Podziel się wrażeniami!
Problem 1
Po przejściu komputera w stan uśpienia/hibernacji, a następnie wybudzeni przestaje działa sterowanie jasnością ekranu, ani przyciski na kawiaturze, ani ustawienia Windows nie dają żadnego efektu - pasej jasności się pojawia, widać zmiany wartości, jednak jasność samego ekranu nie zmienia się.
Automatyczna jasność ekranu w profilu zasilania jest wyłączona
System 8.1
System praktycznie świeży po instalacji, żadnego oprogramowania zewnętrznego, komputer mam od 2 tygodni
Po restarcie problem znika, aż do kolejego uśpienia komputera, i tak w kółko. Nie da się pracować.
Problem 2:
Zrywa się połączenie z siecią domową wifi, następnie nie da się do tej sieci podłączyć - nie jest ona wyświetlana w liście dostępnych sieci. W tym samym czasie reszta urządzeń w domu (wifi)
nie ma żadnego problemu z łącznośćią - pełen zasięg, pełna przepustowość. Na wszystkich urządzeniach jest pełen zasięg - na laptopie Sony max to 4 kreski - to ma być "najbadziej mobilny laptop" ? Eee PC który ma już 6 lat i pracuje na Win XP jakoś nie ma problemu z utrzymaniem stabilności połączenia...
Dzisiaj, po raz kolejny straciłem łączność wifi z siecią domową. W tym samym czasie wszystkie inne urzadzenia podłaczone do tej sieci działały bezproblemowo. Laptop złapał zasięg (wcześniej w ogóle nie widział ŻADNYCH sieci, nawet pomimo tego, że zwykle w zasięgu jest ich 4) dopiero 50 cm od routera. Konsola Playstation stoi zamknięta w szafie, 10 metrów dalej niż laptop i nie ma problemu z wifi...Czy tak zachowuje się mobilny sprzęt w 2013 roku? To już moje drugie zgłoszenie (ticket wysłany w zeszłym tygodniu - do tej pory NIKT się ze mną nie skontaktował, nie próbował rozwiązać problemu), miałem nadzieję, że przynajmniej tutaj dostanę jakąkolwiek odpowiedź. Laptop był wygraną w konkursie, na razie niestety jest jedynie powodem frustracji. Zastanawiam się co otrzymuje zwykły klient za cenę 3500 zł, bo na pewno nie jest to:
- sprzęt stabilny ani godny zaufania - nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy gubię wifi np. na lotnisku sprawdzając loty lub przechodząc przez odprawę online - w systemie nie ma żadnej możliwości wymuszenia przeszukania sieci ani sprawdzenia powodu dlaczego jej nie ma na oknie dostępnych połączeń
- przetestowany - problem gubienia zasięgu i problemami z jasnością dotyczy praktycznie każdego modelu Sony Vaio - wystarczy poczytać anglojęzyczne fora. Mój model jest na rynku conajmniej PÓŁ roku i nadal nie zostały rozwiązane tak rażące niedociągnięcia
- mobilny - nie działa większość sieci, znika łączność, zasięg jest żenująco słaby - w 3 z 4 odwiedzonych przeze mnie miejsc (kawiarnia, praca, znajomi) były problemy z siecią, podczas gdy telefon z Androidem wszędzie łapał pełen zasięg i łączył się bez problemu
Do tej pory wydawało mi się, że laptopy Sony to wyższa półka, piękne wykończenie, najlepsze podzespoły i pomoc techniczna - jakieś 9 lat temu miałem okazję długo pracować na takiej maszynie i miłe wrażenie pozostało aż do tej pory. Cieszy mnie bardzo, że wyleczłem się teraz z tego złudzenia za darmo. Ubolewam, że nagroda mnie nie cieszy, ale za to wszycy moi znajomi być może nie popełnią takiego błedu i nie zakupią nic z serii Vaio, bo jak do tej pory jedyne co ten sprzęt robi dobrze to wygląda na stole. Z wielką ulgą oddałbym go do sklepu, niestety nie posiadam paragonu, faktury ani żadnych innych dokumentów, a na formalności z organizatorem konkursu nie chcę tracić czasu. Wielki, wielki wstyd Sony.
Zapomniałem dodać, model ma jedną istotną zaletę - bardzo długo trzyma na baterii, chociaż to w sumie nie sztuka, jeśli przez większość czasu ekran ma najniższy możliwy poziom podświetlenia (nie da się go zmienić) a z wifi nie można korzystać...
Z wifi i nowymi modelami VAIO to jest niestety szerszy problem. Na wielu forach można łatwo znaleźć narzekania na fatalną łączność wifi w nowych laptopach Sony VAIO. Choć oczywiście narzekania o niczym ostatecznie nie przesądzają - jednak mamy dowód tego, że Sony rzeczywiście ma z tym problem.
Chodzi o to, że posiadacze modeli VAIO Pro, Duo oraz Fit mogą liczyć na otrzymanie zewnętrznej karty wifi USB, którą Sony rozsyła jako "rozwiązanie tymczasowe". Oczywiście nie od razu, bo początkowy kontakt z suportem zawsze łączy się z przejściem przez standardowe wmawianie użytkownikowi, że problem jest po jego stronie (proponuje się aktualizacje sterowników, patche, reinstalację itp.). Jednak w końcu karty wifi wysyłają.
Gdyby w ogóle nie było problemu z łącznością wifi w laptopach Sony VAIO, to by nie oferowali tych nieszczęsnych kart. Gdyby te problemy były udziałem jedynie jednostkowych, uszkodzonych laptopów - wtedy Sony sugerowałoby naprawę gwarancyjną lub wymianę. Jednak tego nie robią - rozdają karty w pełnej świadomości, że nowa linia VAIO ma jak na razie nierozwiązane przez Sony problemy z wifi.
Dodam jeszcze, że prawdopodobnie problemy z wifi ma też najnowszy model - Flip. Ale on akurat cierpi w tej chwili na inne dolegliwości (wadliwe, głośne wiatraki oraz problemy z ekranem dotykowym) więc na tym skupia się uwaga niezadowolonych użytkowników. Zresztą Sony wycofało wadliwe Flipy ze sklepów tłumacząc na forach, że ze względu na duży popyt ich zabrało 😉 To tylko przykład polityki informacyjnej tej firmy i ich podejścia do klienta.
Witam serdecznie,
marhof18 - dziękujemy bardzo za informację i mam nadzieję, że wspólnie postaramy się znaleźć najlepsze rozwiązanie dla tych problemów.
Odnośnie zmiany jasności ekranu, bardzo proszę zaktualizuj wszystkie sterowniki oraz aplikację dla Windows 8.1 dostępne pod poniższym linkiem:
http://www.sony.pl/support/pl/product/SVT1313S1ES/updates
W związku z problemem dotyczącym wifi, prosimy na początek o przeinstalowanie sterowników karty sieciowej. Jeżeli to nie rozwiąże problemu niezbędne będzie przeprowadzenie reinstalacji systemu.
W razie dalszych problemów z wifi konieczne będzie sprawdzenie komputera w serwisie. Proszę wtedy skontaktować się telefonicznie pod numerem telefonu 0 801 382 462 lub mailowo: customersupport.pl@eu.sony.com
Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że powyższe wskazówki będą pomocne.
Barbara_K
WItam serdecznie,
wszystkie możliwe aktualizacje pobrałem po przejściu na Windows 8.1 - miałem nadzieję, że to pomoże przy problemach wifi - sterownik pod 8.1 dla karty Qualcomma to 10.0.0.260, podczas gdy dla systemu 8.0 najnowszy dostępny był z ubiegłego roku. Nie rozwiązało to problemów sieciowych, wręcz jest jeszcze gorzej, ponieważ Microsoft w wersji 8.1 wyciął możliwośc "zapominania" konfiguracji poszczególnych sieci, obecnie jedynym możliwym sposobem by pozbyć się np. błędnie skonfigurowanej sieci jest użycie wiersza poleceń i komendy netsh - to nie żart Jest rok 2013 i najnowszy system Microsoftu wymaga od użytkownika znajomości linii komend, tak jak w pierwszych latach popularności systemów Unix... To dopiero jest postęp. Ale wracając do problemu (nie winię Sony za system operacyjny): Podejrzewałem problem z którąś z aplikacji Sony, miałem chyba rację - aby umożliwić zmianę jasności ekranu po tym jak Laptop wychodzi z trybu uśpienia należy usunąć/zmienić nazwę pliku:
C:\Program Files\Sony\VAIO Care\ESRV\sony_acpi_battery_input.dll
Ja z ostrożności dodałem do nazwy pliku prefix "OLD_" zamiast go usuwać, to wystarczyło. System nie może się dostać do tej biblioteki, jasnośc ekranu działa zawsze, po hibernacji, po uśpieniu, na baterii i na zasilaczu - ZAWSZE. Nie zauważyłem przy tym żaby coś innego się popsuło, Vaio Care dalej działa, nie wyświetla żadnego błędu.
Co do wifi - byłem przygotowany na sugestię reinstalacji systemu Wiem, że takie macie procedury, ale proszę wierzyć - system jest świeży, nie było w nim nic grzebane. Problemem nie jest sterownik jako taki, ale nieprawidłowe zarządzanie energią. System domyślnie może wyłączyć kartę bezprzewodową (będąc na baterii) w celu zaoszczedzenia energii, gdy karta nie jest żywana. Problem pojawia się przy ponownym uruchomieniu karty sieciowej - prawdopodobnie z pamięci nie są usuwane informacje o poprzednio podłączonej sieci wifi, i przez długi czas z daną siecią nie da się połączyć - niestety w połaczeniu z beznadzienym zarządzaniem wifi jakie daje Windows 8 (czy 8.1) daje to efekt że jesteśmy uziemieni do momentu aż system nie zapomni o tamtej sieci. Trwa to zwykle około 30 minut, restart czasem pomaga.
Jedyne co można zrobić na tym etapie to we właściwościach karty bezprzewodowej -> zarządzanie energią, wyłączyć opcję "Zezwalaj komputerowi na wyłaczenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii". Wpłynie to negatywnie na długość pracy na baterii, ale lepsze to niż brak możliwości jakiejkolwiek pracy z powodu braku sieci.
Po zastosowaniu tego rozwiązania problem nadal występuje, jednak zdecydowanie rzadziej - wczoraj ani razu.
Sprawdzenie w serwisie wiele nie da, problemy z zasięgiem dotyczą większości laptopów Vaio, niestety. Albo antena wifi znajduje się w jakimś nieprzemyślanym miejscu, albo uzyte materiały obudowy (jakiś stop magnezu/aluminium, cudo jakieś ) skutecznie osłabiają sygnał - tego żadna naprawa nie przeskoczy. Iphone też kiedyś miał skopaną antenę, wystarczyło go odpowiednio chwycić i tracił cały zasięg...
Po zastosowaniu powyższych 2 sztuczek całośc jakoś "ujdzie". Gdyby tylko jeszcze Microsoft dodał narzędzie do zarządzania łącznością bezprzewodową - wystarczy "dodać" to co zostało wycięte z Windows 7 to byłoby całkiem nieźle, "prawie" tak dobrze jak w Asusie Eee Pc, który potrafi złapać zasięg z moim wifi kiedy siedzę w aucie 50 m od bloku (a mieszkam na ostatnim piętrze).
Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że powyższe wskazówki będą pomocne
Marcin_H
Mniej więcej ten sam obraz całości wyłonił mi się po kilku dniach poszukiwań rozwiązania problemu. Nie interesowałem się wcześniej linią Vaio, nie lubię przepłacać i w przypadku laptopów uważam że wybór jest na tyle duży, że spokojnie mógłbym znaleźć coś dla siebie za połowę wartości obecnego sprzętu. Przeżyłem spory szok, jak zorientowałem się jak duża jest skala problemu i ignorancji ze strony Sony.
Byłoby by miło, jakbym otrzymał kartę wifi na usb, jednak biorąc pod uwagę że w moim modelu są tylko 2 porty usb... cięzko mówić o idealnym rozwiązanie + dochodzi do tego zwiększone zużycie energii.
Posiadam jeszcze 2 produkty Sony: konsolę Playstation 3 z której jestem bardzo zadowolony - solidny sprzęt i brak problemów z wifi oraz kamerkę Action Cam hdr-as15 z której również jestem zadowolony i mogę ją z czystym sumieniem polecić. Szkoda, że poszczególne linie produktów tak bardzo różnią się jeśli chodzi o jakość i solidność.
rapid wake - dioda gasnie
zwykle uspienie- dioda ciagle miga
co do zmiany nazwy biblioteki to testuje
Witam serdecznie, a moim laptopie sony vaio sve14a2m6eb po zainstalowaniu systemy windows 8.1 występuje identyczny problem z jasnościa ekrany tj. po zminaie jasności przy użyciu skrótu klwiszowego Fn F6, ekran chwilowo sie rozjasnia po czym znowy przygasa. Czy moge prosic o pomoc również w tej kwestii?
Pozdrawiam
Witam, posiadam podobny problem z wi-fi.
Proszę o kontakt mailowy (michalina1361@wp.pl) w celu wymianu doświadczeń, ewentualnie wspólnego rozwiązania problemu.