Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkch serdecznie
Po kilkunastoletniej przerwie w posiadaniu urządzenia do oglądania filmów, zastanawiam się nad zakupem takowego. Jako, iż telewizor przeznaczony ma być do multimediów wszelkiej maści ( telewizji - "telewizji" i tak nie oglądam), pod tym kątem panelu szukam.
Zawiesiłem oko na dwóch konkretnych modelach (wiedzę nt. których próbowałem bardzo nieskutecznie poszerzyć w salonie 😞 ), ale nie wiem, czy wspierają ona dosyć ważne dla mnie rozwiązanie - Wireless Display/Miracast/WiDi - zwał jak zwał
Po przydługawym wstępnie - pora na pytanie. Czy istnieje gdzieś lista paneli TV wspierająca technologię wspomnianą w temacie?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Miracast to przesyłanie obrazu "na żywo" od urządzenia, np.tabletu, do TV, wykorzystujący strukturę wi-fi Direct, czyli łącząc się bezpośrednio a nie jak w przypadku DLNA za pośrednictwem serwera mediów. Więc oba urządzenia powinny taką sieć obsługiwać z tym, że nadajnik musi mieć również odpowiedni program wysyłający zaproszenie do odiornika. Natywnie miracast obsługiwane jest przez Windows 8.1 i Androida od wersji ICS z tym, że w niektórych urządzeniach producent, nie wiedzieć czemu, zablokował te funkcję, czego dobrym przykładem jest Nexus 7 2012 - sprzętowo i programowo obsługuje Miracast, po aktualizacji do KitKata doszła nawet opcja Ekran Cast w ustawieniach, mimo to funkcja ta nie działa.
Innymi słowy - jeżeli TV będzie miał Miracast, to w telefonie wspierającym WiFi-Direct będę mógł oglądać obraz z TV.
Dokładnie tak.
Zobacz jak to wygląda wg.twórców tego protokołu.
Istnieje też możliwość dokupienia przystawki USB czy HDMI, jeśli Twój tv tego nie obsługuje.
To nie TV powinien wspierać Miracast a urządzenie z którego będzie sygnał wysyłany, TV musi tylko obsługiwać sieć wi-fi direct.
A to nie jest czasem tak, że WiFi-Direct jest jedynie rodzajem protokołu, ale nie usługą?
Pytam, ponieważ na stronie certyfikowanych urządzeń WiFi w "szukajce" występują pozycje "WiFi-Direct" w dziale "Connectivity and Security" oraz "Miracast™ - All Products" z podpunktami "Miracast - Source capable" oraz "Miracast - Display capable" właśnie, w dziale "Applications & Services".
Miracast to przesyłanie obrazu "na żywo" od urządzenia, np.tabletu, do TV, wykorzystujący strukturę wi-fi Direct, czyli łącząc się bezpośrednio a nie jak w przypadku DLNA za pośrednictwem serwera mediów. Więc oba urządzenia powinny taką sieć obsługiwać z tym, że nadajnik musi mieć również odpowiedni program wysyłający zaproszenie do odiornika. Natywnie miracast obsługiwane jest przez Windows 8.1 i Androida od wersji ICS z tym, że w niektórych urządzeniach producent, nie wiedzieć czemu, zablokował te funkcję, czego dobrym przykładem jest Nexus 7 2012 - sprzętowo i programowo obsługuje Miracast, po aktualizacji do KitKata doszła nawet opcja Ekran Cast w ustawieniach, mimo to funkcja ta nie działa.
Innymi słowy - jeżeli TV będzie miał Miracast, to w telefonie wspierającym WiFi-Direct będę mógł oglądać obraz z TV.
Dokładnie tak.
Zobacz jak to wygląda wg.twórców tego protokołu.
Istnieje też możliwość dokupienia przystawki USB czy HDMI, jeśli Twój tv tego nie obsługuje.
Wybacz, że aż tak dopytuję - po prostu człowiek w sklepie opowiadał mi coś innego.
Jeśli możesz - zapytam jeszcze, czy znasz sprawdzone i godne polecenia adaptery miracast?
Niestety, nigdy nie używałem takich przystawek, musisz szukać informacji na różnych forach rtv, same urządzenia można kupić już od 100zł.