anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Vaio Pro sposób na ciszę?

dziki_pl
Poszukiwacz

Vaio Pro sposób na ciszę?

Cześć

Kupiłem Vaio Pro 13. Sprzęt idealny poza jedną poważną wpadką. Wentylatory.

Na próżno z tym komputerem oczekiwać pracy w ciszy, wentylatory zaczynają pracować już przy 40 stopniach procesora, przy 50 jest już hałas słyszalny z drugiego pokoju. By uzyskać 50 stopni nie potrzeba dużego obciążenia.

Dla przykładu MacBook Air który stoi obok jest bezgłośny po oglądania filmu na youtube i ponad 70 stopniach.

Jest sposób na ciszę?

7 ODPOW. 7
dziki_pl
Poszukiwacz

Sam sobie odpowiadam.

Sposobu jak widać nie ma, temat jest ignorowany a vaio pro ma zdecydowanie z tym problem. Ponieważ problemów pojawiło się więcej (wi-fi, przycinanie filmów) udało się odzyskać pieniądze w sklepie co jest jedynym pocieszeniem. Sony nic w temacie się nie odzywa więc nie ma co liczyć na naprawę, sterowniki lub nowy bios. Szkoda, całkiem udany model.

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Jest to najnowszy model VAIO, dlatego niewielu użytkowników forum go posiada lub miało z nim kontakt.

Możliwe też, że nikt inny nie miał tego problemu lub nie wiedział co ci doradzić.

Ponadto to forum nie jest formą komunikacji z firmą Sony, a jedynie/aż platformą do wymiany opinii z innymi użytkownikami. Jeśli oczekujesz informacji i odpowiedzi na swoje wątpliwości od firmy Sony, skontaktuj się z jej obsługą klienta.

pjarocki
Nowicjusz

Mam również problem z WiFi, głośnym wentylatorem (podczas ładowania) oraz z myszką (Sony) bluetooth, która w czasie pracy potrafi się parę razy nie dogadywać z Vaio. Problem z WiFi poprawił się po zaktualizowaniu sterownika karty ze strony Vaio update. Pozostałe problemy, mam nadzieję, zostaną rozwiązane w niedługim czasie przez Sony. Komputer jest tak sympatyczny, że może warto zaczekać?

dziki_pl
Poszukiwacz

Moja lista problemów była tak długa że zrezygnowałem z tego komputera, na szczęście otrzymałem zwrot pieniędzy. Wymiana egzemplarza nic nie dała. Sam problem hałasu wg tego co od przedstawiciela sony usłyszałem nie istnieje i to jest normalne. Zamiast czekać kupuje komputer innej firmy.

Problem chłodzenia odbijał się też na wydajności co dawało wynik że pro było prawie o połowe wolniejszy od mojego poprzedniego ultrabooka z na sandy bridge.

Niestety cała seria jest wadliwa, wystarczy poczytać np ten wątek:

http://forum.notebookreview.com/sony-owners-lounge-forum/720737-official-vaio-pro-13-owners-lounge-s...

A przypadek że vaio jest głośny to przypadłość od lat, widocznie sony nie widzi problemu w tym że ich komputery są najgłośniejsze na rynku. To ja nie widzę sony jako producenta komputerów dla mnie.

catflower
Nowicjusz

Też tak miałem zaraz po zakupie. Zainstalowanie wszystkich aktualizacji vaio i upgrade do Windows 8.1 i cisza.

Tak naprawde nie wiem, która konkretnie aktualizacja pomogła.

Laptop kupiony na początku grudnia

profile.country.pl_PL.title
bart132
Poszukiwacz

Która aktualizacja pomogła? Aktualizacja biosu:

http://www.vaioblog.pl/problem-z-glosnym-wentylatorem-w-vaio-pro-mam-na-to-sposob/

Zapraszam na VAIOBlog.pl
profile.country.pl_PL.title
tomdm2
Poszukiwacz

"To ja nie widzę sony jako producenta komputerów dla mnie"

doczekałeś się :broken_heart: - od lutego 2014 tak, nastąpi cisza w fabrykach

Spring 2014 lineup ostatnimi komputerami Vaio z logo Sony

oficjalnie z Sony.net :anguished:

Tomasz