio pro ma zdecydowanie z tym problem. Ponieważ problemów pojawiło się więcej (wi-fi, przycinanie filmów) udało się odzyskać pieniądze w sklepie co jest jedynym pocieszeniem. Sony nic w temacie się nie odzywa więc nie ma co liczyć na naprawę, sterowniki lub nowy bios. Szkoda, całkiem udany model.
Jest to najnowszy model VAIO, dlatego niewielu użytkowników forum go posiada lub miało z nim kontakt.
Możliwe też, że nikt inny nie miał tego problemu lub nie wiedział co ci doradzić.
Ponadto to forum nie jest formą komunikacji z firmą Sony, a jedynie/aż platformą do wymiany opinii z innymi użytkownikami. Jeśli oczekujesz informacji i odpowiedzi na swoje wątpliwości od firmy Sony, skontaktuj się z jej obsługą klienta.
Mam również problem z WiFi, głośnym wentylatorem (podczas ładowania) oraz z myszką (Sony) bluetooth, która w czasie pracy potrafi się parę razy nie dogadywać z Vaio. Problem z WiFi poprawił się po zaktualizowaniu sterownika karty ze strony Vaio update. Pozostałe problemy, mam nadzieję, zostaną rozwiązane w niedługim czasie przez Sony. Komputer jest tak sympatyczny, że może warto zaczekać?
Moja lista problemów była tak długa że zrezygnowałem z tego komputera, na szczęście otrzymałem zwrot pieniędzy. Wymiana egzemplarza nic nie dała. Sam problem hałasu wg tego co od przedstawiciela sony usłyszałem nie istnieje i to jest normalne. Zamiast czekać kupuje komputer innej firmy.
Problem chłodzenia odbijał się też na wydajności co dawało wynik że pro było prawie o połowe wolniejszy od mojego poprzedniego ultrabooka z na sandy bridge.
Niestety cała seria jest wadliwa, wystarczy poczytać np ten wątek:
A przypadek że vaio jest głośny to przypadłość od lat, widocznie sony nie widzi problemu w tym że ich komputery są najgłośniejsze na rynku. To ja nie widzę sony jako producenta komputerów dla mnie.
Też tak miałem zaraz po zakupie. Zainstalowanie wszystkich aktualizacji vaio i upgrade do Windows 8.1 i cisza.
Tak naprawde nie wiem, która konkretnie aktualizacja pomogła.
Laptop kupiony na początku grudnia
Która aktualizacja pomogła? Aktualizacja biosu:
http://www.vaioblog.pl/problem-z-glosnym-wentylatorem-w-vaio-pro-mam-na-to-sposob/
"To ja nie widzę sony jako producenta komputerów dla mnie"
doczekałeś się - od lutego 2014 tak, nastąpi cisza w fabrykach
Spring 2014 lineup ostatnimi komputerami Vaio z logo Sony