Podziel się wrażeniami!
Witam, posiadam od niedawna TV - KDL40-HX750
Oglądając program satelitarny przez tuner "FERGUSON ARIVA" podłączony przez HDMI
TV nie reaguje na przycisk OPTIONS i HOME.
Jeżeli chcę wyswietlić opcje muszę wybrać inną ściezkę
najpierw i-Manual > potem dopiero zadziała przycisk HOME
myślę że nie jest to normalne....
Patrząc na programy cyfrowe naziemne funkcja OPTIONS i HOME działa.
Proszę o informację zwrotną
Pozdr.
Message was edited by: adi32k
To co podesłełeś jest bardzo prawdopodobnym rozwiązaniem problemu Kolegi, a ja dodam od siebie, że na forum (za chiny nie mogę odnaleźć wątku) znajduje się taka wypowiedź właśnie o tym fergusonie.
Podłączenie kablem HDMI zakłócało działanie niektórych funkcji.
O ile dobrz kojarzę sprawę rozwiązał zakup kabla w standardzie 1.3 zamiast 1.4 - dziwne ale podziałało.
Jak znajdę wątek to podkleję abyś mógł poczytać.
Witam.
Sprawdziłbym na Twoim miejscu jak ustawione masz opcje sterowania HDMI gdyż tam możesz mieć wyłączone klawisze menu:
Przyciski do sterowania HDMI
Przegląd
Możesz skonfigurować przyciski pilota telewizora do sterowania podłączonym urządzeniem HDMI.
Kroki
Naciśnij przycisk HOME, następnie wybierz [Ustawienia] u dołu ekranu za pomocą przycisków /.
Wybierz [Wejścia zewnętrzne] za pomocą przycisków /, następnie naciśnij przycisk .
Wybierz [Ustawienia HDMI] za pomocą przycisków /, a następnie naciśnij przycisk .
Wybierz [Klawisze sterowania urządzeniem] za pomocą przycisków /, a następnie naciśnij przycisk .
Wybierz żądaną opcję za pomocą przycisków /, a następnie naciśnij przycisk .
Aby powrócić do ostatnio oglądanego źródła, naciśnij dwukrotnie przycisk HOME.
Dostępne opcje
Z TV jest wszystko ok. Sprawa jest dość prosta. Te przyciski są skonfigurowane w sync jako sterujące innymi urządzeniami. To znaczy jeśli do HDMI1 masz podłączony np. odtwarzacz BluRay to w momęcie przejścia na HDMI1 te przyciski aktywują BluRaya i pilot przejmuje controle (to działa super jeśli inne urządzenie jest też SONY, z innym sprzętem typu dekoder to nie działa). Wystarczy wejść w ustawienia->wejścia zewnętrzne-> BRAVIA sync ustawienia->Klawisze sterowanie urządzeniem i zmienić na "brak" (lub coś w tym stylu).