anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wyprane kolorki po wywołaniu

profile.country.pl_PL.title
Filipski-----
Początkujący

Wyprane kolorki po wywołaniu

Spotkała mnie niemiła niespodzianka po wywołaniu zdjęć w zakładzie - wyprane kolorki, wszystko za ciemne.
A ja wcześniej w pocie czoła obrobiłem RAWy, podciągnąłem suwaczkami w obróbce (jasność, zakres tonalny) i na monitorkach (3 różnych) wyglądają bez zarzutu.Według wskazań IDC powinno być OK.
Pan w zakładzie uprzejmie mnie poinformował, że nie można się sugerować wykresami "fotoszopów", podbił "na oko" kontrast i nasycenie, zdziebko pojaśnił i zrobiły się kolorki.
I co tu robić?

18 ODPOW. 18
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

mphisto napisał(a):

Ale główna przyczyna to rozbieżność w profilach kolorów (ICC). Dając do wywołania zdjęcia w formacie jpg można za pomocą wyżej wymienionego photoshopa wgrać w plik konkretny profil kolorów. W omawianym przypadku najlepiej zacząć od znalezienie w sieci profilu dla naszego monitora. Zainstalowanie go w systemie, a później przekonwertowanie w photoshopie zdjęcia do tego profilu. Gdy w ten sposób zapiszemy zdjęcie to praktycznie na każdym sprzęcie typu monitor drukarka powinniśmy uzyskać identyczne kolory jak widniejące na naszym monitorze.

Sam profil barwny monitora nie załatwia sprawy. :|
Skoro to takie proste wytłumacz mi dlaczego istnieją takie urządzenia jak kalibratory.
Może dodaj, że to co napisałeś bardziej sprawdza się z monitorami CRT. ;)

oldguest
Początkujący

Masz racje sam profil kolorów nie załatwia sprawy. Jest jeszcze potrzebny dobrze skalibrowany/ustawiony monitor. Od tego się zawsze zaczyna przy pracy z grafiką, zdjęciami etc. Tego zabrakło w mo0jej wcześniejszej wypowiedzi - reszta się zgadza.

Ps: W omawiany przypadku nie potrzebujemy wcale sprzętowego kalibratora barw, tylko po prostu ściagamy profil do naszego monitora, instalujemy w systemie, nastepnie korzystamy z jakiegoś bezpłatnego programu do kalibracji. (plansze testowe na którym za pomocą wzroku ustawiamy kontrast, temp. barw itd, w zelezności od posiadanego sprzętu).

oldguest
Początkujący

jest jedno "ale". Rzadko, który fotolab udostępnia swoje profile ICC. A bez nich to kicha

No tak czytam swoją wypowiedź i trochę niezrozumiała jest.
Jak wgramy profil kolorów naszego skalibrowanego monitora w plik to maszynka w fotoloabie nawet ta samoobsługowa w fotojokerze automatycznie odczyta profil z pliku i zastosuje ustawienia właśnie z niego - wynik kolory będą ok. Grunt to to dobrze ustawiony własny monitor (wgrany profil + odpowiednie ustawienie)

Sądzę, że jeśli zechcesz przygotować taki tutorialik, to wielu chętnie skorzysta. Zachęcam.

Ok jak tylko trochę weekend zacznie mijać zrobię takowy.

Pozdrawiam.

oldguest
Początkujący

W skrócie jak "wgrać" profil kolorów do jpg w adobe photoshop:

1. Aby to miało sens musimy najpierw zainstalować profil ICC do naszego monitora crt/lcd, a następnie za pomocą jakiegoś darmowego narzędzia do kalibracji monitora ustawić żeby nasz monitor wyświtlał obraz w miare tip-top.

2. Szukamy profilu ICC dla naszego monitora najlepiej na stronie producenta w moim przypadku: Dell 2408WFP i 3008WFP bez problemu. W razie problemu posługujemy się jak zwykle google.

3. Po ściągnięciu odpowiedniego profilu - klikamy na niego prawym klawiszem myszy i z kontekstowego menu wybieramy opcje zainstaluj profil.

4. W przypadku większości monitor warto jeszcze zainstalować sterownik również dostępny na stronie producenta u della: bezproblemowo.

5. Ściągamy jakiś programik do kalibracji monitora np: Kliknij

6. Po kalibracji w programie photoshop przed zapisaniem pliku do jpg wybieramy z menu EDYCJA>KONWERTUJ DO PROFILU - w oknie z listy wybieramy profil naszego monitora: tak jak na zrzucie poniżej (w przypdaku mojego Della 2408WFP)

7. Po tym zabiegu zapisujemy plik i możemy oddać do fotolabu mając o wiele większa szanse, że kolory będą takie jak widzieliśmy u sienie na ekranie.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

mphisto napisał(a):

7. Po tym zabiegu zapisujemy plik i możemy oddać do fotolabu mając o wiele większa szanse, że kolory będą takie jak widzieliśmy u sienie na ekranie.

Oczywiście to wszystko w teorii bo jeszcze duże znaczenie ma sam lab ;)

oldguest
Początkujący

Z mojego rozeznania na większość sprzętów w fotolabach to działa.

Poza tym sam wyżej opisany proces na bank nie zaszkodzi a większości przypadków gdzie w ogóle nie kalibrowaliśmy monitora pomoże na pewno.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

mphisto napisał(a):

Poza tym sam wyżej opisany proces na bank nie zaszkodzi a większości przypadków gdzie w ogóle nie kalibrowaliśmy monitora pomoże na pewno.

Ja nie kalibrowałem i nie mam zamiaru wgrywać tych paskudnych profili. :smileymrgreen:

oldguest
Początkujący

Można wielu rzeczy nie wgrywać w systemie. Ale Crisis nie chodzi i nie ma głosu zazwyczaj.

yanoosh-----
Początkujący

Moim zdaniem warto kierować się kilkoma zasadami:
- przyjmujemy założenie, że nie ma odbitek idealnych - dla mnie do zaakceptowania jest 2-3 %-towa różnica w poziomie jasności i wierności kolorów
- współpracujemy z jednym, wybranym i sprawdzonym fotolabem (czasami trochę to trwa zanim dopracujemy się zadawalających rezultatów)
- chcemy mieć pełną kontrolę nad jakością odbitek, więc wykorzystujemy profile ICC maszyny używanej przez wybrany fotolab (naturalnie z dedykacją dla wybranego papieru)
- szerokim łukiem omijamy fotolaby, które nie udostępniają profili ICC :)
- z ograniczonym zaufaniem traktujemy laby, które nie aktualizują wystawionych profili (maszyna powinna być kalibrowana przynajmniej kilka razy w miesiącu) chyba, że na podstawie doświadczenia w wspólpracy z labem wiemy iż zastosowanie profilu jest skuteczne
Naturalnie jako oczywistość traktuję kwestię kalibracji własnej stacji roboczej, bo to się rozumie samo przez się :)
Na podstawie doświadczeń z kilkudziesięcioma labami, z czystym sumieniem mogę polecić:
- dla odbitek mało i średnioformatowych http://www.lab-net.pl/" target="_blank
- dla wydruków wielkoformatowych http://www.fotoplakat.pl" target="_blank