anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Skąd ściągnąć Quick Web Access

awiator
Początkujący

Skąd ściągnąć Quick Web Access

Witam,
czy ktoś może mi podesłać link gdzie ściągnę najnowsze oprogramowanie "Quick Web Access" do Vaio VPCEB3S1E/BQ?
Pozdrawiam

13 ODPOW. 13
piotrekk
Początkujący

awiator napisał(a):

pkoni napisał(a):

Oprócz tego pozbyłeś się też świetnych PMB Vaio Edition i Media Gallery: nie ma ich wersji instalacyjnych do pobrania nawet z Vaio-Link.

Możesz mi opisać te programy - ich cechy, zalety i wady?

Picture Motion Browser - program do edycji i zarzadzania zdjeciami,filmami w bardzo prosty sposób a takze do tworzenia filmów w jakosci HD
http://www.youtube.com/watch?v=QDXfOA12jr4

Media Gallery - to prosty i zabawny sposób na korzystanie z ulubionych multimediów Ten odtwarzacz nośników umożliwia porządkowanie zdjęć, filmów i utworów muzycznych według daty i wydarzenia, zapewniając łatwe przeglądanie zawartości. Poprzez zapisywanie preferencji użytkownika gwarantuje więcej radości korzystania.
Naciśnij przycisk VAIO który znajduje sie na obudowie, by przejść od razu do programu Media Gallery Automatycznie organizuj multimedia w wydarzenia, by mieć do nich szybki dostęp i łatwo je przeglądać – przeszukuj bibliotekę zawierającą materiały z wakacji, ślubów, imprez i innych okazji
Otrzymuj rekomendacje dotyczące zdjęć, filmów i muzyki ze swojej biblioteki internetowej, zawierające łącza You Tube odnoszące się do twoich ulubionych piosenek
Odtwarzaj muzykę pasującą do twojego nastroju za pomocą zautomatyzowanych list odtwarzania wykorzystujących twoje preferencje – słuchaj określonych stylów muzyki o konkretnej porze dnia
Ponownie odkryj swoją kolekcję zdjęć, filmów domowych i kompilacji muzycznych z przeszłości – dzięki programowi Media Gallery
http://www.youtube.com/watch?v=_DlDJDphYBU

Program Media Gallery pozwala takze na obsługe za pomoca gestów czyt. jednym ruchem reki zmienisz utwór, przerzucisz zdjecie:)

http://www.youtube.com/watch?v=n7ZbyL7boMs

BioComp
Początkujący

awiator napisał(a):

Po prostu nie lubię jak ktoś mi z góry narzuca jakie oprogramowanie mam mieć zainstalowane na swoim laptopie.

Prawda. W dodatku całość tak bardzo obciąża Windows, że można czekać i czekać aż wszystko zostanie załadowane... No później też fajnie muli - jak system używany z rok bez defragmentacji... I zajmuje miejsce na HDD.

awiator napisał(a):

Moja ocena:
Vaio Smart Network - karty sieciowe czy bezprzewodowe potrafi samodzielnie włączyć Windows
Vaio Power Managment - program słuszny, ale Windows 7 ma już opcję oszczędnego sterowania zasilaniem

No niestety w tym przypadku pozwolę się nie zgodzić. Windows na pewno nie ma funkcji "Battery Care Functions", dzięki której bateria zużywa się przynajmniej o 50% mniej (o ile używamy tej funkcji z głową, co polega na włączaniu funkcji po załadowaniu baterii i ustawienie poziomu ponownego ładowania na 80% lub 50%, po czym wyłączenie jej po całkowitym rozładowaniu baterii). Funkcja ta "oszczędza" baterii ciągłego jej doładowywania w przypadku gdy nasz laptop przeważnie jest podłączony do sieci elektrycznej. Komputer czeka, aż bateria zostanie rozładowana do 80% lub 50% i dopiero wtedy ją ładuje (należy jednak wyłączyć po całkowitym rozładowaniu baterii i włączyć po jej pełnym naładowaniu - mogła by być bardziej "zautomatyzowana"). Dzięki temu (przy ustawieniu np. 50%) bateria nigdy nie zostanie "doładowywana" gdy tylko jej poziom naładowania spadnie np. o 1% co często bez uruchomienia tej funkcji mi się zdarzało (przy ciągłym podłączeniu komputera do sieci elektrycznej). Znakomite rozwiązanie.

awiator napisał(a):

Vaio Smart Network - karty sieciowe czy bezprzewodowe potrafi samodzielnie włączyć Windows

W zasadzie prawda. Z VSN wolniej uruchamia się Windows 7 (ekran "Zapraszamy" potrafi sobie trochę poświecić) natomiast może on oszczędzić trochę baterii bo pozwala na szybkie i bezproblemowe włączanie i wyłączanie modułu Bluetooth. Bez VSN można tego dokonywać jedynie poprzez Menedżer Urządzeń w Windows co jest czasochłonne i mniej wygodne. Można też wyłączać i włączać moduł Bluetooth przez np. przycisk od Wi-Fi na obudowie, ale wtedy często pozbawiamy się też Wi-FI.

awiator napisał(a):

-sterowniki karty graficznej, aczkolwiek samemu też można ściągnąć

Można. Ale niestety inne sterowniki niż te Sony gryzą się zwykle z usługą Vaio Event i później jest wysyp postów na forum że dodatkowe przyciski (w tym możliwość zmiany głośności czy jasności podświetlenia matrycy) poległy... Chociaż tutaj wielki minus dla Sony.

Co do Web Quick to nie jest rozwiązanie programistów Sony tylko firmy Splashtop Inc. (dawniej DeviceVM Inc.) i występuje również w komputerach innych marek pod różnymi nazwami (np. Acer Insta-boot, Asus ExpressGate, Dell Latitude ON, HP QuickWeb, Lenovo QuickStart, LG Smart ON no i Sony QuickWeb.) Dzięki za pomoc lio bo coś mi zjadło mojego Splashtop'a... Ten co podałeś trochę wolniej wyłapuje sieć ( za to kontrolka Wi-Fi gdy coś ściąga miga ;) ) ale działa. Dzięki.
http://www.acid19.linuxpl.com/neotech/Web.jpg

PS. Kiedyś zadałem pytanie na tym forum, czy WEB znajduje się na partycji dysku i czy w przypadku wymiany dysku, nadal będę posiadał Splashtop. Innymi słowy, czy po wymianie dysku na nowy, nadal WEB będzie działać. Ktoś odpisał (mający wyższą rangę na forum) że miał takie pytanie od klienta i że będzie działać. Dysku nie wymieniłem (chociaż planuję) mimo to funkcja przestała działać (nie wiem z jakiego powodu - poradziłem sobie dzięki linkom lio) Mimo wszystko, tak dla upewnienia, zapytam - jak zainstalować (i czy się da) Splahstop na nowym dysku? Trzeba montować partycję ze Sphastopem na nowym dysku, czy wystarczy go zainstalować jak to teraz zrobiłem w przypadku jego awarii?

mieszk3
Początkujący

Co do Battery Care to ta opcja ma inne zadanie, nie ograniczanie dodladowywania, tylko ogranicza ladowanie do 100%. Ogniwa Litowo-jonowe nie lubia byc naladowane na 100%, podobnie jak nie lubia byc rozladowane do 0% (to je niszczy). Gdyby BC dzialalo jak opisujesz (czyli laduje do 100% ale dopiero od 80%) to by bylo super, ale tak nie jest niestety. Twoje rozwiazanie wymaga ciaglego jej wlaczania i wylaczania wiec odpada jak dla mnie.

BioComp
Początkujący

mieszk3 napisał(a):

Co do Battery Care to ta opcja ma inne zadanie, nie ograniczanie dodladowywania, tylko ogranicza ladowanie do 100%. Ogniwa Litowo-jonowe nie lubia byc naladowane na 100%, podobnie jak nie lubia byc rozladowane do 0% (to je niszczy). Gdyby BC dzialalo jak opisujesz (czyli laduje do 100% ale dopiero od 80%) to by bylo super, ale tak nie jest niestety. Twoje rozwiazanie wymaga ciaglego jej wlaczania i wylaczania wiec odpada jak dla mnie.

Zgadza się. Ale używając tej funkcji w taki sposób, w jaki ja to opisuję, mimo wszystko zapobiegamy "doładowywaniu" baterii, gdyż nie będzie ona ładowana aż do momentu w którym stopień rozładowania przekroczy np. 50% 😆 Co do tego ładowania... Litowo-Jonowe jak najbardziej lubią być ładowane na 100%, za to bardzo nie lubią doładowywania (z przeładowaniem włącznie). U dwóch znajomych baterie służyły im niecały rok, ale oni non stop doładowywali baterie jak tylko znajdowali wolny kontakt (jeden znajomy ma dokładnie taki sam komputer jak ja kupowany w tym samym czasie i tym samym sklepie). Nie używał Battery Care i non stop doładowywał. Bateria padła - efekt pamięciowy ją dobił (mimo wszystko jest pomimo iż to ogniwo Litowo-Jonowe). Bateria padała stopniowo, choć dość szybko - w ciągu dwóch miesięcy - nie udało się jej już nawet zbytnio zregenerować specjalnymi programami. U mnie bateria trzyma się całkiem dobrze do dzisiaj i śmiało wytrzymuje 3,5h - z tym że ja używam Battery Care po swojemu i baterię ładuję według swojej metody - gdy już raz odłączę od gniazdka komputer, to wyłączam Battery Care rozładowuje baterię niemal do 0% po czym ładuję ją na full ponownie i włączam Battery Care. Wydaje się że to dużo zachodu w teorii, ale w praktyce wcale nie. Sporadycznie zdarza mi się doładować, gdzie nie ma warunków do korzystania z gniazdka, a baterii już jest na tyle mało że ładuje ją na zapas. Ale to sytuacje sporadyczne.