anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Skąd ściągnąć Quick Web Access

awiator
Początkujący

Skąd ściągnąć Quick Web Access

Witam,
czy ktoś może mi podesłać link gdzie ściągnę najnowsze oprogramowanie "Quick Web Access" do Vaio VPCEB3S1E/BQ?
Pozdrawiam

13 ODPOW. 13
profile.country.pl_PL.title
destin6
Poszukiwacz

Zobacz tutaj: http://support.vaio.sony.eu/computing/v ... px?l=pl_PL
Musisz tylko podać model swojego laptopa lub numer seryjny ;)

awiator
Początkujący

Tutaj nie ma.

piotrekk
Początkujący

a korzystałes z Vaio update które masz w systemie?

awiator
Początkujący

Vaio Update nie wykrywa do uaktualnienia Quick Web Access ponieważ nie mam go w ogóle zainstalowanego.
Chodzi o to, że zrobiłem reinstalację systemu. Nie użyłem jednak partycji "System recovery" tylko płyty CD z "czystym" systemem, ponieważ uważam, że na fabrycznej instalacji Windowsa Sony zbyt dużo dał niepotrzebnego oprogramowania. Teraz wszystko sam muszę instalować, to co uważam za potrzebne, a w tym między innymi znajduje się właśnie Quick Web Access.

pkoni-----
Początkujący

W takim razie skoro nie używałeś partycji Recovery do przywracania to warto jej użyć teraz. Następnie wyłącz z autostartu to z czego nie będziesz korzystać, odinstaluj Nortona i McAffe i system będzie hulał. Dzięki temu będziesz miał wszystkie potrzebne funkcje w Swoim VAIO.

A tak przy okazji: które oprogramowanie od Sony uważasz za niepotrzebne?

awiator
Początkujący

Między innymi to o którym wspomniałeś. Również oprogramowanie od Adobe uważam za niepotrzebne. Jest wiele innych darmowych programów graficznych, które pożerają mniej zasobów systemowych.
Jeżeli chodzi o programy od Sony to za zbędne uważam wszelkie związane z tworzeniem kopii bezpieczeństwa. Sam umiem zadbać o prawidłową konfigurację systemu.
Po prostu nie lubię jak ktoś mi z góry narzuca jakie oprogramowanie mam mieć zainstalowane na swoim laptopie.

Moja ocena:
Remote Play with Playstation 3 - bo nie mam konsoli
Vaio Care - bo problemy rozwiązuję sam
Vaio Gate - zbędny gadżet na pulpicie - od tego mam menu Start lub po prostu ikony na pulpicie. Poza tym kopia z Mac-a
Vaio Smart Network - karty sieciowe czy bezprzewodowe potrafi samodzielnie włączyć Windows
Vaio Power Managment - program słuszny, ale Windows 7 ma już opcję oszczędnego sterowania zasilaniem
Vaio Location Utility, Event Service - tego nie instaluję bo sama nazwa wskazuje na bezużyteczną wartość

Jedyne programy, które są mi potrzebne od Vaio to:
-sterowniki karty graficznej, aczkolwiek samemu też można ściągnąć
-vaio update - żeby sam aktualizował sterowniki karty graficznej
-vaio quick web access - brawo dla programistów Vaio za dobry pomysł! (wciąż szukam odrębnej instalacji tego programu)
i tyle...

pkoni-----
Początkujący

Oprócz tego pozbyłeś się też świetnych PMB Vaio Edition i Media Gallery: nie ma ich wersji instalacyjnych do pobrania nawet z Vaio-Link. Podobnie jak nie nie można ściągnąć niczego co przywróci Ci tryb WEB. Zatem ponawiam propozycję: użyj partycji Recovery, której mam nadzieję, ze nie usunąłeś i przywróć oryginalny soft.
Ew jeśli partycja Recovery "poległa w boju" użyj płyt Recovery lub innej kopii dysku skoro jak piszesz "sam umiesz zadbać o właściwą konfigurację oraz za zbędne uważasz te od tworzenia kopii bezpieczeństwa"

Co do VAIO Care i innych: narzędzia np do defragmentacji rejestru musisz zainstalować osobno, być może wybierzesz soft firmy Auslogic- bezpłatny i ograniczony lub płatny. Tylko, że wtedy wydasz pieniądze na to, co miałeś już dodane z systemem.

Pozostałem programy można było po prostu wyłączyć z autostartu (Vaio Gate) lub odinstalować (pozostałe). Czy to nie prostsze rozwiązanie niż format i poszukiwanie softu?

awiator
Początkujący

pkoni napisał(a):

Oprócz tego pozbyłeś się też świetnych PMB Vaio Edition i Media Gallery: nie ma ich wersji instalacyjnych do pobrania nawet z Vaio-Link.

Możesz mi opisać te programy - ich cechy, zalety i wady?

pkoni napisał(a):

Podobnie jak nie nie można ściągnąć niczego co przywróci Ci tryb WEB.

Co mam przez to rozumieć? Że nie będę miał już opcji przeglądarki internetowej bez uruchamiania systemu?

pkoni napisał(a):

Ew jeśli partycja Recovery "poległa w boju" użyj płyt Recovery lub innej kopii dysku

Nie poległa.

pkoni napisał(a):

skoro jak piszesz "sam umiesz zadbać o właściwą konfigurację oraz za zbędne uważasz te od tworzenia kopii bezpieczeństwa"

Hipokryzja?

pkoni napisał(a):

Czy to nie prostsze rozwiązanie niż format i poszukiwanie softu?

Nie rozumiesz. Nie akceptuję jak mi ktoś coś narzuca. Pisałem już o tym.

pkoni-----
Początkujący

O programach dostępnych na VAIO są odpowiednie wątki na naszym forum oraz kanał na youtube o nazwie lwasacz.

Masz podane gotowe rozwiązanie Twojego problemu włączające pozbycie się oprogramowania, którego nie chcesz mieć (masz do tego jak najbardziej prawo, zalecam jednak zapoznanie się z nim bo jak widzisz pochopnie podejmowane decyzje mogą być kłopotliwe). Jest to jedyne skuteczne wyjście z sytuacji.

Jeśli maiłbyś problemy z dostępem do partycji Recovery znajdziemy i na to sposób.