anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

NTFS w telewizorach w lutym !

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

NTFS w telewizorach w lutym !

NTFS ma się pojawić w lutym przy okazji nowej aktualizacji ! Nie chciałbym wyjść na durnia bo ktoś mnie zrobił w konia ale postanowiłem podzielić się tym info po dzisiejszej rozmowie z konsultantem  z infolinii SONY co do mkv uśmiechnął się ale powiedział ,że na ten temat nie może mi odpowiedzieć.Mam tylko nadzieję ,że nie rozmawiałem tylko z jakimś żartownisiem i wiedział o co pytam ! W końcu firma pojęła o co klientom też chodzi no ale jeszcze się niedokonało spokojnie.OBY !

48 ODPOW. 48
profile.country.pl_PL.title
paliosek
Nowicjusz

Szkoda że aktualizuje sie tylko nowsze modele telewizorów.

profile.country.PL.title
kryniu3
Poszukiwacz

lista modeli których dotyczy aktualizacja

KDL-65HX955 / HX953 / HX950
KDL-55HX75G / HX755 / HX753 / HX751 / HX750 / HX855 / HX853 / HX850 / HX955 / HX953 / HX950
KDL-46HX75G / HX759 / HX758 / HX757 / HX756 / HX755 / HX753 / HX751 / HX750 / HX855 / HX853 / HX850 / EX655 / EX653 / EX650
KDL-40HX75G / HX759 / HX758 / HX757 / HX756 / HX755 / HX753 / HX751 / HX750 / HX855 / HX853 / HX850 / EX655 / EX653 / EX650
KDL-32HX759 / HX758 / HX757 / HX755 / HX753 / HX751 / HX750 / EX655 / EX653 / EX650
KDL-26EX555 / EX553 / EX550
KDL-22EX555 / EX553 / EX550

i jest już na stronie sony http://www.sony.pl/support/pl/product/KDL-40HX751/downloads/AZ3EUA_1902

Mylagos
Użytkownik

Aktualizacja jak można przeczytać usprawnia coś związanego z listą kanałów w przypadku korzystania z satelity. Czy ktoś może zauważył jakieś zmiany / ulepszenia w tej kwestii ?

plukaszcz
Użytkownik

Ano szkoda, zastanawia mnie tylko jedno, a minowicie Sony wywala kupe kasy na reklame swych produktów (konkretnie chodzi mi o SEN) kusząc tym przyszłych klientów a nastepnie wycofuje sie z tej usługi lub jej nie wspiera u nas. Ponadto jeśli chodzi o aktualizację (modele EX72) to w europie [...] ostatnia aktualizacja była 11.12.2012 do wersji PGK4.017 nastomiast dla tego samego modelu w USA 17.01.2013 do wersji PGK4.019 - do niedawna zawsze było na odwrót najpierw aktualizacje pojawiały sie w europie a dopiero potem w USA. Sony niech sie ogarnie bo jesli tak dalej bedzie postepowac to przykro bedzie to mowic ale po prostu padnie - kupa ludzi zacznie kupywac albo Samsunga albo LG choćby dla samych rozwiązań tegnologicznych typu Smart Evolution Kit - gdzie zamiast wymieniać telewizor co roku bo wchodzą jakieś nowe rozwiązania w oprogramowaniu lub funkcjach typu Smart ci poprostu kupią tylko samą "skrzyneczkę" i bedą mieli najnowsze opogramowanie i funkcje w starym TV czego nie można powiedzieć o Sonym.

A jak na razie Sony olewa po całości posiadaczy "starszych" modeleowo TV z lat 2010-2012 wychodząc z założenia ze te tv są już po porostu za stare na akualizacje w postacji nowych funkcji (SEN lub innych nowości).

Message was edited by: plukaszcz

Message was edited by: -Nagata-

Wyedytowano słowa niecenzuralne. 

ponury-grabarz
Początkujący

Czyli mój TV 46HX800 jest juz archaicznym odbiornikiem przechodzącym do lamusa? Nie ma Jakiegoś sposobu aby przeprowadzić aktualizacje do mojego modelu?

Zimny_
Użytkownik

Platforma forum jest platformą użytkowników. Takie uwagi najlepiej wysyłać do Sony.

Osobiście nie do końca mogę zgodzić się z opinią, że Sony nie dba o starsze urządzenia. Żeby wydawać takie osądy, pierw trzeba odpowiedzieć na pytanie o możliwości dodawania różnych funkcji i najzwyczajniej o ograniczenia sprzętowe / techniczne telewizorów. Podobnie jak z komputerami, nie da się wgrać bardziej wymagającego software, jeśli sprzęt nie ma określonego zapasu wydajności - najzwyczajniej nie pociągnie pewnych opcji. Jeszcze na dzień dzisiejszy telewizor nie jest aż tak bardzo zaawansowany jak komputer. Podobnie jak Wy, nie jestem inżynierem Sony, nie mam dostępu do informacji jakie zapasy wydajności mają poszczególne modele, w zależności od półki i roku produkcji. Ze wszystkich informacji jakie są dostępne widać, że większość mocy obliczeniowej jest przeznaczona na obróbkę obrazu w czasie rzeczywistym, aby jakość wyświetlanego obrazu była jak najlepsza. Wszyscy od lat chwalą Sony za najlepszą płynność obrazu (Motionflow), w porównaniu do innych producentów. Każdy kto zajmował się obróbką wideo wie, ile mocy obliczeniowej potrzeba na obróbkę materiału HD. Poniżej filmik który obrazuje działanie silnika w telewizorach Bravia (pominając procesy Motionflow):

Wszystko dzieje się w czasie rzeczywistym, czyli w momencie oglądania telewizji. Moim zdaniem ta wartość jest dużo większa, niż codzienne aktualizacje i dodawanie setki programów - z których nie zawsze się korzysta. Taka moda jest w telefonach komórkowych, gdzie kupując dostajemy milion programów które w nie rzadko najzwyczajniej wpływają na wydajność sprzętu. Dodam jeszcze, że dodanie usług SEN (również Opera Store) było by na rękę Sony. Zwiększyłoby to popularność, więcej użytkowników - więcej aplikacji i atrakcyjność dla deweloperów. A musi być jakiś powód, ja widzę go w wydajności i dużym zaangażowaniu elektroniki w obróbkę obrazu.

Takie funkcje jak dodatkowe opcje internetowe, multimedialne, odczytywanie dysków NTFS można łatwo dołączyć do naszego zestawu domowego, wydając min. ok 200-300zł na odtwarzacz multimedialny, czy Blu-ray posiadający żądane funkcje. W tym przypadku mamy dobry, nie zamulony telewizor i dodatkowe funkcje w małym, dodatkowym urządzeniu.

Plukaszcz - napisałeś, że Sony olewa posiadaczy starszych modeli. Nie zgadzam się z tym. Powyżej starałem się wyjaśnić moje zdanie na temat dodatkowych aktualizacji. Trzeba zauważyć, że Sony jako pierwsze dokonało aktualizacji modeli z 2011 roku do HbbTV. Później tymi krokami poszedł tylko Philips. Reszta producentów nie dała takiej możliwości, niektórzy nawet w modelach z 2012 roku..

Ponury-grabarz - jeśli chodzi o datę aktualizacji, w modelach z 2012 roku (np. HX850) wcześniejsza aktualizacja była w grudniu 2012, więc podobnie jak w Twoim przypadku..

profile.country.PL.title
batumi
Użytkownik

https://www.sony.pl/discussions/thread/218899

Ilekroć widzę arogancję i niekompetencję Sony, aż przyjemnie jest wbić szpilę.
plukaszcz
Użytkownik

Zimny, jeśli chodzi o możliwość wgrania nowszych funkcji zależnych od możliwości technicznych TV to (może sie myle) ale weźmy pod uwagę 2 serie TV: HX75 (model na rok 2012) oraz jego odpowiednik EX72 (model na rok 2011) - jeśli chodzi o elektronikę to generalnie mają te same bebechy (konkretnie najważniejszą cześć pocesor obrazu X-Reality) ale jeśli chodzi o funkcje mulimedialne to ten pierwszy posiada SEN a ten drugi już nie - a moim zdaniem, nic nie stałoby na przeszkodzie aby Sony przy następnej aktualizacji dało możliwość tej funkcji w EX72 (i nie tylko). Zawartość SEN w sama sobie nie jest instalowana na płycie głownej TV - tylko ona jest udostępniana przez internet (tak jak BIV) wiec nie bardzo rozumiem jakie jest to obciążenie dla pocesora lub pamięci TV. Inna sprawa ze Sony ma kryzys i zaczyna powoli wycofywać sie z tego SEN na europę.

Zimny_
Użytkownik

Możliwe, że masz racje. Sam nie rozbierałem tych modeli, nie porównywałem tych elektroniki. Jeśli poprzednie modele mają tę możliwość - również jestem zdania, że np. SEN powinien być dołączony i to by było na korzyść Sony, popularności samej usługi i dla nas - użytkowników. Jednak nie jest dołączona, co na pewno ma jakąś swoją przyczynę.

Co do wycofuwania SEN na Europę, pierwsze słyszę. Nowe modele dalej wspierają tę usługę. Skąd masz te informacje?

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

I ja również zabiorę po raz kolejny głos.W pełni potwierdzam ,że SONY wogóle nie interesują to co kolega batumi napisał usuwają błędy i są to zabiegi kosmetyczne.Co do kolegów moderatorów to macie robotę jak macie musicie coś też odpowiadać.Co do faktów to teraz naraz można wprowadzić w nowych modelach NTFS mkv ? Co był za problem ? Gdzie w odtwarzaczach już dawno były takie możliwości i uprzedzę zaraz odpowiedzi,że SONY stawiało na obraz i moc obliczeniową ble ble jak telewizor ( HX850 ) odtwarzający AVCHD z bitrate 28 Mbps nie poradziłby sobie z mkv 10-12 Mbps.Takie było widzimisię SONY bo niczym nikt tego nie wytłumaczy logicznie przynajmniej.I jeszcze dzwonisz na infolinię do "fachowców" pytasz o NTFS a on ci mówi w lutym będzie aktualizacja i NTFS zostanie obsługiwane to jest poziom wiedzy i kompetencji w firmie.Jeszcze taka sprawa GPS i pokazywanie lokalizacji na TV już jak go kupiłem odrazu nie było wspierane a teraz dziwnym trafem w nowym aparacie HX300 już go brak bo uzytkownicy uznali go za zbędny ha ha ha .

Message was edited by: zbygaaj