Podziel się wrażeniami!
Przymierzam się do kupna laptopa i jestem zainteresowany modelem VGN FW 41E polecacie ten sprzęt? czy może wybrać inny model? Chciałbym aby cena nie przekroczyła 4000zł.
P.S. Głownie laptop jest mi potrzebny do przerabiania zdjęć no i wiadomo jakiś "lepszych" gier
Ten EA3L1E to 14 jest
a który model z seri EB polecasz?
mrrr napisał(a):
Ten EA3L1E to 14 jest
a który model z seri EB polecasz?
Poszukuje laptopa o przekątnej 13 lub 13,3 cali aby miał baterie która będzie długo trzymać. Będę go używał do AutoCad-a , filmów, internetu, oprogramowania geologiczno-środowiskowego, obróbka zdjęć i filmów. Co polecacie?? Mój budżet maks. 5100 zł
Tylko Z13M - niestety mocno przekracza budżet.
No chyba, że uda Ci się jeszcze gdzieś znaleźć Z12.
a dokładniej jaki model
Z13M to TEN
A Z12 to TEN
chyba kupię tego maca
B4rtek napisał(a):
chyba kupię tego maca
MacBook Pro 13" nijak sięma do zaproponowanej Tobie Z-tki.
Po pierwsze parametry: Procesory Core 2 Duo są o wiele mniej wydajnymi jednostkami niż najnowsza linia intela czyli Core i3/i5/i7. Core i5-520 w modelu Z12 lub i5-460 z Z13 to procesory dużo szybsze. Do tego należy dodać układ graficzny: GeForce GT330 z 1GB RAM kontra GeForce 320 z 256 MB- dwie różne ligi.
Pozostaje jeszcze jedna kwestia: w komputerach mamy teraz szybkie procesory, karty graficzne itd. Ale to, co ogranicza wydajność to dysk twardy- w Z12 - Z13 masz po dwa dyski SSD! Kiedy standardowy dysk 7200 rpm uzyska transfer na poziomie 75-80 MB/s to dysk w VAIO Z to 200-250MB/s! Do tego brak części mechanicznych ogranicza praktycznie do zera możliwość utraty danych z powodu uszkodzenia mechanicznego. A przecież dane zgromadzone w laptopie są bezcenne.
Jak się domyślam wybierasz 13" komputer ze względu na mobilność, prawda? Zatem zgodzisz się ze mną, że o 30% niższa masa Sony VAIO Z w stosunku do MacBooka Pro będzie istotną różnicą, tak? I to przy wyższych parametrach!
Chcesz pracować w AutoCad-zie, zatem ekran będzie dla Ciebie bardzo ważny: masz rozdzielczość 1600x900, czyli obszar roboczy jak w 17" komputerze! Przewaga ekranu Z-tki na MacBookiem jest naprawdę duża! Do tego odwzorowanie kolorów na poziomie 95% palety Adobe RGB
Podsumowując VAIO daje Ci lepsze parametry, ekran, najnowocześniejszy dysk twardy, świetne wykonanie (ręcznie obrabiana obudowa!) przy dużo niższej masie.