anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wyostrzanie zdjęć po zmniejszaniu

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Wyostrzanie zdjęć po zmniejszaniu

Po co wyostrzać zdjęcia po zmniejszaniu :question:
Jaki to ma sens :question:

Moim zdaniem ten proces służy poprawieniu ogólnej ostrości zdjęcia i uwydatnienie szczegółów na zdjęciach. Po zmniejszaniu rozmiaru zdjęcia również potrzebne jest wyostrzenie, ponieważ zdjęcie traci szczegóły i robi się trochę mydlane. Lecz trzeba przy tym zachować umiar żeby nie przedobrzyć ;) Taka jest moja opinia - trochę ogólnikowa :rolling_eyes:

A co wy o tym sądzicie :question:

EDIT: Jeżeli temat w złym dziale to proszę o przeniesienie :)

Pozdrawia Starosta :grin:
9 ODPOW. 9
profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Szczerze powiedziawszy ja rzadko kiedy wyostrzam zdjęcia po zmniejszeniu, ale niemniej jednak były takie sytuacje że musiałem to zrobić bo się troszkę rozmyło

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Starosta napisał(a):

Po co wyostrzać zdjęcia po zmniejszaniu :question:
Jaki to ma sens :question:

Starosto, wywołałeś temat, który jest jak ból brzucha, czy głowy - każdy jest lekarzem po swojemu i leczy się jak umie.
Po co w ogóle używać wyostrzania programowego?
Ano głównie po to, aby oszukując nasz zmysł wzroku, sprawić, że zdjęcia wyglądać będą "lepiej". Można rzec, że zdjęcie w "natywnej" rozdzielczości wykonane wysokiej jakości obiektywem nie wymaga ingerencji programowej.
Co to jest "wyostrzanie" ? Jest to po prostu miejscowe zwiększenie kontrastu w pobliżu miejsc o dużym kontraście. Trochę to zagmatwane, ale w uproszczeniu można rzec, że jeśli zdjęcie przedstawia dwa "kolory" - pół jest czarna a pół biała, to linia podziału (granica) może przebiegać następująco:
a) czarny przy krawędzi robi się coraz jaśniejszy, a biały coraz ciemniejszy
b) zmiana tonu jest raptowna.
Jeśli mamy do czynienia z czernią i bielą to w zasadzie wystarczy, ale jeśli to będzie ciemno szary i jasnoszary? Połączenie może sprawiać wrażenie nieostrego. I program wyostrzający powoduje, że tuż przy granicy ciemnoszary robi się ciemniejszy, a jasnoszary jaśniejszy, więc gdy się spotykają różnica kontrastu jest większ co sprawia wrażenie wyższej ostrości.
Teraz co się dzieje przy zmniejszaniu/powiększaniu zdjęcia?
Program dokonuje interpolacji co powoduje, że krawędzie stają się mniej kontrastowe, co z kolei sprawia wrażenie "zmniejszenia ostrości". I aby poprawić komfort oglądania stosujemy różne algorytmy wyostrzające. Natomiast to, jakie to są algorytmy i jak mocno ich użyjemy to już sprawa indywidualna i zależy zarówno od tematu zdjęcia, utraty "ostrości" przy zmianie wymiarów jak i wrażenia oglądającego. Czasem jest np. potrzebne tylko miejscowe wyostrzenie.
Ponadto inaczej wyostrzamy zdjęcia zmniejszone do 800px do umieszczenia na www, a inaczej - bardziej takie, które mają być wydrukowane, i to też zależy od formatu. A jeszcze inaczej te, które dajemy do labu.

Reasumując - wyostrzamy wtedy, i w takim stopniu, jak to jest potrzebne, aby osiągnąć efekt o jaki nam chodzi. I nie powinno się przesadzać w żadną stronę.

Pewną dyskusję na ten temat (plus ciekawe odnośniki) można poczytać TUTAJ

------------------------------
fotoamator
Tyber-----
Początkujący

Jakich programów do tego używać. Prostych w obsłudze, że tak powiem.

profile.country.PL.title
c.d.n.
Poszukiwacz

FastStone Viewer.
Całkiem nieźle obrobisz, zmniejszysz, wyostrzysz.
I nie zapłacisz :nauseated_face:

Tyber-----
Początkujący

Zassałem już ten program zainstalowałem i działa ;)
Powiedz mi jeszcze gdzie się wyostrza te zdjęcia? Czego trzeba użyć w tym programie.

profile.country.PL.title
c.d.n.
Poszukiwacz

Otwórz zdjęcie, jedź mychą w lewo - pokaże się menu. Zmiana rozmiaru (szybka) i po niej wyostrzenie (nie za dużo!).
Mycha w prawo - exify. W górę - przeglądanie. W dół - obróbka i przegladanie.

moby76
Poszukiwacz

Po wyostrzeniu zmniejszonego zdjęcia nigdy nie byłem przekonany o poprawności tej operacji. Chodzi mi o stopień wyostrzenia.

Wykonywałem i wykonuję tę czynność na trzy sposoby:
- na swoim Lightroomie,
- u kolegi w studiu graficznym w programie Photoshop - maska wyostrzająca, za pomocą filtra górnoprzepustowego.

I sam już nie wiem po której z metod jest lepszy efekt. Mam mętlik w oczach i głowie.
Jaka metoda tak ogólnie uznawana jest za najbardziej precyzyjną?
Nie koniecznie w wyżej wymienionych programach?

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Wyostrzanie powinno być zastosowane zawsze, jako ostatni element edycji zdjęcia. Owszem, stosuje się wyostrzanie na różnych etapach edycji, lecz na końcu i tak, tuż przed zapisem do docelowego pliku kończymy edycję na wyostrzeniu i zapisaniu pracy.
Jeśli chodzi o Lightroom, to niesamowicie drażni mnie fakt, iż brak w tym programie możliwości wyostrzania zdjęcia. Tak, tak, wiem, że niby jest taka możliwość, lecz aby z niej skorzystać to wyedytowane zdjęcie należy wyeksportować z programu do jakiejś lokalizacji, po czym program go z powrotem importuje do wyostrzenia i ponownie eksportuje do docelowej lokalizacji. Troszeczkę to zamotane i niesamowicie nie wygodne.
Wyostrzanie w Ps daje bardzo dobre efekty. Pod warunkiem, że umiemy i nam się chce w to bawić. Oraz jeśli mamy na to czas. Bardzo pomocne są operacje. Szczególnie cenię sobie Photo Kit Martina Evening’a.
Najczęściej korzystam z niewielkiego, prostego i taniego programiku, który obok C1 jest standardem w największych redakcjach.

moby76
Poszukiwacz

photomusic napisał(a):

Jeśli chodzi o Lightroom, to niesamowicie drażni mnie fakt, iż brak w tym programie możliwości wyostrzania zdjęcia

:smileyquestion:

Oczywiście, że ma tę opcję. I w module Develop, i na samym "końcu" - przy eksporcie fotografii.