Podziel się wrażeniami!
Witam,
Moje pytanie brzmi - jaki jest maksymalny ruch tramsmisji sieciowej dla telewizora KDL-42W705B ?
Teoretycznie jest karta sieci bezprzewodowej w standardzie N (nie najniższy draft) i zwykła sieciówka, choć nie wiem czy jest to Gigabit czy tylko Fastethernet.
Informacji tej potrzebuje do zidentyfikowania problemu z tnącymi się filmami poprzez serwer DLNA.
Serwer ( AMD Turion II 2,2GHz) podpięty jest sieciówką ekranowaną do routera. Ten, transcodowany (lub też nie) ruch z Serviio, po Wi-Fi przesyła dalej ruch do telewizora.
Problem zaczyna się gdy włączam filmy w 1080p gdzie w zależności od jakości filmu, film potrafi różnie się przycinać. Ruch z serwera jest w zakresie od 700kb do 5-6MB w czasie wysyłania filmu. Problemem są sytuacje gdzie film potrafi płynnie chodzić przy ruchu 1,6MB a potem zacząć się przycinać, gdzie jak zaznaczyłem, potrafi obsłużyć większą ilość ruchu. Oprócz zwyczajowego miejsca dla routera (kilka metrów od telewizora, częściowo przedzielony zewnętrzną częścią narożnika pokoju), sprawdzałem prędkości stawiając router zaraz przy telewizorze jak i łącząc po kablach telewizor i serwer za pośrednictwem routera. Niestety, po kablach ani przy idealnym sygnale nie widziałem znaczącej poprawy.
Router mogę wykluczyć jako przyczynę problemu ponieważ transfer plików pomiędzy komputerami w sieci a serwerem jest o wiele wyższy niż ten z telewizorem.
Jeżeli sprawą jest za duży ruch, sprawa by się rozwiązała ale nie byłaby to dobra nowina, jednakże liczę ,że mimo wszystko ktoś mi potwierdzi moje obawy lub im zaprzeczy.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witam,
Karta LAN zgodnie z dokumentacją, cytuję:
"Gniazdo 10BASE-T/100BASE-TX (Prędkość połączenia zależy od parametrów sieci. Nie gwarantuje się prędkości i jakości transmisji przez gniazdo 10BASE-T/100BASE-TX tego odbiornika TV.)"
Z filmami po DLNA bywa różnie często problem jest gdyż jest duży bitrate. Trudno jednoznacznie stwierdzić gdzie leży problem.
Pozdrawiam
Witam,
Karta LAN zgodnie z dokumentacją, cytuję:
"Gniazdo 10BASE-T/100BASE-TX (Prędkość połączenia zależy od parametrów sieci. Nie gwarantuje się prędkości i jakości transmisji przez gniazdo 10BASE-T/100BASE-TX tego odbiornika TV.)"
Z filmami po DLNA bywa różnie często problem jest gdyż jest duży bitrate. Trudno jednoznacznie stwierdzić gdzie leży problem.
Pozdrawiam
Hmm, w dokumentacji, będę wiedział na przyszłość, choć karta 10/100 nie napawa optymizmem. Jednakże Bitrate jest jakimś kierunkiem (i może dlatego nie dodawali Gigabitowej karty, bo i tak więcej by nie obsłużyło) więc sprawdzę Bitrate Viewerem dla różnych plików jak to wygląda i kiedy telewizor dostaje czkawki, aby ta informacja leżała tutaj dla potomnych.
Edit:
Po sprawdzeniu kilku plików nie jestem pewien czy to może być bitrate. Filmy ,które sprawiały mi problemy mają średnio bitrate 2694kb/s i max. 20841kb/s i potrafiły przycinać się bardziej niż film mający średni bitrate 12024kb/s i max. 29170kb/s. W przeliczeniu, maksymalnie co dostaje telewizor to ok. 3,5 MB/s . W takim przypadku, jeżeli to miałoby by być za dużo dla telewizora to nie rozumiem po co dodawali kartę sieciową 802.11n gdy jej ruch i tak nie będzie wykorzystywany (na upartego zdjęcia szybciej będą się ładować, ale to są pojedyncze przypadki do zastosowania).