anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Telewizor + Kino Domowe + PlayStation 3. Jak podłączyć?

ROZWIĄZANE
profile.country.pl_PL.title
hubertuss03
Nowicjusz

Telewizor + Kino Domowe + PlayStation 3. Jak podłączyć?

Witam,

Posiadam telewizor Sony KDL 46-EX650, kino domowe BDV-N590 oraz PlayStation 3 Slim. Jak to wszystko połączyć, żeby współgrało ze sobą jak najlepiej? Czy kabel optyczny jest lepsze do odtwarzania dźwięku niż kabel HDMI?

Dodam, że w tej chwili połączenie wygląda tak: kino podłączone jest do TV kablem HDMI (wyjście-wejście HDMI ARC) a playstation podłączone jest do kina, również kablem HDMI.

Pozdrawiam i czekam na odp.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
the_gullwing
Użytkownik

Siema!

Telewizor + Konsola kablem HDMI. Zależy czy Kino domowe podpinasz pod TV czy do Konsoli. W ustawieniach konsoli wybierasz czy dźwięk ma iść przez HDMI czy nie. Jeżeli nie to kino wpinasz do konsoli i odpowiednio konfigurujesz wyjscie dźwięku w konsoli.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9
the_gullwing
Użytkownik

Siema!

Telewizor + Konsola kablem HDMI. Zależy czy Kino domowe podpinasz pod TV czy do Konsoli. W ustawieniach konsoli wybierasz czy dźwięk ma iść przez HDMI czy nie. Jeżeli nie to kino wpinasz do konsoli i odpowiednio konfigurujesz wyjscie dźwięku w konsoli.

profile.country.pl_PL.title
hubertuss03
Nowicjusz

No dobra. A czy podłączyć PlayStation3 do kina kablem optycznym (oprócz HDMI)? Zmieni to nadawany dźwięk? Bo zauważyłem że przy samym HDMI dźwięk jest 2.0.

GmeruHD
Użytkownik

HDMI to najlepszy dźwięk. Po optyku masz dźwięk zwykły a nie HD. W konsoli ustawiłeś dobrze wszystko? Tam masz do wyboru co ma iść.

the_gullwing
Użytkownik

Próbuj sprawdzaj co będzie wg Ciebie grało najlepiej. Ja bym podpiął tak jak napisałem HDMI do TV, a z konsoli optykiem do kina.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

GmeruHD napisali:

HDMI to najlepszy dźwięk. Po optyku masz dźwięk zwykły a nie HD. 

Mógłbyś rozwinąć? 
Aż dziś puściłem dźwięk do kina po HDMI...Nie czuję zupełnie różnicy podczas oglądania płyt BR między tym co mam HDMI, a optycznym. Ważne, żeby w PS3 ustawić odpowiednio jakie formaty mają być na wyjściu.

.emes.
Poszukiwacz

Nie wiem co dokładnie GmeruHD miał na myśli, ale w różnych systemach różnie to wygląda. Np. ja gdy chciałbym podpiąć swój napęd SACD do amplitunera cyfrowo, to musiałbym tego dokonać właśnie przez łączę HDMI; toslinkiem w ogóle dźwięku nie uzyskam (dla SACD; dla CD już tak).
Tylko tak jak zastrzegłem - ja mam system innej firmy i jednak trochę inną sytuację z urządzeniami :slight_smile:

Co do samego podłączenia, to czysto hipotetycznie. Podpinacie konsolę do telewizora (HDMI) dla obrazu, oraz do amplitunera (toslink) dla dźwięku?
Pytam ze zdziwieniem, ponieważ i tak wszystkie trzy urządzenia trzeba włączyć, a jeszcze przełączać pomiędzy wejściami. Nie lepiej konsolę do amplitunera (HDMI) i mieć wszystko na jednym łączu i jednym wejściu?

the_gullwing
Użytkownik

Dlaczego bym podłączył HDMI do TV i drugim kablem dźwięk do kina? Dlatego, że im więcej urządzeń jest w linii tym większy będzie input lag.

.emes.
Poszukiwacz

Aaa widzisz - nie brałem pod uwagę, że takowy może wystapić.

Ale ja "nie-growy" jestem, więc można mi wybaczyć :slight_smile:

the_gullwing
Użytkownik

Człowiek uczy się całe zycie :slight_smile: Pozdrawiam