Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich,
Niedawno kupiłem telewizor Sony KDL-40EX402, aby używać go jako wielkiego monitora. Niestety pojawił się problem, mianowicie co parę minut zmienia mi się kolor obrazu na różowy (wszystko na "monitorze" jest jakby zalane różowym odcieniem, czas występowania jest bardzo nieregularny, może się to zdarzyć po 5min albo po 1h). Kolory Menu pozostają bez zmian tylko wyświetlana część zmienia kolor. Można się tego pozbyć przez wyłączenie i włączenie telewizora lub zmianę wyświetlanego wyjścia hdmi (z pilota )
Posiadam kartę graficzną Ati Radeon HD 5770 z wyjściem hdmi. Podłączyłem swojego PC do telewizora kablem hdmi-hdmi. Sprawdzałem wszystkie gniazda hdmi w telewizorze, na wszystkich przypadłość się powtarza.
Wiecie może jak to naprawić? Bo jak trzeba podczas filmu 3x wyłączać i włączać telewizor to jest troche irytujące 😕
A próbowałeś zgłosić w serwisie? Wygląda to na brak jednego koloru składowego - może być zimny lut na przykład. Warto zadzwonić i się umówić, póki jest na gwarancji.
Sprawdzałeś wygląd obrazu na innych urządzeniach (poza komputerem)? Jeśli menu pozostaje bez zmian, a zmienia kolor sam obraz (mam na myśli to co przenosi sygnał), to bardziej skupiłbym się na komputerze. Po stronie telewizora możesz sprawdzić:
- przywrócić ustawienia fabryczne telewizora
- wyłączyć na ok min telewizor z prądu i ponownie włączyć
- sprawdzić porty HDMI podłączając pod nie inne urządzenia
- sprawdzić inny kabel HDMI - też bardzo ważna rzecz.
Jeśli tu wszystko wychodzi OK, stawiam na komputer, lub na podawany sygnał. Tu jest o wiele więcej możliwości. Zaczynając od samej karty graficznej, po zasilacz. Na początek sprawdź jak zachowuje się obraz na telewizorze po zmianie sygnału. Tak w ogóle to jaki sygnał teraz puszczasz? Chodzi m.in o rozdzielczość. Nie wiem czy ta karta tego wymaga, ale zobacz czy masz podłączone 2 kable zasilające do karty - jeżeli ta posiada dodatkowe gniazdo na zasilanie. Zasilacz masz dostosowany do podzespołów?
tego typu problemy były popularne przy monitorach crt, gdzie obraz potrafil barwic sie na rozowo, żółto bądź zielono i zawsze to była wina karty; podobnie jak zimny sugerowałbym sprawdzenie komputera (może gniazdo w karcie graficznej jest wyłamane?) i kabla, bo normalne menu wskazuje, ze tv raczej jest dobry
Zmiana sygnału, sprawdzenie na innych przewodach pozwoli wyeliminować winę np. komputera czy też karty graficznej, jeżeli mimo wszystko problem będzie się pojawiał to wymienić w sklepie na nowy (jeśli telewizor jest bezpośrednio po zakupie) albo zgłosić naprawę w serwisie.
Nic nie zrobisz ten teliwizor tak ma ja mam tez ten sam problem musisz podlączyć przez dvi i osobny kabelek od głosu przez hdmi nie pójdzie