Podziel się wrażeniami!
Witam posiadam Vaio VGN-FE660G. od jakiegoś tygodnia komputer po wlaczeniu dziala kilka minut i zawiesza sie!po kilkukrotnym kliknieciu obojetnie jakiego przycisku piszczy! Dziala tylko reset!
Chcialam zrobic format dysku przez Vaio Recovery, jednak najpierw musze nagrac 2 plyty dvd z przywracanie systemu (Recovery Disc). W czasie ich nagrywanie oczywiscie komp sie zawiesza i nie moge ich nagrac!!! co mam robic????
Miałem podobny problem. Zmuszony byłem uratować dane zapisane na dysku. Kupiłem więc przenośną kieszeń do twardego, wymontowałem z laptopa niesforny dysk, wsadziłem do kieszeni i podłączyłem do stacjonarnego kompa zrucając wszystko co potrzebne (ustawienia programów pocztowych, zainstalowanych programów, dane itp...). Potem sformatowałem go i ponownie wsadziłem do laptopa. Na nowo zainstalowałem system operacyjny i przerzuciłem zachowane dane. Co prawda zajęło mi to sporo czasu ale się opłaciło. Miałem jeszcze wersję skorzystania z usług serwisu, ale powiedzieli, że to nie awaria kompa lecz systemu i zawołali 250 zł. To im podziękowałem.
Hej dzieki za info! Mam jeszcze jedno pytanie, bo wszystkie dane na szczescie wczesniej zgralam na przenosny dysk, ale nie mam systemu operacyjnego na płycie. Kupujac lapka nie dostalam zadnych plyt! Czy jak wgram inny to komp bedzie dzialal tak jak wczesniej?nie bedzie zadnych problemów? Czy ten system mozna skads pobrac?
magdazzz napisał(a):
Kupujac lapka nie dostalam zadnych plyt! Czy jak wgram inny to komp bedzie dzialal tak jak wczesniej?nie bedzie zadnych problemów? Czy ten system mozna skads pobrac?
Laptopa kupilam nowego w USA z systemem Win XP Professional! NA lapku jest naklejka oryginalna Windowsa z kluczem, numerem seryjnym itp. Plyta byla tylko z jakims programem do zdjec i filmow! A jak sie spytalam o system operacyjny to powiedzieli ze jest na stale w kompie! I teraz jak go sformatowac skoro nie moge nagrac tych plyt z systemem? Plyta nagrywa sie tylko na jakies 20% no i zawiesza sie wszystko! Jak przeloze dysk twardy do innego laptopa lub kieszeni to cos to zmieni? Bede mogla nagrac plyty?
Szczerze mówiąc to zmienia postać rzeczy. Jeśli masz na niego papiery to najlepiej byłoby zwrócić się to serwisu Sony. To, że nie dostałaś płyty z Windowsem to kant. Dobrze, że chociaż masz naklejkę na kompie. Co prawda gwarancja raczej nie obejmie tego bo to sprzęt z USA ale to chyba jedyne rozsądne wyjście - Serwis Sony. Możesz oczywiście skorzystać z usług informatyka i założę się, że problem naprawi ale to na dłuższą metę nie jest rozwiązanie.
I chyba tak zrobie! nic innego nie wymysle! mam nadzieje ze w serwisie maja oryginalne oprogramowanie do mojego modelu! Dzieki serdeczne! pozdrawiam!
Creatoor napisał(a):
To, że nie dostałaś płyty z Windowsem to kant.
Mam jeden dysk C bez zadnych partycji! Danych nie musze uratowac bo te najwazniejsze mam zgrane!
Zaraz po starcie kompa zanim zacznie ładować system przytrzymaj wciśnięty klawisz F10, jeżeli partycja fabryczna jest OK w tym momencie powinien sie zacząć proces stawiania systemu na nowo.