anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

słaba jakość po zgraniu – czemu?

MARIUSZEK32
Początkujący

słaba jakość po zgraniu – czemu?

Hej! Dostałem od kumpla można powiedzieć, że w spadku kamerę sony DCR-SR32E z twardym dyskiem. Problem tkwi w tym, że po zgrywaniu filmów (MPEG) na komputer strasznie osłabia się jakość, chodzi mi o to, że filmy są mniej ostre. I tak się teraz zastanawiam, czy jest to kwestia zgrywania przez USB czy może samych sterowników na moim komputerze, jak myślicie?

8 ODPOW. 8
trybas
Początkujący

Witam :c37 ,
Potrafiłbyś powiedzieć w jakiej rozdzielczości jest plik, który zgrałeś na swój komputer?
Przykładowo, jeżeli używasz systemu WinXP nakieruj kursorem na plik zgrany na dysku i odczekaj chwilę, pojawią się dokładne informacje o nim w tym rozdzielczość.
Możliwe, że jest po prostu ustawiona słaba jakość nagrywania w opcjach kamery.
Jaki programem odtwarzałeś materiał na komputerze?

MARIUSZEK32
Początkujący

Na kamerze jest ok, problem pojawia się tylko przy zgrywaniu na komputer. Tak sobie myślę, że może mam stare dekodery na kompie, ewentualnie źle skonfigurowane, albo zwyczajnie mój komp nie wyrabia. Może w tym tkwi problem? Muszę podpytać jeszcze dawida, zobaczę co on na to powie.

kamil.wydra
Początkujący

To, że kopiowane jest przez USB nie może osłabić jakości! Spróbuj włączyć film przez inny program, bo być może po jego stronie leży wina. Pozdrawiam!

trybas
Początkujący

W ramach informacji :c20
Kamera posiada mały ekran, więc na niej obraz wydaje się być ostry, natomiast po rzuceniu go na komputer i odtworzeniu w rozdzielczości monitora przykładowo 1024x748 lub 1920x1080 obraz już tak wyraźny nie jest.
kamil.wydra ma rację, kopiowanie przez USB nie osłabia w żaden sposób jakości.

Dlatego poprosiłem Ciebie o napisanie w jakiej rozdzielczości jest video z kamery, które odtwarzasz na swoim komputerze.
Nie sądzę, żeby była to wina komputera jako sprzętu, natomiast rzeczywiście może leżeć po stronie oprogramowania, choć MPEG-i szczytuje większość programów. Również możesz mieć przełączony tryb w kamerze, warto zajrzeć :c18 .

MARIUSZEK32
Początkujący

Dzięki za wszystkie rady z waszej strony :c4 Chyba faktycznie jeszcze mało miałem w swoim życiu do czynienia z kamerami bo zazwyczaj problem tkwi w szczegółach, a w moim przypadku chodziło zwyczajnie o przełączony tryb w kamerze. Ale cóż człowiek uczy się na własnych błędach, pozdrawiam

trybas
Początkujący

:c22 miło słyszeć, że udało się rozwiązać problem

kamil.wydra
Początkujący

Dzięki za wszystkie rady z waszej strony :c4 Chyba faktycznie jeszcze mało miałem w swoim życiu do czynienia z kamerami bo zazwyczaj problem tkwi w szczegółach, a w moim przypadku chodziło zwyczajnie o przełączony tryb w kamerze. Ale cóż człowiek uczy się na własnych błędach, pozdrawiam

Najważniejsze, że już po problemie, swoją drogą właśnie do tego jest to forum!

trybas
Początkujący

dokładnie tak :)