Podziel się wrażeniami!
Witam,
Od tygodnia ciesze się nowym telewizorem ale mam jeden problem. Nie mogę, albo nie umiem ustawić by na wyjściu cyfrowym optycznym otrzymać sygnał DTS a nie stereo PCM. Plik źródłowy jest z nośnika USB, po włączeniu TV rozpoznaje dźwięk DTS ale na wyjście optyczne wysyła stereo. Czy komuś udało się otrzymać na tym wyjściu dźwięk cyfrowy 5.1? Zastanawia mnie czy to moze nie jest wina samej aplikacji w TV która dekoduje dzwiek i wysyła na wyjście optyczne tylko stereo?
Pozdrawiam
Mateusz
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witam,
Z tego co pamiętam to TV przerabia dźwięk DTS na Dolby Digital na wyjściu optycznym (ale nie jestem na 100% pewien). Czy sprawdzałeś ustawienie:
http://pdf.crse.com/manuals/14HE498113/PL/c_extsnd_digaout.html
Jeśli twój amplituner obsługuje DD to powinien ten sygnał odebrać.
Jeszcze jedno nie jestem pewien czy po Optical zawsze nie idzie DD 2.0 a 5.1 tylko po HDMI. Sprawdzę w weekend.
Pozdrawiam
Witaj, posiadam ten sam odbiornik tv tylko w wersji 50'' i nie mam z tym problemu, czy film leci z pendrive czy z tv amplituner mi się przełącza i nic przerywa. Sprawdz moze inny kabel:-)
Kabel sprawdzalem, to jest kabel optyczny, przepinałem tez na inne wejscie w amplitunerze i też nic.
w ogule w opcjach dziwęku w odtwarzaczu multimediów nie moge zmienic na audio zewnętrzne z PCM stereo na cokolwiek innego.
Witam,
Z tego co pamiętam to TV przerabia dźwięk DTS na Dolby Digital na wyjściu optycznym (ale nie jestem na 100% pewien). Czy sprawdzałeś ustawienie:
http://pdf.crse.com/manuals/14HE498113/PL/c_extsnd_digaout.html
Jeśli twój amplituner obsługuje DD to powinien ten sygnał odebrać.
Jeszcze jedno nie jestem pewien czy po Optical zawsze nie idzie DD 2.0 a 5.1 tylko po HDMI. Sprawdzę w weekend.
Pozdrawiam
Amplituner bez problemu obsługuje DD i DTS i aby byłośmieszniej też jest Sony tylko nie ma HDMI (model sprawdze jak dotrę do domu). Dzwięk z PS3 dekoduje brdzo ładnie na 5.1 i na starym Samsungu z serii C także.
Pobawie się jeszce ustawieniami jak z manuala (ale chba juz to robiłem).
Wieczorem zdam raport co sie udało osiągnąć.
OK do momentu gdy nie zmienie opcji dzwiek -> zewnętrzny system audio to sygnał jest PCM stereo ale gdy zmienie to daje juz cyfrowy DD. Troche to upierdliwe ale działa.