anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z Sony Entertainment Network po aktualizacji.

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
mirek-s11
Nowicjusz

Problem z Sony Entertainment Network po aktualizacji.

Witam. Po ostatniej aktualizacji nie odświeża mi zawartości Ipli (You Tube działa) oraz brak jest polskich znaków. Czy też tak macie?

28 ODPOW. 28
dirtysummer
Użytkownik

problemem chyba jest sama aplikacja ipli i tvn, w aplikacji TVP polskie znaki są wyświetlane.

hevet879
Poszukiwacz

To wina aktualizacji,na poprzednim firmware tego problemu nie było. Przywracanie ustawień fabrycznych, łącznie z ustawieniem regionu Polska nic nie pomaga, odświeżanie zawartościinternetowej też nie. Brak polskich liter jest też widoczny gdy włączymy Options (na pilocie) i wyszukiwanie w Ipli i TVN Player. Więc to ewidentny błąd w oprogramowaniu.

Dodatkowo Sony mogłoby naprawić błędne działanie, a właściwie nie działanie Video w sekcji SPORT na kanałach TVP. Gdy chcemy włączyć dowolne wideo pojawi się czarne okno, wciśnięcie stop i ponowna próba włączenia wideo spowoduje włączenie paska z informacją EPG i pojawienie się w okienku aktualnie wybranego kanału.

profile.country.PL.title
pelsta
Poszukiwacz

Barbara_K napisała:

Jeżeli te sposoby nie zadziałają, pozostaje skontaktować się z pomocą techniczną bezpośrednio telefonicznie lub mailowo.

Kolega Rascoxxx napisał wcześniej:

pan w Sony Centre Arkadia twierdzil ze to TVN Player...

A ja myślałem, że firma Sony dba o swoich klientów.

Wydaje się, ża Pani Barbara jest na forum przedstawicielem firmy Sony i zgłasza do firmy takie problemy, na które forum nie pomaga. Technicy Sony mogliby wtedy sprawdzić nasze doniesienia i ustosunkować się.

profile.country.PL.title
Barbara_K
Moderator

@pelsta Jak już niejednokrotnie pisałam, nasze forum nie jest formalnym, ani oficjalnym kanałem komunikacji między Sony, a Klientem, a raczej miejscem stworzonym z myślą o Użytkownikach produktów firmy Sony, aby mogli się swobodnie komunikować, rozwiązywać wspólnie problemy itp. Skoro jednak pojawia się jakiś problem, który zgłasza wielu użytkowników, moim zadaniem jest poprosić Sony Support o poradę i przekazanie jej reszcie. Tak też zrobiłam, ale jeżeli ich zalecenia wciąż nie pomagają, trzeba już kontaktować się z Supportem bezpośrednio.

Pozdrawiam serdecznie,

Barbara_K

profile.country.PL.title
pelsta
Poszukiwacz

Rozumiem.

Mam zatem pytanie:

Czy technicy Sony potwierdzili Pani, że problem, który zgłaszamy, znają i zostanie on naprawiony w kolejnej aktualizacji firmware?

Czy jest to tylko problem kilku pechowych egzemplarzy/użytkowników skoro Sony Support zaleca resetowanie telewizora?

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Witajcie,

zewnętrzne aplikacje, jak np. TVN Player, YouTube, są pisane i aktualizowane przez dostawcę usługi. W przeszłości były już podobne błędy, pamiętam z kanałem TVP. Wtedy do sytuacji ustosunkował się dostawca i naprawił błąd (błąd był na jego serwerach). W tym przypadku jako użytkownicy telewizorów, z poziomu telewizora nie mamy innych możliwości poza przywróceniem ustawień fabrycznych, czy przeprowadzenia "automatycznej inicjalizacji". Mam HX85 i ta zmiana nie pomogła - także nie potrzeba przewracać ustawień - mimo iż często pomagają i jest to jedna z pierwszych opcji którą powinno się robić, tutaj niestety nie pomaga. Najlepszym sposobem jest właśnie kontakt z serwisem, zgłoszenie awarii ( http://www.sony.pl/support/pl/repair ), oraz kontakt z dostawcą usług (np. z TVN Player). To jest najszybsza i najskuteczniejsza droga.

profile.country.PL.title
pelsta
Poszukiwacz

@Zimny_ 

Wygląda na to, że masz rację. Rzeczywiście na aplikacji TVPpl Player wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Ale...

Jak zatem wyjaśnisz fakt, że opisywane problemy pojawiły się po ostatniej aktualizacji? Koledzy wyraźnie to zaznaczają. Ja również stwierdziłem to po tym, jak telewizor się zaktualizował. W sumie to soft Sony na telewizorze współpracuje z tymi zewnętrznymi aplikacjami i Sony musiała dostarczyć jakieś wymagania techniczne odnośnie tych aplikacji.

Dziwię się też, dlaczego Sony powiadomiona o problemie nie interweniuje u dostawcy usługi.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Różne mogą być przyczyny. Tak naprawdę to nie wiemy co było aktualizowane w sofcie, czy w tym samym czasie mogła być aktualizacja kanałów SEN, co się dzieje na serwerach dostawców. Same kanały (aplikacje) muszą też być umieszczone w oprogramowaniu SEN, a przynajmniej jakieś odnośniki na serwerach Sony. Jeśli chodzi o brak polskich znaków, to wygląda na błędne kodowanie. Jeśli w innych kanałach jest dobrze, to sugeruje to złe kodowanie znaków w aplikacjach których dotyczy ta sytuacja. Sytuacja dotyczy różnych wersji softu, dla różnych produktów, ktoś pisał o EX720, ja mam na HX85 (nowszy o rok, z innym softem) - także podejrzewam, że jest to coś na serwerach.

Nie jest tak, że Sony nie interweniuje. Możliwe, że to widzieli wcześniej niż My. Niestety procesy kodowania, szukania błedów czasami wymagają czasu. Po wprowadzeniu, a przed zastosowaniem ich u wszystkich, na pewno muszą być zweryfikowane i testowane - aby znowu nie wyświetlały się kwiatki, albo coś gorszego. Stąd najlepiej jest od razu zgłaszać takie rzeczy. Zazwyczaj stosunkowo szybko trwały naprawy, także polecam zgłaszać błąd i poczekać cierpliwie.

profile.country.PL.title
pelsta
Poszukiwacz

Zimny_ napisali:

Nie jest tak, że Sony nie interweniuje.

Miło by wyglądał uspokajający wpis od Sony tutaj, na forum.

ps

Telewizor się zaktualizował. Mam teraz firmware PKG4.101EUA.

Problem z polskimi literami pozostał...

profile.country.PL.title
Barbara_K
Moderator

@pelsta  Sony Support nie opisał jakie są źródła problemu, a podał mi zalecenia dla Użytkowników, którzy się z nim spotkali. Tak jak pisałam wcześniej, najlepiej kontaktować się bezpośrednio z nimi na stronie: http://www.sony.pl/support/pl/repair
Nie ma innego wyjścia. Myślę, że Zimny_ wyczerpał temat i teraz juz pozostaje skontaktować się z Sony Support i dać nam znać, czy problem został rozwiązany.

Zimny_ dzięki za pomoc. 

Pozdrawiam,

Barbara_K