anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

komputer zawiesza sie i piszczy!pomocy!

magdazzz
Początkujący

komputer zawiesza sie i piszczy!pomocy!

Witam posiadam Vaio VGN-FE660G. od jakiegoś tygodnia komputer po wlaczeniu dziala kilka minut i zawiesza sie!po kilkukrotnym kliknieciu obojetnie jakiego przycisku piszczy! Dziala tylko reset!
Chcialam zrobic format dysku przez Vaio Recovery, jednak najpierw musze nagrac 2 plyty dvd z przywracanie systemu (Recovery Disc). W czasie ich nagrywanie oczywiscie komp sie zawiesza i nie moge ich nagrac!!! co mam robic????

28 ODPOW. 28
Creatoor
Początkujący

Miałem podobny problem. Zmuszony byłem uratować dane zapisane na dysku. Kupiłem więc przenośną kieszeń do twardego, wymontowałem z laptopa niesforny dysk, wsadziłem do kieszeni i podłączyłem do stacjonarnego kompa zrucając wszystko co potrzebne (ustawienia programów pocztowych, zainstalowanych programów, dane itp...). Potem sformatowałem go i ponownie wsadziłem do laptopa. Na nowo zainstalowałem system operacyjny i przerzuciłem zachowane dane. Co prawda zajęło mi to sporo czasu ale się opłaciło. Miałem jeszcze wersję skorzystania z usług serwisu, ale powiedzieli, że to nie awaria kompa lecz systemu i zawołali 250 zł. To im podziękowałem.

magdazzz
Początkujący

Hej dzieki za info! Mam jeszcze jedno pytanie, bo wszystkie dane na szczescie wczesniej zgralam na przenosny dysk, ale nie mam systemu operacyjnego na płycie. Kupujac lapka nie dostalam zadnych plyt! Czy jak wgram inny to komp bedzie dzialal tak jak wczesniej?nie bedzie zadnych problemów? Czy ten system mozna skads pobrac?

Creatoor
Początkujący

magdazzz napisał(a):

Kupujac lapka nie dostalam zadnych plyt! Czy jak wgram inny to komp bedzie dzialal tak jak wczesniej?nie bedzie zadnych problemów? Czy ten system mozna skads pobrac?

Ups! :(
A jaki był to system? Jak Linux to nie wiem, jak Windows to jak wgrasz taki sam jak był to nie powinno być problemów, tylko pobrać to go nie pobierzesz. Czeka Cię zakup. Kupowałaś nowy sprzęt czy używany? Jak nowy to nie ma takiej opcji, żeby nie było płyt, a jak używany to skontaktuj się z poprzednim włascicielem. System operacyjny to jedno a sterowniki (od biedy można ściągnąć)?

magdazzz
Początkujący

Laptopa kupilam nowego w USA z systemem Win XP Professional! NA lapku jest naklejka oryginalna Windowsa z kluczem, numerem seryjnym itp. Plyta byla tylko z jakims programem do zdjec i filmow! A jak sie spytalam o system operacyjny to powiedzieli ze jest na stale w kompie! I teraz jak go sformatowac skoro nie moge nagrac tych plyt z systemem? Plyta nagrywa sie tylko na jakies 20% no i zawiesza sie wszystko! Jak przeloze dysk twardy do innego laptopa lub kieszeni to cos to zmieni? Bede mogla nagrac plyty?

Creatoor
Początkujący

Szczerze mówiąc to zmienia postać rzeczy. Jeśli masz na niego papiery to najlepiej byłoby zwrócić się to serwisu Sony. To, że nie dostałaś płyty z Windowsem to kant. Dobrze, że chociaż masz naklejkę na kompie. Co prawda gwarancja raczej nie obejmie tego bo to sprzęt z USA ale to chyba jedyne rozsądne wyjście - Serwis Sony. Możesz oczywiście skorzystać z usług informatyka i założę się, że problem naprawi ale to na dłuższą metę nie jest rozwiązanie.

magdazzz
Początkujący

I chyba tak zrobie! nic innego nie wymysle! mam nadzieje ze w serwisie maja oryginalne oprogramowanie do mojego modelu! Dzieki serdeczne! pozdrawiam!

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Creatoor napisał(a):

To, że nie dostałaś płyty z Windowsem to kant.

Żaden kant, wszystko jest na partycji fabrycznej, a nagrywanie dysków to taka asekuracja.

Magda czy dysk twardy miałaś podzielony na partycje czy tylko jedna systemową C?
Czy chcesz ratować dane z dysku czy nie ma takiej konieczności?

magdazzz
Początkujący

Mam jeden dysk C bez zadnych partycji! Danych nie musze uratowac bo te najwazniejsze mam zgrane!

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Zaraz po starcie kompa zanim zacznie ładować system przytrzymaj wciśnięty klawisz F10, jeżeli partycja fabryczna jest OK w tym momencie powinien sie zacząć proces stawiania systemu na nowo.