anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

ciemniejsze brzegi ekranu Sony KDL-50W805b

ROZWIĄZANE
tadziak
Poszukiwacz

ciemniejsze brzegi ekranu Sony KDL-50W805b

photo 1.JPGWitam,
Od paru dni jestem użytkownikiem teleiwzora KDL-50W805b. Generalnie jestem z niego zadowolony, natomiast podczas oglądania niektórych scen, zawierających sporo albo jasnych, jednolitych kolorów (np. niebo), siedząc centralnie po środku ekranu, widać ciemniejsze jego obszary przy brzegach z obu stron. W momencie gdy przesunę się np. w lewo, wówczas ten 'cień' znika, pogarsza się za to prawa strona i odwrotnie. 

Wygląda to tak, jakby oglądając TV centralnie na środku, dawały się we znaki już kąty widzenia (obszar od którego jest najostrzejszy kąt jest najsłabiej podświetlony/najciemniejszy). 

Również przy zupełnie czarnych scenach (napisy końcowe filmu itd.) widać troszkę cloudingu/nierównomiernego podświetlenia, ale jest to efekt raczej mało wyraźny.

Przyznam, że drugi mój telewizor to 50' plazma i nie bardzo mam porównanie, jak to powinno wszystko wyglądać w przypadku LCD. Nie chcę zwracać/wymieniać telewizora, jeśli to np. normalna sprawa w tym modelu/technologii (może mi się trafić np. jeszcze gorszy egzemplarz).

Bardzo proszę o poradę.

photo 3.JPG

photo 2.JPG

photo 4-1.JPG

photo 5.JPG

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
Barbara_K
Moderator

Witaj,

Najlepiej skontaktować się z serwisem i zdiagnozować telewizor, żeby pozbyć się wszelkich wątpliwości. Na wizytę można się umówić wysyłając zgłoszenie poprzez tę stronę: http://www.sony.pl/support/pl/repair

Pozdrawiam serdecznie,

Barbara_K

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6
tadziak
Poszukiwacz

Witam,
Od paru dni jestem użytkownikiem teleiwzora KDL-50W805b. Generalnie jestem z niego zadowolony, natomiast podczas oglądania niektórych scen, zawierających sporo albo jasnych, jednolitych kolorów (np. niebo), siedząc centralnie po środku ekranu, widać ciemniejsze jego obszary przy brzegach z obu stron. W momencie gdy przesunę się np. w lewo, wówczas ten 'cień' znika, pogarsza się za to prawa strona i odwrotnie. 

Wygląda to tak, jakby oglądając TV centralnie na środku, dawały się we znaki już kąty widzenia (obszar od którego jest najostrzejszy kąt jest najsłabiej podświetlony/najciemniejszy). 

Również przy zupełnie czarnych scenach (napisy końcowe filmu itd.) widać troszkę cloudingu/nierównomiernego podświetlenia, ale jest to efekt raczej mało wyraźny.

Przyznam, że drugi mój telewizor to 50' plazma i nie bardzo mam porównanie, jak to powinno wszystko wyglądać w przypadku LCD. Nie chcę zwracać/wymieniać telewizora, jeśli to np. normalna sprawa w tym modelu/technologii (może mi się trafić np. jeszcze gorszy egzemplarz).

Bardzo proszę o poradę.

Albertus123
Poszukiwacz

Witaj,

Posiadam ten sam model tv i na szczęscie efektu "chmury" nie mam ale wiem ze to jest sprawa szczęscia przy zakupie czy bedzie on bardziej lub mniej widoczny a co do ciemniejszych pasów to niestety ta technologia podswietlania tak ma i trzeba z tym zyc bo nie da sie idealnie calej matrycy podswietlic w podswietlaniu krawędziowym w LCD Jedno i drugie jest w normie producenta wiec Ci nie wymienia, ale obserwuj czy nie przejasnia CI na kolorach bo w tedy juz podlega gwarancji.  Plazma, takiego problemu nie ma:-) ale i tak wole LCD:-)

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Tak jak kolega powiedział. Trafić na TV LED bez clouding-u to trudna sprawa - występuje on w prawie każdym TV LED dostępnym na rynku. Ja zakupiłem w 2011 roku TV z serii HX, który niestety też miał efeket chmury na tyle męczący, że nie dało się go oglądać. Zgłosiłem sprawę do serwisu. Przyjechali sprawdzili miernikiem i wymienili na nowy. Nowy z kolei ma świecący mocniej jeden narożnik ale odpuściłem dalszą wymianę gdyż zawsze mogę trafić gorzej. Niesety technologia LED tak już ma.

Myślę, że możesz zawsze wezwać serwis - niech zbadają miernikiem. Najwyżej stwierdzą, że jest to w granichach normy i TV nie wymienią.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Barbara_K
Moderator

Witaj,

Najlepiej skontaktować się z serwisem i zdiagnozować telewizor, żeby pozbyć się wszelkich wątpliwości. Na wizytę można się umówić wysyłając zgłoszenie poprzez tę stronę: http://www.sony.pl/support/pl/repair

Pozdrawiam serdecznie,

Barbara_K

tadziak
Poszukiwacz

Dziękuję za Wasze cenne komentarze i uwagi. Dziś zauważyłem jeszcze, jakby drobny, 'drażniący' clouding na dole ekranu, tuż nad logo 'Sony'. Wygląda jakby taki 'symetryczny motyl' . Trochę to irytuje. 

Jest szansa, że niektóre egzemplarze są pod tym względem lepsze, czy nie warto zawracać sobie glowy próbą wymiany?

photo.JPG

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Uważam, że to co u Ciebie widać na zdjęciu można nazwać minimalnym cloudingiem. Osobiście jednak wiem, że może to irytowac w szczególności podczas nocnych seansów. Zgłosić sprawę do serwisu możesz zawsze. Przyjadą do domu zrobią pomiary, a jaka będzie decyzja to już inna sprawa. Trudno określić na tzw. "oko", że podlega to gwarancji czy też nie.

Pozdrawiam