Podziel się wrażeniami!
Dzień dobry.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem telewizora Sony OLED XR-65A90J DVB-T2/HEVC (Android TV).
Mam jednak jeden irytujący problem, który nie jest może krytyczny, ale jednak irytujący przypadku sprzętu w takim budżecie.
Do telewizora podłączony jest soundbar Bose z serii 700, za pomocą przewodu HDMI, oczywiście do właściwego dniazda HDMI eARC (w przypadku tego telewizora jest to gniazdo HDMI 3).
Oto z czym się zmagam:
1. Ustawienia / Zewnętrze wejścia / Zarządzaj wejściami: dla HDMI3 mam skonfigurowany "system audio"
2. Dźwięk działa bez żadnych zastrzeżeń
3. Ustawienia / Obraz i dźwięk / Wyście Audio - ustawione "System audio" jako Głośnik. Priorytet systemu audio - włączone.
4. Bravia sync - nie znajduje żadnych urządzeń podłączonych do telewizora przez HDMI (PS4, soundbar, dekoder sat.)
Efekt: próba regulacji głośności pilotem Sony (RMF-TX621E) nie wpływa na poziom głośności sygnału. W dolnym lewym rogu ekranu pojawia się systemowy pasek głośności, po naciśnięciu vol+/vol- wartości się zmieniają, jednak nie wpływa to na poziom głośności sygnału. Jedynie sterowanie pilotem Bose działa.
Tak jak wspomniałem na wstępie - nie jest to może awaria krytyczna, ale TV w takiej cenie powinien działać prawidłowo. W przypadku LG OLED WebOS ten sam zestaw podłączony w ten sam sposób działał automatycznie, nie było nigdy takich problemów.
Z góry dziękuję za pomoc!
Powiem szczerze, nigdy nie spotkałem sie z takim problemem. To co po HDMI ARC było podłaczone zawsze działała regulacja głośnosci pilotem TV. Bywały inne problemy na przykład z płynnoscia regulacji ale działało.
Sprawdze u siebie gdzie można szukać rozwiazania i dam znać
Potwierdzam, że działa to przypadkowo. Mam amplituner ONKYO. Na początku u mnie był suwak głośności i sterowanie działało. Później suwak zniknął, sterowanie działa, ale w pewnym zakresie. Tzn. przyciszając czasami nie da się zejść poniżej jakiejś >0 wartości tak samo w górę zatrzymuje się np. na 40, 50, 45. I tak trzeba posiłkować sie drugim pilotem. Widać jednak jakiś brak synchronizacji.
Właśnie ja mam problem z u siebie z płynnością regulacji zmiany poziomu głośności - czy ten błąd da się jakoś naprawić?
Znalazłem rozwiązanie. U mnie winna była aplikacja do remappingu tvQuickActions
Pro, podobno wszystkie aplikacje tego typu mają ten problem, ale twórca apki znalazł na to sposób i po update już regulacja działa poprawnie