anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

EX500 - przykładowe ustawienia obrazu (kalibracja)

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

EX500 - przykładowe ustawienia obrazu (kalibracja)

Trochę bawiłem się w ustawienia EX500. Co sądzicie o tych ustawieniach (jeśli wydają się za ciemne - można zwiększyć podświetlenie i jasność, jeśli za bardzo rozmyte - "ostrość" na 3-4)? Macie jakieś swoje ulubione?

Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 1
Kontrast :89
Jasność : 53
Nasycenie : 50
Odcień : 0
Temperatura barwy : Ciepłe 2
Ostrość : min
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wył
Tryb filmu : wył

Ustawienia zaawansowane

Korekcja czerni : wył
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : wył
Gamma : -1
Czystość bieli : wył
Żywy kolor : wył

Balans bieli

Wzmocnienie R : -6
Wzmocnienie G : -9
Wzmocnienie B : 0
Przesunięcie R : -5
Przesuniecie G : -5
Przesuniecie B : 0

Lub takie:

Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 1
Kontrast :80
Jasność : 50
Nasycenie : 50
Odcień : 1
Temperatura barwy : Ciepłe 2
Ostrość : 1
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wył
Tryb filmu : wył

Ustawienia zaawansowane

Korekcja czerni : wył
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : niskie
Gamma : 0
Czystość bieli : niskie
Żywy kolor : wył

Balans bieli

Wzmocnienie R : 0
Wzmocnienie G : 0
Wzmocnienie B : 1
Przesunięcie R : 0
Przesuniecie G : 0
Przesuniecie B : 0

Polecam ustawienia Motionflow na wysokie w przypadku oglądania sportu, szybkich filmów akcji. Wrażenia dużo lepsze.

44 ODPOW. 44
3echo-----
Poszukiwacz

Też mi się tak wydaje.Jest niewiele lepiej,ale lepiej :wink:

Mam prośbę do Ciebie arik92...

Pobierz ze strony którą podam poniżej obrazy testowe do kalibracji i spróbuj je wyświetlić na swooim EX500.

U mnie wyświetla tylko obraz kontrolny.

http://www.komputerswiat.pl/poradniki/sprzet/telewizja-i-wideo/2010/05/ustawianie-obrazu-na-telewizo...

arik92
Użytkownik

Pobrałem te pliki i wgrałem na pendriva i u mnie też odczytuje tylko ten o nazwie "obraz kontrolny", przy pozostałych komunikat "odtwarzanie możliwe". Na szybko te, których nie odczytuje zapisałem jeszcze raz jako JPG w Paincie i wtedy TV je odczytał, ale to sposób prymitywny, bowiem wtedy pogarszana jest jakość zdjęcia,
Jak znajdę chwile czasu to spróbuję się pobawić z tym, aby można było odtworzyć te pliki bez pogarszania jakości.

3echo-----
Poszukiwacz

U mnie dokładnie to samo,a przecież są to pliki jpg,które ten TV powinien czytać.Daj znać jak coś wykombinujesz.
stubbs.
Użytkownik

Bravia EX500 czyta JPG ale:

ScreenShot013.jpg

...i zgodne z DCF lub Exif

w tych słowach kryje się cała tajemnica, bo DCF wymaga:

1. Nazwa folderu głównego jest DCIM (wszystkie litery).

2. W folderze DCIM są "Roll" foldery, których nazwy zaczynają się od numeru 100 do 999 i następnie dokładnie 5 (nie mniej, nie więcej) liter i / lub cyfr.

3. W każdym folderze rolki są pliki graficzne, o nazwach zaczynających się dokładnie 4 (nie więcej, nie mniej) literami i / lub cyframi, a następnie 4-cyfrowy numer od 0001 do 9999, a następnie przez przyrostkiem ". JPG" ( wszystkie wielkie litery).

4. Pliki graficzne muszą być sRGB JPEG. (DCF 2.0 rozluźnia to umożliwić JPEG Adobe RGB, ale ja gwarantuje, że telewizor nie może sobie z nimi poradzić.)

(Znak podkreślenia może być również stosowany w którym litery i cyfry mogą być używane, z wyjątkiem pierwszego znaku w nazwie pliku.)

Tak więc, na przykład, jeśli używasz systemu Windows i karty jest "F" drive, JPEG, który może znajdować się w F: \ DCIM \ 100FOLDR \ PICT0001.JPG

źródło:http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=/search%3Fq%3Djpeg%2Bdcf%26cli...

Odnośnie EXIF informacje znajdziecie poniżej:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Exchangeable_Image_File_Format

Sam JPEG jest tylko metodą kompresji ale wymaga on trochę więcej dodatkowych parametrów (opisanych wyżej) aby Bravia mogła odczytać zdjęcie lub inny obraz statyczny.

Pozdrawiam Stubb
3echo-----
Poszukiwacz

Nic to nie zmienia.

Najlepiej jak pobierzesz stubbs te pliki co podałem i zobacz czy twój TV je odtworzy.