Podziel się wrażeniami!
Witam, mam A300 od 2 tygodni i opanowałem go w duzym stopniu. Brakuje mi tylko doświadczenia co do zdjęc owadów małych. Chodzi o maksymalne przybliżenie np. mrówki. Jak robię takie zdjęcie to A300 nie może złapać ostrości i nie da się zrobić zdjęcia. Nie wiem czy robić na obiektywie 18-70 czy na 75-300, jaką przysłonę ustawić itp. Proszę o odpowiedzi i pomoc;)
jedyne co moge tobie poradzić to ostrośc ustawiaj ręcznie (to jest jedyne co moge poradzić)
raczej 18-70 (powinien być jaśniejszy), przysłona najmniejsza (1.8, 2... nie wiem dokładnie jak masz w tym obiektywie) i krótki czas co da ci mniejszą głębię ostrości, czyli rozmyje tło. powinieneś mieć taką funkcję jak A (aparat sam dobierze czas do przysłony). wszystko oczywiście zależeć będzie od światła.
tak mi się przynajmniej wydaje...
warto chyba napisać wiadomość do forumowych speców od makro
Przy takim "prawdziwym" makro (obiektyw+mieszek) przysłonę ustawiam między 11-16 a głębia ostrości wychodzi mi około 3-5 mm więc o tło raczej się nie martwię A o mrówkach na początku zapomnij zajmij się raczej bardziej statycznymi rzeczami i owadami. Ustaw ręcznie ostrość a następnie przy robieniu fotek ostrz całym sobą to najszybsze rozwiązanie.
Nie wiem czy robić na obiektywie 18-70 czy na 75-300, jaką przysłonę ustawić itp. Proszę o odpowiedzi i pomoc;)
SZFENDAK: dlaczego tak duza liczba przyslony? mniejsza lepiej by rozmyla tlo.
Mozesz mi wyjasnic. Zglebiam tajniki przyslon i mecze sie strasznie
To są najprostsze podstawy optyki fotograficznej. Gdybym używał obiektywu z pierścieniem pośrednim to wtedy przysłonę ustawiał bym w granicach 5,6/11 by uzyskać odpowiednią głębię ostrości,w przypadku kiedy używam miecha wyciągniętego do 27 cm głębia ostrości robi się potwornie mała w granicach 2-3mm więc nawet robal nie jest do końca ostry nie mówiąc o podłożu na którym się znajduje(liść,patyk)
aatrapa napisał(a):
SZFENDAK: dlaczego tak duza liczba przyslony? mniejsza lepiej by rozmyla tlo.
Mozesz mi wyjasnic. Zglebiam tajniki przyslon i mecze sie strasznie
Aha, dzięki za zainteresowanie się tematem:) A czy ten Raynox będzie pasował do A300 ?
Aha, dzięki za zainteresowanie się tematem:) A czy ten Raynox będzie pasował do A300 ?