anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony, a CES 2014

profile.country.PL.title
batumi
Użytkownik

Sony, a CES 2014

Nie wiem czy widzieliście nowe TV. Widać, że Sony nie boi się podążać inną ścieżką, choć dla mnie ten ich design jest bardzo dziwny. Jeżeli jednak oprogramowanie pozostanie na tym samym poziomie co teraz, jak również samo wsparcie, to uważam, że nie ma rewelacji. Sam obraz, pod warunkiem, że będzie poprawa, bo jakoś X9005 mnie nie przekonuje, to na ten moment za mało. Trzeba powalczyć też czymś innym.

Najciekawszy jest chyba X950B. Ma ponoć podświetlenie full. Na zdublowane tunery jednak bym nie liczył, jak to u Sony wyposażenie pewnie na biedaka.

Ilekroć widzę arogancję i niekompetencję Sony, aż przyjemnie jest wbić szpilę.
14 ODPOW. 14
GmeruHD
Użytkownik

Ładnie przedstawione na oficjalnym filmie:

http://www.youtube.com/watch?v=IeghrbVQG90&feature=share&list=UUVjS9AuBloqJJjhsy3vIfug&index=4

Mnie podoba się to, że są inni. Ale oczywiście jeżeli ktoś chce to i tak kupi model z wąską ramką. Jest wybór. To ważne. Na szczegóły przyjdzie czas. I fajny pilot i wyprowadzenie kabli :slight_smile:

kable1.JPG

kable2.JPG

23.jpg

http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/newsy/ces-2014-sony-prezentuje-nowa-linie-telewizoro-r522

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Pilot świetny:) Ułatwia korzystanie z Internetu, jednak ciekawe jak jest rozwiązana nawigacja przyciskami. Miałem możliwość korzystać z podobnego pilota od innego producentów i niezbyt przypadł mi do gustu. Trzeba zobaczyć, dopiero ocenić:)  Rozwiązanie z kablami również bardzo dobre. Czasami odsuwanie telewizora, żeby zmienić przewód, lub coś podpiąć - jest problematyczne. Do tego użyteczne w przypadku wieszania na ścianie. Do tego zwisające przewody z zza telewizora wyglądają mało estetycznie - chociaż można je ukryć. Ale nowe rozwiązanie wydaje się dużo łatwiejsze i wygodniejsze:)

Moim zdaniem Sony w tym roku zaprezentowało się bardzo fajnie. Czytałem, oglądałem i jestem zadowolony:) Przede wszystkim dlatego, ponieważ znalazłem następcę mojego HX85. Następca urzekł mnie swoim design,  zastosowanymi rozwiązaniami i parametrami. Znalazłem również następcę mojego wysłużonego smarfonu:) Ale po kolei..

To co mi się najbardziej spodobało, to nowy design w modelach X9, W95B i W85B - "Wedge Design".

X900B

tv-img1.jpg

W950B

w95.jpg

W850B

pSNYNA-KDL60W850B_alternate1_v500.png

Do tego roku za najładniejszy telewizor Bravia uznawałem HX85 (abstrahując od parametrów technicznych). Od dziś zmieniło to się, niektóre nowe modele to już dzieło sztuki z dodatkową funkcją nowoczesnego telewizora:)

Warto zwrócić uwagę, że "Wedge Design" optymalizuje to, na co każdy zwracał uwagę -  jakość dźwięku. Konstrukcja ta w przeciwieństwie do "ultra płaskich" modeli, daje większe możliwości akustyczne, przy czym zachowuje klimat nowoczesności. Uważam to za krok w dobrą stronę. W zależności od modeli, są użyte głośniki typu Long Duct (pierwsza generacja była wykorzystana m.in. w modelu W9), Magnetic Fluid, Bass Reflex o róznej mocy i w róznych systemach (2ch, po 2.2ch). Dodatkowo według dostępnych informacji - większość serii jest kompatybilna z bezprzewodowym subwooferem. Podoba mi się ten pomysł, nawet bardzo. Miałem przyjemność korzystać z soundbarów i lubię to rozwiązanie - a system przedstawiony powyżej może być alternatywą dla kompletnych soundbarów. Oczywiście, nie zastąpi to zaawansowanego kina, ale jakość dźwięku będzie nieporównywalnie lepsza. Ciekawy jestem, czy mając jakiś zestaw kina 5.1 Sony z bezprzewodowym subwooferem, będzie można korzystać z niego przy wyłączonym kinie. Czyli nie uruchamiamy kina, a subwoofer sam się włącza... Zakładam, że będzie taka możliwość:)

Jedna z nowości jest zastosowanie nowej technologii optymalizacji obrazu -  X-tended Dynamic Range PRO. Brzmi ciekawie.

Więcej informacji na stronie Sony: http://presscentre.sony.eu/content/detail.aspx?ReleaseID=9329&NewsAreaId=2

profile.country.PL.title
batumi
Użytkownik

Wszystko fajnie, tylko poczekaj Zimny na ceny, ha ha ;). I pytanie co z softem, bo to naprawdę jest dziadostwo w Sony. Znając również podejście Sony, za sporą cenę dostaniesz tyle co kot napłakał. Pojedyńcze tunery, plastiki zamiast alu itd.

Mnie też cieszy to, że Sony nie zrezygnowało z głośników takich jak w X9005, choc mogli bardziej poszaleć z dźwiękiem, a miejsce jest. To naprawdę fajne rozwiązanie. wbrew temu, co niektórzy mówią. Ja nie jestem zwolennikiem zestawów wielokanałowych zajmujących się obsługą dźwięku, bo zajmują sporo miejsca i nadają się tylko do oglądania filmów. Po co komu odpalać taką machinerię, żeby obejrzeć wiadomości czy film przyrodniczy, zwłaszcza że pobór mocy mocno rozbudowanych zestawów jest naprawdę spory. A do codziennego oglądania to idealne rozwiązanie i dodatkowo dające naprawdę dobrą jakość dźwięku.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Podejrzewam, że przy tak dużej ilości modeli w 4K (3 serie), cena W95 będzie na rozsądnym poziomie. Zapewne jak każdy produkt który wchodzi na rynek, na początku cena może być wyższa od oczekiwań, później będzie malała. O 4K nie myślę, nie jest to mój próg cenowy (chociaż byłoby przyjemnie posiadać takie model). Analizując dostępne na zagranicznych stronach parametry W95, jak najbardziej wstrzela się w moje oczekiwania. Oczywiście poczekam trochę jak cena spadnie, albo będzie jakaś promocja:) Przy okazji bardziej poznam ten model. Na razie nie znalazłem info ile jest stref wygaszania, itd.

Głośniki w X9005, są podobne do tych w X900B z nowej oferty. Mogą wywoływać kontrowersje. Z jednej strony jak tv jest wyłączony, cała tafla z otworami na głośniki prezentuje się ślicznie. Nie jest tak nudno, ale symetrycznie - z klasą. Jednak na włączonym tv, jest już trochę inaczej. Głośniki tworzą taką szeroką ramkę, która w zależności od położenia telewizora może wymagać przyzwyczajenia. Sądzę, że ja szybko bym się przyzwyczaił, gdyby ktoś mi sprezentował ten model...;)

pSNYNA-XBR55X900B_main_v500.png

Jeśli chodzi o dźwięk i możliwości podłączenia subwoofera - właśnie jest to świetna alternatywa dla dużego zestawu kina i trochę mniejsze rachunki za prąd. Chociaż przy oglądaniu filmów - dobre kino moim zdaniem dodaje +60-70% do satysfakcji z oglądania... Ten sam film możesz obejrzeć drugi raz na kinie i będziesz przeżywał całkowicie inne emocje... Chociaż soundbar też daje radę, więc opcja z samym subwooferem może być OK.

A co sądzicie o  X95 )skupiając się na "wyglądzie")?:

KD-85X9505B_01.jpg

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

Gdyby mocowanie było na środku można było by go obracać dookoła :tongue: ale tak na serio to ten sam błąd co miał Samsung przy F8000 podstawa szeroka jak sam telewizor weź to postaw na wąskiej szafce szafka musi być szeroka jak telewizor co przy np 55" albo więcej daje sporą szafkę a nie każdy wiesza telewizor na ścianie a tu zawęża się grono odbiorców.Ale to moje odczucie co do samych TV fajnie się zapowiada czekam na bliższe dane ale znając Sony będzie na pewno z czymś kicha.Te nogi w X95 to jakiś śmiech na sali tylko ściana ciężko powiedzieć co poeta miał na myśli bo jeżeli ma stać na tych nogach to co z tym co za telewizorem w tej wolnej przestrzeni.No absolutnie nie mój gust i mam nadzieję ,że te nogi to na Japonię :).Może 4k będzie w cenie W905 :D.

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

No Gmeru czekamy na Twoje testy nowych modeli załatwiaj je jak najprędzej ! Pzdr.

profile.country.PL.title
batumi
Użytkownik

@Zimny_ 

tylko, że TV to TV. Dla mnie to nie jest kino, dlatego ładowanie się w wielokanałowe systemy jest bez sensu. Chyba, że ktoś ma taflę 85 cali i więcej. Poza tym dobre kino naprawdę kosztuje. Dla mnie te zestawiki do 2500 to są popierdółki :).

GmeruHD
Użytkownik

Gwarantuje, że testy będą szybko - ciekawość jak zwykle sięga zenitu :slight_smile: Ale jeszcze trochę musimy poczekać... mam nadzieję, że luty :] Jest też spec chociaż to na szybko a muszę to jeszcze potwierdzić z Sony Polska jak to będzie w PL:

Sony X950B (4K)
Available in spring

• Immersive 4K Ultra HD picture quality with four times the resolution and clarity of Full HD 1080p
  • X-tended Dynamic Range PRO® driven by direct LED arrays delivers brilliant picture quality
  • 4K X-Reality PRO picture engine for best picture from any source
  • TRILUMINOS™ Display for breathtaking color, clarity and detail
  • Motionflow™ XR 960 produces lifelike movement
  • HDMI 2.0 and 4K 60p with newly developed HEVC codec for support of future 4K content
  • ClearAudio+ Sony Digital Sound Processing (DSP) with S-Force Front Surround projects clear vocals and wide-sound range (optional subwoofer SWF-BR100)
  • Built-in Wi-Fi for streaming connectivity, including Sony Entertainment Network™
  • Screen Mirroring via NFC OneTouch Mirroring
  • MHL 3.0-enabled for mirroring second screens
  • 3D capable with 2 pairs of glasses included
  • Screen sizes include 85-inch (XBR-85X950B) and 65-inch (XBR-65X950B)

Sony X900B (4K)
    Available in spring
  • Immersive 4K Ultra HD picture quality with four times the resolution and clarity of Full HD 1080p
  • X-tended Dynamic Range® driven by Edge LED arrays delivers brilliant picture quality
  • TRILUMINOS Display for breathtaking color, clarity and detail
  • Motionflow™ XR 960 produces lifelike movement
  • Iconic, new Wedge design and front-facing Magnetic Fluid speakers produce clear and powerful full range of sound
  • ClearAudio+ Sony Digital Sound Processing (DSP) with S-Force Front Surround projects clear vocals and wide-sound range (optional subwoofer SWF-BR100)
  • HDMI 2.0 and 4K 60p with newly developed HEVC codec for support of future 4K content
  • Built-in Wi-Fi for streaming connectivity, including Sony Entertainment Network™
  • Screen sizes include 79-inch (XBR-79X900B), 65-inch (XBR-65X900B), and 55-inch (XBR-55X900B)

Sony X850B (4K)
    Available in spring
  • Immersive 4K Ultra HD picture quality delivering four times the resolution and clarity of Full HD 1080p
  • Motionflow™ XR 240 produces lifelike movement
  • Screen sizes include 70-inch (XBR-70X850B), 65-inch (XBR-65X850B), 55-inch (XBR-55X850B), and 49-inch (XBR-49X850B)

Sony W950B
    Available in spring
  • Full HD (1080p) with X-tended Dynamic Range® driven by Edge LED arrays delivers brilliant picture quality
  • X-Reality PRO picture engine delivers color, clarity and detail at their best
  • Motionflow™ XR 480 produces lifelike movement
  • New, iconic Wedge design accommodates large speakers for deeper, powerful sound in a smaller footprint
  • MHL-enabled for mirroring second screens
  • Screen sizes include 65-inch (KDL-65W950B) and 55-inch (KDL-55W950B)

Sony W850B
    Available this winter
  • Brilliant Full HD (1080p) picture quality
  • Iconic, new Wedge design delivers clear, powerful sound and stability
  • Screen sizes include 70-inch (KDL-70W850B) and 60-inch (KDL-60W850B)

Sony W800B
    Available in spring
  • Screen sizes include 55-inch (KDL-55W800B) and 50-inch (KDL-50W800B)

Sony W630B
    Available in spring
  • 60-inch screen size (KDL-60W630B)

Sony W600B
    Available in spring
  • Motionflow™ XR 240 produces lifelike movement
  • Screen sizes include 48-inch (KDL-48W600B) and 40-inch (KDL-40W600B)
profile.country.PL.title
batumi
Użytkownik

http://asia.nikkei.com/Business/Deals/TV-next-on-list-in-Sony-s-electronics-shake-up

Jak tak dalej pójdzie to Sony zabraknie i na CES, i na każdej innej imprezie branżowej, ale tak to jest jak ktoś nie chce przyznać się do własnych błędów, które powiela od lat. Dochodzi do tego jeszcze arogancja i mamy gotowy scenariusz.