Podziel się wrażeniami!
Witam,
czy ktoś może mi podesłać link gdzie ściągnę najnowsze oprogramowanie "Quick Web Access" do Vaio VPCEB3S1E/BQ?
Pozdrawiam
Zobacz tutaj: http://support.vaio.sony.eu/computing/v ... px?l=pl_PL
Musisz tylko podać model swojego laptopa lub numer seryjny
Tutaj nie ma.
a korzystałes z Vaio update które masz w systemie?
Vaio Update nie wykrywa do uaktualnienia Quick Web Access ponieważ nie mam go w ogóle zainstalowanego.
Chodzi o to, że zrobiłem reinstalację systemu. Nie użyłem jednak partycji "System recovery" tylko płyty CD z "czystym" systemem, ponieważ uważam, że na fabrycznej instalacji Windowsa Sony zbyt dużo dał niepotrzebnego oprogramowania. Teraz wszystko sam muszę instalować, to co uważam za potrzebne, a w tym między innymi znajduje się właśnie Quick Web Access.
W takim razie skoro nie używałeś partycji Recovery do przywracania to warto jej użyć teraz. Następnie wyłącz z autostartu to z czego nie będziesz korzystać, odinstaluj Nortona i McAffe i system będzie hulał. Dzięki temu będziesz miał wszystkie potrzebne funkcje w Swoim VAIO.
A tak przy okazji: które oprogramowanie od Sony uważasz za niepotrzebne?
Między innymi to o którym wspomniałeś. Również oprogramowanie od Adobe uważam za niepotrzebne. Jest wiele innych darmowych programów graficznych, które pożerają mniej zasobów systemowych.
Jeżeli chodzi o programy od Sony to za zbędne uważam wszelkie związane z tworzeniem kopii bezpieczeństwa. Sam umiem zadbać o prawidłową konfigurację systemu.
Po prostu nie lubię jak ktoś mi z góry narzuca jakie oprogramowanie mam mieć zainstalowane na swoim laptopie.
Moja ocena:
Remote Play with Playstation 3 - bo nie mam konsoli
Vaio Care - bo problemy rozwiązuję sam
Vaio Gate - zbędny gadżet na pulpicie - od tego mam menu Start lub po prostu ikony na pulpicie. Poza tym kopia z Mac-a
Vaio Smart Network - karty sieciowe czy bezprzewodowe potrafi samodzielnie włączyć Windows
Vaio Power Managment - program słuszny, ale Windows 7 ma już opcję oszczędnego sterowania zasilaniem
Vaio Location Utility, Event Service - tego nie instaluję bo sama nazwa wskazuje na bezużyteczną wartość
Jedyne programy, które są mi potrzebne od Vaio to:
-sterowniki karty graficznej, aczkolwiek samemu też można ściągnąć
-vaio update - żeby sam aktualizował sterowniki karty graficznej
-vaio quick web access - brawo dla programistów Vaio za dobry pomysł! (wciąż szukam odrębnej instalacji tego programu)
i tyle...
Oprócz tego pozbyłeś się też świetnych PMB Vaio Edition i Media Gallery: nie ma ich wersji instalacyjnych do pobrania nawet z Vaio-Link. Podobnie jak nie nie można ściągnąć niczego co przywróci Ci tryb WEB. Zatem ponawiam propozycję: użyj partycji Recovery, której mam nadzieję, ze nie usunąłeś i przywróć oryginalny soft.
Ew jeśli partycja Recovery "poległa w boju" użyj płyt Recovery lub innej kopii dysku skoro jak piszesz "sam umiesz zadbać o właściwą konfigurację oraz za zbędne uważasz te od tworzenia kopii bezpieczeństwa"
Co do VAIO Care i innych: narzędzia np do defragmentacji rejestru musisz zainstalować osobno, być może wybierzesz soft firmy Auslogic- bezpłatny i ograniczony lub płatny. Tylko, że wtedy wydasz pieniądze na to, co miałeś już dodane z systemem.
Pozostałem programy można było po prostu wyłączyć z autostartu (Vaio Gate) lub odinstalować (pozostałe). Czy to nie prostsze rozwiązanie niż format i poszukiwanie softu?
pkoni napisał(a):
Oprócz tego pozbyłeś się też świetnych PMB Vaio Edition i Media Gallery: nie ma ich wersji instalacyjnych do pobrania nawet z Vaio-Link.
pkoni napisał(a):
Podobnie jak nie nie można ściągnąć niczego co przywróci Ci tryb WEB.
pkoni napisał(a):
Ew jeśli partycja Recovery "poległa w boju" użyj płyt Recovery lub innej kopii dysku
pkoni napisał(a):
skoro jak piszesz "sam umiesz zadbać o właściwą konfigurację oraz za zbędne uważasz te od tworzenia kopii bezpieczeństwa"
pkoni napisał(a):
Czy to nie prostsze rozwiązanie niż format i poszukiwanie softu?
O programach dostępnych na VAIO są odpowiednie wątki na naszym forum oraz kanał na youtube o nazwie lwasacz.
Masz podane gotowe rozwiązanie Twojego problemu włączające pozbycie się oprogramowania, którego nie chcesz mieć (masz do tego jak najbardziej prawo, zalecam jednak zapoznanie się z nim bo jak widzisz pochopnie podejmowane decyzje mogą być kłopotliwe). Jest to jedyne skuteczne wyjście z sytuacji.
Jeśli maiłbyś problemy z dostępem do partycji Recovery znajdziemy i na to sposób.